Article image

Filmtips: Skolestart

Skoleliv på film.

Sommeren er stort sett over, og et nytt skoleår står for tur. Mens noen fryder seg over lukten av viskelær og nye lærebøker, kan det for andre være skummelt, stort og en negativ opplevelse å være på skolen. 

Redaksjonen har samlet noen dokumentarer og spillefilmer som handler om skolestart, skoleliv og livet utenfor skolesystemet. Gjør deg klar til å bli inspirert, rørt og engasjert!  

 

De yngste

Fra barn til borger  (dokumentar, 2016)

Max og Sofia er ferdige i barnehagen. Deres første steg inn i en mer voksen verden

tiltrer når de ved filmens start begynner på skolen. Filmen følger de over et år. 

 

Ungdomsskolen

Half Nelson (2006)

Dan Dunne er en ung lærer i storbyen, hvis idealer visner og dør i møte med hverdagens realiteter. Dag etter dag, i det slitte klasserommet i Brooklyn, finner han på en eller annen måte energi til å inspirere sine 13- og 14-åringer til å studere alt fra borgerrettigheter til borgerkrig. Han forkaster et vanlig pensum til fordel for en mer åpen tilnærming. Dan vil lære studentene å tenke selv.

 

Skolen som politisk arena

Et minutts stillhet (2018)

Året er 1956. Under et besøk på kinoen i Vest-Berlin ser kameratene Theo og Kurt dramatiske bilder av det ungarske opprøret i Budapest på Filmavisen. Tilbake på skolen i Stalinstadt bestemmer de seg spontant for å holde ett minutts stillhet i skoletimen, i solidaritet med opprørets ofre.

 

De som strever i skoletida

Bully (dokumentar, 2011)

Hvert eneste år blir 13 millioner unge mobbet i USA. Denne opprivende dokumentarfilmen tar oss med inn i hverdagen til fem barn og deres familier gjennom et skoleår.

Pøbler (dokumentar, 2015)

1 av 3 dropper ut av videregående skole i Norge. På vei til en hverdag uten jobb får en gruppe unge mennesker muligheten til å snu rundt på livene sine.

Det er to ufravikelige regler på kurset, 1: Du må komme presis, og 2: Du må være dopfri.

 

Livets skole

School of Life (2017)

Paul blir sendt fra det nøysomme barnehjemmet i Paris' arbeiderstrøk for å bo på landet hos den muntre Célestine og hennes fåmælte skogvokter-mann på greven av Fresnayes store gods.

The Selfish Giant (2013)

Den hyperaktive trettenåringen Arbor blir utvist fra skolen. Han trekker med seg bestevennen Swifty, en harmonisk og svært lojal venn og de får jobb hos en skraphandler. 

 

God skolefilm!

Publisert: 14.08.2024   Sist oppdatert: 14.08.2024