Article image

Movies of the week // Week 48

Varierte filmperler du bør se nå.

 

The Florida Project

"Sean Baker har skapt en fantastisk film med en helt særegen atmosfære, bevegende skuespillerprestasjoner og en avslutning som er like nydelig og håpefull som den er sørgelig og hjerteskjærende", skriver Birger Vestmo i Filmpolitiet om filmen The Florida Project (som for øvrig fikk terningkast 6 i samme anmeldelse).

Den handler om seks år gamle Moonee og hennes mor som bor på et budsjettmotell utenfor Disney World i Florida. Selv om de er lutfattige og har nok av bekymringer, er sommerferien til Moonee og vennene hennes fylt med barnslig undring, muligheter og en følelse av eventyr, mens de voksne sliter med vanskelige tider. Willem Dafoe spiller motellbestyreren Bobby som nærmest blir som en farsfigur for sine gjester.

En nydelig og sår film som sier mye på en beskjeden og troverdig måte.

 

Bronson

Tom Hardy mottok prisen for beste skuespiller under British Independent Film Award i 2009 for rollen som Englands mest voldelige mann i filmen Bronson.

I 1974 bestemte den 19 år gamle Michael Peterson seg for å bli berømt, dermed tok han med sin hjemmelagde avkuttede hagle og et hode fullt av drømmer i et forsøk på å rane et postkontor. Michael ble arrestert kort tid etter og ble i første omgang dømt til 7 års fengsel, men en serie med psykopatiske overgrep på både politi og fengselsperonale har ført til at Peterson til nå har sittet bak lås og slå i 34 år, 30 av disse i enecelle.

Med en intelligent, provokativ og stilisert innfallsvinkel følger vi forvandlingen fra Michael Peterson til Storbritannias farligste fange under aliaset Charles Bronson.

 

The Big Sick

Morsom og rørende film om kjærlighet og kulturelle forventninger som ble Oscar-nominert (Best Original Screenplay) i 2018. 

Kumail og Emilys forhold kompliseres av at Kumails foreldre forventer at han gifter seg med en pakistansk muslimsk jente. Da Emily plutselig blir alvorlig syk tvinges Kumail til å ta et valg. Skal han satse på forholdet med henne og navigere denne medisinske krisen sammen med Emilys foreldre, Beth og Terry (Holly Hunter og Ray Romano), eller skal han følge sine egne foreldres ønske?

 

Hannah Arendt

Et intelligent og gripende portrett av en av det 20. århundrets fremste tenkere.

Filmen utspiller seg i perioden 1961 – 1964 da Arendt dekket rettssaken mot nazi-krigsforbryteren Adolf Eichmann i Jerusalem. Den svært kontroversielle artikkelen hun skrev for The New Yorker skapte skandale verden over og var opphavet til begrepet “ondskapens banalitet”. Artikkelen ble også bearbeidet til en bok. 

Barbara Sukowa ble nominert til en rekke priser for sin portrettering av Hannah Arendt. 

 

Don't Tell Me the Boy Was Mad

Basert på den sanne historien om journalisten Jose Antonio Gurriaran som ble delvis lam etter et bombeangrep i Madrid i 1981, etter hans egen bok "La Bomba".

Handlingen er lagt til Marseille på 1980-tallet. Bakteppet for historien er det tyrkiske folkemordet på armenerne i perioden 1915-1920. Vi møter en familie på tre generasjoner. Bestemoren overlevde folkemordet og sønnesønnen Aram ender opp med å ta til våpen for armenernes sak så mange år etter. Aram må rømme og slutter seg til armensk Liberation Army i Beirut, arnestedet for internasjonal revolusjon.

Radikalisering og politisk religiøs terror preger vår samtid og i dagens offentlige samtale er vi nå særlig opptatt av terrorbevegelser med utspring i islamske samfunn i Midtøsten. Filmen kretser rundt hvordan i utgangspunktet fornuftige ungdommer kan ty til vold for sin overbevisning.

 

Five Minutes of Heaven

I 1975 blir 11 år gamle Joe Griffin øyenvitne til at hans bror blir skutt ned og drept. To uker etter at den 17 år gamle drapsmannen Alistair Little avfyrte sine skudd, blir han sammen med sine tre medsammensvorne arrestert, og senere dømt.

Five Minutes of Heaven følger livene til Joe og Alistair, to menn fra samme by, men som lever på hver sin side av en voldshandling. Alistair er en morder mens Joe er broren til han som ble drept. Den ene føler han ikke har mot til å be om tilgivelse mens den andre ikke føler han er i stand til å tilgi. Når de to etter lang tid konfronteres med hverandre igjen, er det duket for en uforutsigbar og helt annerledes hevn.

 

The Sunlit Night

Etter x-antall medieoppslag om Tom Cruise i Norge, er det liten tvil om at vi syns det er stas når Hollywood befinner seg i landet vårt. Dette er tilfellet med filmen The Sunlit Night, som tar sted i Lofoten og også har med seg Fridtjov Såheim på laget. 

Den handler om Frances, en kunstnerspire som forlater sitt knuste hjerte og Manhattans trengsel for motsatsen: Lofotens karrige landskap. Yasha er en russiskfødt New York-boer som reiser til samme sted for å begrave faren sin på et av jordklodens nordligste punkt, hvilket var hans siste ønske. Frances og Yasha møtes en romantisk sommer der solen aldri går ned.

 

Se alle nypubliserte filmer her!

 

Published: 26/11/2020   Last updated: 26/11/2020