Article image

Fredagsfilm uke 38

En lavmælt film til å bli glad i, og av.

Mange av oss lever tidvis kaotiske liv i den moderne verden, der vi jager fremtidig inntekt og avkastning mens vi bærer med oss fortidas små og store traumer.

Ukas fredagsfilm er en god påminnelse om at livet kan være fredelig og godt, men at man må velge det aktivt hver dag, akkurat nå. Men er det mulig å oppleve perfekte dager?

Ukas fredagsfilm: Perfect Days

Hirayama lever enkelt, på alle måter. Han bor alene i en leilighet og steller plantene sine på fritiden. Han arbeider med å vaske Tokyos offentlige toaletter på dagtid. Alle hans gjøremål bærer preg av å være godt innarbeidede rutiner, og han ser ut til å trives med at alt har sin plass i tilværelsen.

Han representerer en fortid der man knapt visste hva en mobiltelefon var. Gjentakende bevegelser, rolig stemning og gylne øyeblikk gir hovedkarakteren troverdighet som en analog figur i en ellers digital verden.

Det analoge gjenspeiles også i at musikken spilles fra kassetter i bilen, en liten godbit for de som vokste opp på 80-tallet. Da Hirayamas niese, Niko, kommer på uventet besøk, forstyrres den ellers så innarbeidede rutinen hans, og vi aner for første gang en ubalanse.

Legendariske Wim Wenders (Jordens Salt, Buena Vista Social Club) har regissert filmen som vant priser ved filmfestivalen i Cannes, og ble nominert til en Oscar.

Se den her.

Publisert: 17.09.2024   Sist oppdatert: 17.09.2024