Article image

A favorite among movie directors.

Filmregissørerenes favorittfilm.

"The best film ever made about filmmaking" - Chicago Sun Times.

Hvis du overhodet er interessert i filmhistorie er ukas fredagsfilm et "must see". Filmen er kjent som filmregissørerenes favorittfilm og regnes som et av hovedverkene i filmhistorien.

Ukas fredagsfilm er en film om filmkunsten og det håpløse med å utøve den, unikt skildret gjennom visjonen til en av Europas største regissører; Federico Fellini (20. januar 1920 – 31. oktober 1993). Den italienske regissøren og manusforfatteren er anerkjent som en av de største og mest innflytelsesrike filmskaperne gjennom tidene. 

Her kan du lese Cinematekets gode oppsummering av Fellinis karriere i forbindelse med hans 100-års jubileum i 2020.

Vil du forstå litt mer av innflytelsen Fellini har hatt på kjente regissører, kan du lese dette essayet Martin Scorsese har skrevet om legenden.
 

Ukas fredagsfilm: Fellinis 8 1/2

Filmregissøren Guido Anselmi er desperat fanget i en tilstand av idétørke. Han har ikke bestemt seg for hva filmen han er i ferd med å lage egentlig handler om. Presset og frustrert dykker han på psykoanalytisk vis ned i fragmentariske barndomsminner, mareritt, og dagdrømmer.
 

Hyllet av både kritikere og kunstere

8 1/2 er Fellinis åttende film, og når vi regner med en del av en episodefilm har vi forklaringen på filmens tittel. Filmen vant to Oscar for beste fremmedspråklige film og beste kostymedesign (sort-hvit). Den ble også nominert til beste regi, beste originalmanus og beste scenografi (sort-hvit).

På Rotten Tomatoes har filmen en score på 98 % (!). 

Regissør og kunstner David Lynch omtaler filmen som en av hans store favoritter, og begrunner det slik: “The way Federico Fellini manages to accomplish with film what mostly abstract painters do – namely, to communicate emotion without ever saying or showing anything in a direct manner, without ever explaining anything, just by a sort of sheer magic."

 

Ukas fredagsfilm ser du her! 
 

Hvis du vil se flere Fellini-filmer kan du se utvalget vårt under her:
 

Published: 18/01/2022   Last updated: 18/01/2022