Article image

Filmtips: Nordisk klassisk krim

Her er noen solide anbefalinger fra Filmotekets redaksjon.

 

Svenske grøss

Det kommer mye god krim fra Sverige og her er noe av utvalget på Filmoteket. 

 

Wallander- Arven

På Bräda Saftfabrikk holdes en forretningsmiddag for å lansere fabrikkens nye produkter, når firmaets administrerende direktør Manfred Stjärne blir myrdet. Er det noen som vil ødelegge Brädas gode rykte eller er det personlige motiver som ligger bak?

Wallander settes på saken og han innser snart at penger er en sentral faktor, og at den eller de som står bak ikke stopper med ett drap for å nå sine mål innenfor bedriften. Drapsbølgen fortsetter, og en metodisk seriemorder kan gå løs i Ystad. Politiet trekkes inn i et nett av hjernevasking, utroskap og hat fra tidligere ansatte, et forhold som kommer til å gå mer inn på Wallander enn han noen gang kunne forestille seg.

 

Se også: Innkreveren, Dødsengelen, Cellisten, Presten og Vitnet.

 

Den døende detektiven

Svensk miniserie i tre deler. Når den pensjonerte politietterforskeren Lars Martin Johansson, LMJ, får en blodpropp i hjernen, blir livet hans snudd opp-ned. Nytelsens tid med smør og whiskey er forbi. LMJs lege får ham interessert i et ti år gammelt uoppklart seksualmord på en liten jente. LMJ, mannen som kan se rundt hjørner, kan ikke la være å nøste i saken. Han slår seg sammen med sin gamle partner Eriksson, som har tilgang til politiets gamle etterforskningsmateriale. Snart går det opp for dem at jentas far skjuler noe. Basert på boken med samme navn av forfatter Leif G.W. Persson. Boken ble tildelt Svenska Deckarakademins pris for årets beste krim i 2010.

 

Maria Wern – Drømmer av snø

Det er juletid på Gotland da øya plutselig blir truffet av en ubeskrivelig tragedie – en tenåringsjente blir funnet død midt i veien, kledd i hvit lucia-kjole.

Det som først ser ut til å være et uforklarlig selvmord viser seg snart å være noe annet, og bak den uskyldige fasaden bærer en tenåringsjentegjeng på mørke hemmeligheter. Sammen med sine kolleger i Gotlandspolitiet graver Maria Wern seg dypere inn i konfliktene på jentas skole, og når politiet oppdager skjulte trusler på internett er det en økende bekymring for at jentas død ikke er den siste.

 

 Se også: Den sovende dødTrusselen fra fortiden, Først når giveren er død og Drømmen som forvillet deg.

 

Broen

I fire sesonger følger vi denne prisbelønte og hedrete svensk-danske kriminalserien. Sentralt i historien står Saga Noren, etterforsker ved politiet i Malmø, spilt av Sofia Helin. Sammen med de danske kollegene Henrik (Thure Lindhardt) og Martin (Kim Bodnia) løser hun kompliserte saker med aktuelle samfunnstemaer.

 

Danske drapsthrillere

I den danske serien Den som dreper blir etterforskerne Jan og Louise stadig liggende et skritt etter i jakten på nådeløse mordere i og rundt Odense.  

 

Den som dreper – Dødens spill

Ved en tilfeldighet blir liket av en ung kvinne funnet sekunder før hun forsvinner for alltid i flammene i et stort forbrenningsanlegg. Tilsynelatende står Thomas og Katrine foran det perfekte mord: en morder uten samvittighet som planlegger sine drap ned til minste detalj og som ikke er redd for å leke katt og mus med politiet.

Samtidig møter Katrine en sjarmerende mann som kunne vært den perfekte kjæreste for henne bortsett fra at han er gift. Forholdet utvikler seg raskere og mye mer alvorlig enn hun hadde forventet, men det viser seg at bak fasaden bærer han på flere hemmeligheter enn hun noen gang kunne forestille seg.

 

Se også: Samleren, Utopia, Øye for øye og Fortidens skygge.

 

Norsk regnværskrim

Er det en norsk krim du vil ha, er det ikke dumt å ta turen vestover til Bergen. Skuespiller Trond Espen Seim briljerer i filmene om Gunnar Staalesens noe emosjonelle detektiv Varg Veum.

Her er tre utvalgte: Varg Veum – Kalde hjerter, De døde har det godt og I mørket er alle ulver grå.

 

God påske!

Publisert: 22.03.2024   Sist oppdatert: 22.03.2024