Article image

Movie of the Week / Week 15

Fredag 16. april er det 132 år siden legenden Charlie Chaplin ble født.

Charles Spencer «Charlie» Chaplin var en britisk skuespiller, filmregissør, komiker og produsent som ble en av verdens største stjerner i mellomkrigstiden.

Han dukket først opp som landstryker i den amerikanske filmen Kid Auto Races at Venice 1914, men landstrykeren skulle kjapt bli en vedvarende antihelt Chaplin tok med seg videre i karrieren.

I 1919 startet Chaplin selskapet United Artists sammen med Douglas Fairbanks, Mary Pickford og David Wark Griffith. Fra da begynte Chaplin å skrive, regissere og produsere sine egne filmer. Da lydfilmen kom komponerte han også musikken i filmene.

 

Ukas fredagsfilm: The Kid

For å feire Chaplins jubileum har vi valgt ut en av hans kjæreste filmer som ukas fredagsfilm.

The Kid, eller Småen, var Chaplins første helaftens stumfilmkomedie som også inneholdt drama, og var kanskje den mest rørende av alle filmene hans.

Filmen forteller historien om en mor - hvis eneste synd var å bli gravid - som etterlater sitt barn som blir funnet av Charlie, som igjen spiller landstryker. Han tar rollen svært alvorlig, og snart er "far" og sønn involvert i en blomstrende forretning som glassmakere. Småen knuser vinduene og Charlie reparerer dem.

Etter hvert kommer barnevernet på sporet av den lille familien, og etter mye dramatikk innser barnemoren at småen er hennes sønn. Hun har nå blitt rik og vil ha sitt fortapte barn tilbake, og utlover en stor belønning. Plutselig er alle ute etter å skille Landstrykeren og småen.

Filmen er blant verdens mest kjente stumfilmer, og er rangert som nummer hundre på IMDbs liste over de beste filmene gjennom tidene.

Du ser den her!

 

Dersom du ønsker å ta en titt på flere filmer fra Charlie Chaplin har vi også disse på Filmoteket:

 

Published: 13/04/2021   Last updated: 13/04/2021