Article image

Filmtips: Filmer med vakker scenografi

Åtte filmer som er en vakker visuell opplevelse!

 

Portrett av en kvinne i flammer (2019)

En pastellblå drøm! 

Kunstneren Marianne ankommer en isolert øy i Bretagne på slutten av 1700-tallet. Hun har i oppdrag å male et portrett av den vordende bruden, Héloïse.

Flere har forsøkt å male Héloïse før, men som eneste mulige protest mot et arrangert ekteskap, nekter hun å la seg avbilde. Marianne utgir seg for å være en tjenestepike, som tar med Héloïse på daglige gåturer, hvor hun i det stille kan observere henne. Med hukommelsen som eneste verktøy blir portrettet ferdig, men gjengir det hvem Héloïse egentlig er?

  • IMDb-score: 8,1

 

Kwaidan (1964)

Vakre japanske spøkelseshistorier!

”Kwaidan” betyr ”spøkelseshistorie” på japansk, og viser til innholdet i denne klassiske skrekkantologien fra Kobayashi. Filmen beskrives av den legendariske filmkritikeren Roger Ebert som ”en samling spøkelseshistorier som er blant de vakreste filmene jeg har sett”.

Den vant juryprisen i Cannes og var Oscar-nominert for beste utenlandske film.

  • IMDb-score: 7,9

 

Ida (2013)

Kunststykke i sort/hvitt!

Anna mistet begge foreldrene under andre verdenskrig og vokser opp i et kloster i Polen. Som ung novise er hun på begynnelsen av 1960-tallet klar til å avlegge klosterløftene, men først må hun oppsøke sin siste gjenlevende slektning, den seksuelt frilynte og frittalende tanten Wanda.

Filmen er i glødende svart-hvitt med utsøkte og nydelige billedkomposisjoner. Regissør Pawel Pawlikowski tar med IDA opp et kontroversielt tema i Polen: Forholdet mellom katolikker og jøder under andre verdenskrig. Den store historien og det helt personlige settes sammen til en poetisk og vakker film om å sette sin tro på prøve.

  • IMDb-score: 7,4

 

Pans labyrint (2006)

Fantastisk og skremmende!

Vi er i Spania mot slutten av andre verdenskrig, og fascistene er i ferd med å ta over landet. Tolv år gamle Ofelia bryr seg ikke mye om politikk, men når moren gifter seg med den nådeløse kaptein Vidal får hun en stefar med en sterk fascistisk overbevisning. Bak familiens nye hus finner hun en urgammel labyrint, hvor hun møter en mystisk skapning – en faun som påstår at Ofelia er en prinsesse og tronarving til et underjordisk rike uten smerte og lidelse. For å bestige tronen må hun før fullmåne utføre tre langt fra ufarlige oppgaver.

Utenfor labyrinten truer minst like store farer. Gode hjelpere prøver å skaffe mat og medisiner til anti-fascistene, rett under nesa på den nådeløse kaptein Vidal. Snart forstår Ofelia at hun vet for mye, og at dersom stefaren forstår hva som foregår, lever hun svært farlig.

Med Pans labyrint tok Guillermo del Toro steget opp i filmskapernes øverste divisjon. På en og samme tid er den en helstøpt skrekkfilm, en uendelig oppfinnsom fantasy-fortelling, og en knallsterk politisk fabel. Suggererende lyd og bilder, og fantastisk kostymedesign, gjør dette til en filmopplevelse for alle sanser.

  • IMDb-score: 8,2

 

Moonlight (2016)

Glødende Miami-estetikk!

Moonlight er en tidløs historie om menneskelig forbindelse og selvoppdagelse, og forteller om livet til en ung svart mann fra barndom til voksen alder, som sliter med å finne sin plass i verden mens han vokser opp i et tøft nabolag i Miami.

Ble kåret til årets beste film under Oscarutdelingen i 2017. Vant også Oscar for beste birolle og beste filmatisering. 

  • IMDb-score: 7,4

 

The Tree of Life (2011)

Naturelementer og drama i skjønn forening!

The Tree of Life vant Gullpalmen ved filmfestivalen i Cannes i 2011, og er et amerikansk drama fra mesterregissør Terrence Malick, med Brad Pitt, Sean Penn og Jessica Chastain.

Jack vokser opp som en av tre brødre i en familie i midtvesten. Barnas mor (Chastain) er en følsom kvinne som gir av sin kjærliget og empati. Faren (Pitt) er hennes rake motsetning, en mann som er meget streng i sin oppdragelse og oppførsel. Foreldrene kjemper fra sine ulike ståsteder, og midt mellom dem står Jack.

Vi følger den eldste av brødrene, gjennom barndommens uskyld til desillusjonert voksenliv med komplisert forhold til sin egen far. Jack (som voksen spilt av Sean Penn), føler seg som en fortapt sjel i en moderne verden, søkende etter mening i livet, tvilende til at det finnes noe viktig å tro på.

  • IMDb-score: 6,8

 

In the Mood for Love (2000)

Er det mulig å få Hong Kong til å virke mer sensuelt?

Hongkong i 1962. Chow og Su flytter samtidig inn i samme bygning. Ektefellene deres etterlater dem ofte til seg selv, så de omgås hverandre i stedet. Når de så begynner å mistenke at ektefellene er utro, styrkes båndet mellom dem. Men de er fast bestemt på ikke å utforske forholdet ytterligere, for ikke å gjøre seg skyldig i samme form for svik.

In the Mood for Love er et vakkert drama om et blomstrende vennskap og det å finne trøst i hverandre, filmet med Wong Kar-wais ikoniske og unike følsomhet. Filmen dukker stadig opp på topplistene til både kritikere og filmskapere, og den ble kåret til beste film i Cannes i 2000.

  • IMDb-score: 8,1

 

Decision to Leave (2023)

Intense nærbilder og fantastiske farger!

Decision to Leave forteller historien om Hae-joon, en dyktig og livstrøtt politietterforsker med et søvnproblem. Da den erfarne fjellklatreren Ki-do-soo faller utfor et stup og dør, må Ha-joon og hans assistent etterforske dødsfallet. De begynner raskt å mistenke at fallet ikke er en ulykke, og at den avdødes kone Seo-rae kan være skyldig. Men er det så enkelt?

  • IMDb-score: 7,3

 

Howard’s End (1992)

Overdådige kostymer og overklassedrama!  

London 1910. De tre søsknene Schlegel er godt stilt uten å leve i overflod. De blir kjent med familien Wilcox, og før gamle fru Ruth Wilcox dør, testamenterer hun sommerhuset Howard’s End til Margaret. Det ligger an til arvestrid i dette dramaet fra 1992.

  • IMDb-score: 7,4
  •  

God film! 

 

 

Published: 04/05/2023   Last updated: 06/05/2024