Article image

Ukas fredagsfilm // Uke 40

Oscarvinnende fantasy med 8,3 i score på IMDb.

 

Lørdag 9. oktober blir den mexikanske stjerneregissøren Guillermo del Toro 57 år. Det feirer vi med å trekke frem hans mest kjente film som ukas fredagsfilm.

Ukas fredagsfilm: Pans labyrint

Den skremmende fantasyfilmen Pans labyrint kom ut i 2006 til stor begeistring både fra anmeldere og publikum. Filmen ble belønnet med tre Oscarsstatuetter (beste foto, beste scenografi og beste sminke) og ble også den mest innbringende spanske film i USA noensinne. 

Birger Vestmo i Filmpolitiet skrev dette om filmen i sin anmeldelse fra 2007

"(...) Pans labyrint er en nær perfekt eventyrfilm for et voksent publikum. Regissør Guillermo Del Toro har skapt en fantastisk historie som er både lys og mørk, søt og stygg, morsom og tragisk. Du MÅ se den, men ikke ta med noen under 15!"

 

Filmens handling

Vi er i Spania mot slutten av andre verdenskrig, og fascistene er i ferd med å ta over landet. Tolv år gamle Ofelia bryr seg ikke mye om politikk, men når moren gifter seg med den nådeløse kaptein Vidal får hun en stefar med en sterk fascistisk overbevisning. Bak familiens nye hus finner hun en urgammel labyrint, hvor hun møter en mystisk skapning – en faun som påstår at Ofelia er en prinsesse og tronarving til et underjordisk rike uten smerte og lidelse. For å bestige tronen må hun før fullmåne utføre tre langt fra ufarlige oppgaver.

Utenfor labyrinten truer minst like store farer. Gode hjelpere prøver å skaffe mat og medisiner til anti-fascistene, rett under nesa på den nådeløse kaptein Vidal. Snart forstår Ofelia at hun vet for mye, og at dersom stefaren forstår hva som foregår, lever hun svært farlig.

Med Pans labyrint tok Guillermo del Toro steget opp i filmskapernes øverste divisjon. På en og samme tid er den en helstøpt skrekkfilm, en uendelig oppfinnsom fantasy-fortelling, og en knallsterk politisk fabel. Suggererende lyd og bilder, og fantastisk kostymedesign, gjør dette til en filmopplevelse for alle sanser.

Du ser den her!

 

Psst: Vil du ha mer eventyrlig skrekk fra Guillermo del Toro kan vi også anbefale filmen Scary Stories to Tell in the Dark.

 

Published: 06/10/2021   Last updated: 06/10/2021