Article image

Ukas filmer // Uke 23

Mye norsk gull blant ukas filmer.

 

Den siste uka har vi publisert en rekke gode norske filmer i ulike sjangre. Her får du tips til noen norske filmer du bør se på Filmoteket i helga.

(Psst: det er meldt regn i store deler av landet, hva annet skal du finne på?)

Victoria

Storslagen filmatisering av Knut Hamsuns verdenskjente romanklassiker om det tragiske kjærlighetsforholdet mellom Victoria og Johannes som har vokst opp sammen. Hun er datter til godseieren og han er den fattige møllerens sønn. De elsker hverandre dypt, men presset fra faren får Victoria til å velge kammerherrens sønn Otto til fordel for Johannes. Livet skal by på store utfordringer for dem begge før de innrømmer sin kjærlighet for hverandre.

I de største rollene møter vi Jakob Oftebro, Iben Akerlie og Bill Skarsgård.

 

Tatt av kvinnen

Tatt av kvinnen er filmatiseringen av Erlend Loes debutroman om en ung manns nølende skritt inn det potensielle katastrofeområdet kjærligheten er, om kvinners monolog-dialoger og den moderne mannens rett til å bestemme hvor kommoden skal stå.

Blant rollene finner vi kjente navn som Mariann Saastad Ottesen, Trond Fausa Aurvåg, Henrik Mestad, Trond Brænne og Peter Stormare. 


Pøbler

Jan Olav (24) har dysleksi og har brukt årene på skolen til å sloss med lærerne. Kelly (19) ble mobbet. Maylén (24) har ADHD og Jakob (25) gjorde mer festing enn skolearbeid. De får en ny sjanse. Når de starter på et kurs for langtids-arbeidsledige unge mennesker er de nødt til å fokusere på det positive med dem selv. Det er to ufravikelige regler på kurset, 1: Du må komme presis, og 2: Du må være dopfri.

Dokumentaren Pøbler vant blant annet prisen for beste lange dokumentar under Den norske dokumentarfilmfestivalen i 2016. 

 

Jeg er din

Jeg er din er en norsk spillefilm og moderne kjærlighetshistorie fra Iram Haq, med Amrita Acharia (Game of Thrones) og den svenske stjernen Ola Rapace i hovedrollene. Filmen var Norges Oscar-kandidat til kåringen av beste utenlandske film i 2014.

Mina er en ung alenemor som bor i Oslo med sin seks år gamle sønn Felix. Mina er på jakt etter kjærlighet og har flere relasjoner til forskjellige menn, men får ikke forholdene til å fungere. Så møter hun svenske Jesper og de forelsker seg hodestups i hverandre. Mina tar med seg Felix til Sverige for å bo hos Jesper, men Jesper er ikke klar for familielivet. Mina vil redde kjærligheten, men må gå langt for å finne ut hva kjærlighet er.

 

En helt vanlig dag på jobben

En absurd og avslørende skildring av hvordan skitne metoder, fete sjekker og rause porsjoner falsk smiger ligger bak de beste historiene i Nordens mestselgende ukeblad, sett gjennom øynene til den unge, ambisiøse journalisten Håvard Melnæs.

Håvards nedadstigende karriere tar en helt ny retning når han innleder et vennskapsforhold til den kommende kronprinsesse Mette-Marits far Sven O Høiby. Melnæs blir som en sønn for Høiby og er hans fortrolige, men også hans pengepung, hans medierådgiver og den som direkte forårsaker at Høiby aldri mer vil kunne ha normal kontakt med sin datter kronprinsesse Mette-Marit.

I sentrale roller finner vi Ingar Helge Gimle som Sven O Høiby, Jan Gunnar Røise som Håvard Melnæs og Jon Øigarden som sjefredaktøren Asvik.

 

Liv & Ingmar

Liv & Ingmar er kjærlighetshistorien om forholdet mellom den legendariske norske skuespilleren Liv Ullmann og svenskenes egen mesterregissør Ingmar Bergman. Vi får høre Ullmann fortelle om sitt hat- og kjærlighetsforhold til den verdenskjente regissøren, og se hvordan spenningsfeltet dem imellom bidro til filmene de lagde sammen. 

Dokumentaren er en hyllest, både hengiven og sann, til to mennesker som opplevde hele spekteret av følelser sammen. De overlevde ekstraordinære tider og ga oss for all ettertid sterke skaperverk, store bevis på deres lidenskap til hverandre både på og utenfor filmlerretet.

Se alle nypubliserte filmer på Filmoteket her! 

Published: 04/06/2020   Last updated: 04/06/2020