Article image

Filmtips: sterke dramafilmer

Disse filmene treffer deg som en knyttneve i magen.

 

The Florida Project (2017)

Seks år gamle Moonee og hennes mor bor på et budsjettmotell utenfor Disney World i Florida. Selv om de er lutfattige og har nok av bekymringer er sommerferien til Moonee og vennene hennes fylt med barnslig undring, muligheter og en følelse av eventyr, mens de voksne sliter med vanskelige tider. Willem Dafoe spiller motellbestyreren Bobby som nærmest blir som en farsfigur for sine gjester.

"Sean Baker har skapt en fantastisk film med en helt særegen atmosfære, bevegende skuespillerprestasjoner og en avslutning som er like nydelig og håpefull som den er sørgelig og hjerteskjærende", skriver Birger Vestmo i Filmpolitiet om filmensom for øvrig fikk terningkast 6 i samme anmeldelse.

  • IMDb-score: 7,6

 

Kapernaum (2018)

Zain er en 12 år gammel gutt som bestemmer seg for å saksøke foreldrene sine for å ha satt ham til verden. Født til et hardt liv på gaten i Beirut, soner Zain allerede en dom på fem år for å ha knivstukket en mann som kjøpte hans 11 år gamle søster for å gifte seg med henne. Saken mot hans foreldre avslører grusomme detaljer om livet hjemme hos Zain.

Kapernaum vant juryprisen i Cannes i 2018, Amandaprisen for årets utenlandske spillefilm i 2019, og ble også nominert til Oscar for beste utenlandske film. Ligger som #75 i listen over de beste filmene gjennom tidene på IMDb.

Fun fact: Zain Al Rafeea ble oppdaget på gata i Beirut, hvor han og familien oppholdt seg etter å ha flyktet fra Syria. Ikke nok med det, nå bor den talentfulle unggutten faktisk i Hammerfest! 

  • IMDb-score: 8,4

 

En gang var vi krigere (1994)

Basert på Alan Duffs roman 'Once Were Warriors' (1990).

Hos familien Heke er ikke livet fryd og gammen. Jake Heke blir voldelig når han drikker, den ene sønnen er med i en gategjeng, og den andre står på tiltalebenken. Moren Beth og barna står overfor det vanskelige, men livsavgjørende valget mellom å bli værende i en håpløs situasjon og å frigjøre seg.

 En gang var vi krigere er et prisbelønt familiedrama om å akseptere skjebnen for å skape en fremtid.

  • IMDb-score: 7,9

 

The Stoning of Soraya M. (2008)

Basert på en sann historie.

Oscar®-nominerte Shoreh Aghdashloo spiller den heroiske rollen som Zahra, en kvinne med en brennende hemmelighet. Når journalisten Freidoune befinner seg strandet i Zahras avsidesliggende landsby, tar hun en modig sjanse ved å avsløre det landsbyens beboere vil gjøre alt for å holde skjult.

Vær obs på sterke scener.

  • IMDb-score: 8,0



Lilja 4-ever (2002)

16-årige Lilja bor i en sliten og fattig forstad et sted i det tidligere Sovjetunionen. Hennes eneste venn er den unge gutten Volodja. Sammen drar de rundt i området og fantaserer om hvordan man kunne gjort livet lettere å leve. En dag tennes håpet når Lilja blir forelsket i Andrej. Han ber henne bli med til Sverige og starte et nytt liv.

En tragisk fortelling fra den svenske regissøren Lukas Moodysson (Fucking Åmål, Tillsammans).

  • IMDb-score: 7,8

 

12 Years a Slave (2013)

12 Years a Slave er filmen basert på den sanne historien om Solomon Nothurp, en fri svart mann fra New York som blir bortført og solgt som slave på 1850-tallet i Louisiana. Her følger vi hans desperate kamp for å komme seg tilbake til familien og livet.

Som slave blir Solomon utsatt for ufattelig grusomhet, men møter også uventet godhet. Han må kjempe både for å overleve og for å beholde verdigheten. I sitt tolvte år som slave møter han en kanadisk slavemotstander som kommer til å forandre livet hans for alltid.

Vinner av tre Oscar-priser i 2014, blant annet for årest beste film.

  • IMDb-score: 8,1



Systemsprengeren (2019)

Tysklands Oscar-kandidat fra 2020 er et kraftfullt og hjerteskjærende portrett av en ung jente som blir til en kasteball i barnevernsystemet.

Benni er en ni år gammel tornado i rosa boblejakke. Hun er en systemknuser. En kasteball mellom ulike fosterhjem som ikke klarer å håndtere hennes raseriutbrudd og tøffe ytre. Alt Benni har lyst til er å bo sammen med moren sin igjen, men hun er ute av stand til å takle datterens uberegnelige oppførsel. Barnevernet er på vei til å gi opp, men når Micha blir ansatt som assistent begynner Benni for første gang å åpne seg. Benni knytter seg til ham, og Micha forsøker å balansere profesjonalitet med personlig engasjement.

Vi siterer Birger Vestmo sin oppsummering av filmen i Filmpolitiets anmeldelse: "Systemsprengeren er en vond og ubehagelig film, men er også full av håp og glede, slik at den vekker både latter og tårer om hverandre." 

  • IMDb-score: 7,8 
     


Let Me Fall (2018)

Når den 15-årige Magnea møter Stella forandres alt. For Stellas frie livsstil drar dem begge inn i en verden full av fester og dop som gir store konsekvenser for dem selv og vennskapet. De tvinges til å gå hver sin vei og møtes ikke igjen før tolv år senere. Et fatalt møte som skaper utfordringer for alle involverte.

Vant fire Edda-priser (Islands filmpris) i 2019.

  • IMDb-score: 7,8 
     


Moonlight (2016)

Et grensesprengende og intimt portrett av en ung svart manns liv fra barndom til voksen alder i et tøft strøk i Miami. Filmen følger hans kamp om å finne sin plass i verden, og er en tidløs historie om menneskelig kontakt og om de øyeblikk, mennesker og krefter som former våre liv og gjør oss til den vi er.

Filmen ble nominert til hele åtte Oscar-priser i 2017, og stakk av gårde med seieren i tre kategorier: Årets beste film, beste birolle (Mahershala Ali) og beste filmatisering. 

  • IMDb-score: 7,4


 

Hva vil folk si (2017)

16 år gamle Nisha lever et dobbeltliv. Hjemme med familien er hun en pakistansk datter, mens ute med venner er hun en vanlig norsk ungdomsjente. Når faren tar henne på fersken med kjæresten kolliderer hennes to parallelle verdener brutalt. For å sette et eksempel bestemmer foreldrene seg for å kidnappe Nisha og plassere henne hos slektninger i Pakistan. Her, i et land hun aldri har vært før, må Nisha tilpasse seg foreldrenes kultur.

Hva vil folk si er den andre spillefilmen til regissør og manusforfatter Iram Haq. Den hadde internasjonal premiere på filmfestivalen i Toronto, og vant fire Amandapriser i 2018, blant annet for årets norske kinofilm og beste regi.

  • IMDb-score: 7,4


 

Publisert: 12.05.2022   Sist oppdatert: 12.05.2022