Article image

Redaksjonen tipser: Musikkfilmer

På Filmoteket ligger det mange filmer som både handler om, og inneholder, mye musikk. Her har du noen av redaksjonens anbefalinger til musikkfilmer på Filmoteket.

 

Once Were Brothers - Robbie Robertson and The Band

The Band var gruppen som, i 60-tallets USA, la grunnlaget for hele den amerikanske rockekulturen. De hadde sine røtter i blues, country og folkrock, og akkompagnerte Bob Dylan så vel som satte sitt preg på en hel sjanger ved å knytte sammen gammel og ny musikk.

Once Were Brothers er fortellingen om gitaristen Robbie Robertson og et av verdens mest innflytelsesrike band – med Martin Scorsese og Ron Howard som produsenter.

 

Amazing Grace

En kritikerrost perle av en konsertfilm for deg som er musikkinteressert. 

Amazing Grace er Sydney Pollacks enestående dokumentasjon av live-innspillingen av Aretha Franklins bestselgende gospel-plate med samme navn, fra 1972. Opptakene er gjort i New Temple Missionary Baptist Church i Los Angeles. Den planlagte filmatiseringen ble aldri ferdigstilt – men nå, nesten 50 år senere, gjøres det unike historiske materialet endelig tilgjengelig for publikum.

 

Finding Fela!

En dokumentar som forteller om den legendariske nigerianske sangeren Fela Anikulapo Kuti, om hans musikk og hans sosiale og politiske betydning.

Han var pioneren som skapte en ny musikkbevegelse - afrobeat - som han brukte for å uttrykke sine revolusjonære politiske meninger mot diktaturet i Nigeria på 1970- og 1980-tallet. Hans innflytelse hjalp til å skape en endring mot demokrati i hjemlandet.

En film som viser hvor viktig musikk kan være for et helt samfunn. 

 

Searching for Sugar Man

Denne dokumentaren må du bare se! 

Searching for Sugar Man forteller den utrolige historien om Rodriguez, mannen som kunne ha blitt 70-tallets største musikkikon, men som ble glemt.

Etter å ha blitt oppdaget i en bar på slutten av 60-tallet av to kjente produsenter, spilte han inn et album som man trodde ville etablere ham som en av de største musikerne i sin generasjon. Albumet ble en kommersiell fiasko. Rykter gikk om et grusomt selvmord på scenen, og han forsvant inn i glemselen. En bootleg fant derimot etter hvert veien til Sør-Afrika, og i løpet av de neste to tiårene ble han et fenomen der.

Hans album "Cold Fact" ble soundtracket til anti-apartheid-bevegelsen, og det mystiske solbrillefjeset til Rodriguez ble et ikon. Ingen visste hvem han var, men tekstene og låtene hans resonnerte noe voldsomt hos massene som var lei av all forskjellsbehandlingen.

Filmen følger historien om to sørafrikanske fans som satte seg fore å finne ut hva som egentlig skjedde med helten sin. Deres etterforskning fører dem til en historie mer ekstraordinær enn noen av de eksisterende mytene.

 

Bad Reputation

“I don’t give a damn ‘bout my reputation”, synger Joan Jett. Sangen “Bad reputation” har du garantert hørt før, men historien om dama som skrev den er minst like kul. I dokumentaren Bad Reputation (2018) blir du med på en reise gjennom Joan Jetts liv og karriere, fra hennes tidlige år som grunnlegger av The Runaways og første samarbeid med Kenny Laguna til hennes status som rockeikon.

 

Gimme Danger

Jim Jarmuschs film Gimme Danger forteller historien til The Stooges, et av tidenes største rockeband. Her får du et direkte innblikk i historien om bandet og en av verdens feteste fyrer, nemlig Iggy Pop.

Psst: Iggy Pop har tidligere jobbet med regissør Jim Jarmusch i filmen "Coffee and Cigarettes" der han spilte i verdens kuleste scene sammen med Tom Waits. Jarmucsch og Iggy lover alltid bra! 

 

Mavis! 

Borgerrettsaktivist og soulartist Mavis Staples og hennes The Staple Singers la på 50-tallet grunnlaget for mye av soul, - og popmusikken slik vi kjenner den i dag.

Legender som Bob Dylan, Prince og Levon Helm forteller i denne dokumentaren om Mavis enorme betydning for både musikken og borgerrettighetsbevegelsen. 

 

Bunch of Kunst

Verdens sinteste band, den elektroniske punkduoen Sleaford Mods, etterlater ingen uberørt.

De slo gjennom etter sitt samarbeid med The Prodigy i 2015, og utgjør arbeiderklassens stemme med minimalistiske beats og rasende rap med bred øst-britisk dialekt.

Bunch of Kunst er en musikkdokumentar som er ulik noe annet.

 

Gurrumul

En dokumentar om livet til Geoffrey Gurrumul Yunupingu. Regissøren Paul Damian Williams presenterer et portrett av en musiker som står overfor global anerkjennelse, og utfordringene med å balansere det som betyr mest for ham, nemlig familie og tradisjoner - samtidig som han har et ønske om å holde showet på veien.

En dokumentar som setter spørsmålstegn ved hva det betyr å være urfolk i en moderne verden.


Whitney

I denne første offisielle dokumentaren om Whitney Houston, bidrar familie, venner og samarbeidspartnere til et sjenerøst og intimt portrett av en verdensstjerne som levde et stort, men for kort liv.

Whitney inneholder lyd- og videomateriale fra hennes karriere som aldri før er vist, og tar et gripende og nært perspektiv som kommer til å endre hvordan vi husker en av musikkhistoriens største: Whitney Houston.

 

Se flere musikkfilmer her!