Article image

Ukas fredagsfilm // Uke 15

En legendarisk klassiker som fremdeles er aktuell.

Lørdag 16. april er det 133 år siden legenden Charlie Chaplin ble født.

Charles Spencer «Charlie» Chaplin var en britisk skuespiller, filmregissør, komiker og produsent som ble en av verdens største stjerner i mellomkrigstiden.

Han dukket først opp som landstryker i den amerikanske filmen Kid Auto Races at Venice 1914, men landstrykeren skulle kjapt bli en vedvarende antihelt Chaplin tok med seg videre i karrieren.

I 1919 startet Chaplin selskapet United Artists sammen med Douglas Fairbanks, Mary Pickford og David Wark Griffith. Fra da begynte Chaplin å skrive, regissere og produsere sine egne filmer. Da lydfilmen kom komponerte han også musikken i filmene.

Ukas fredagsfilm er den mest politiske filmen Chaplin laget i sin karriere, samt hans første ordentlige lydfilm. 


Ukas fredagsfilm: Diktatoren

Diktatoren er en kraftfull film, med en mengde komiske opptrinn, som når Tomanias maktgale diktator Adenoid Hynkel snakker seg så varm at han ikke bare må kjøle stemmebåndene, men også tømme vann nedover buksene sine. Filmen er også meget vakkert fotografert, og scenen hvor Hynkel leker med jordkloden før han til slutt punkterer den er blitt klassisk.

Diktatoren gjør Chaplin en parodi på Hitler, hans retorikk, hans manerer og hans innbilte stolthet. Den generelle amerikanske holdningen på den tiden var at Hitler mer var en klovn man måtte le av enn en plage man burde frykte. Først senere gikk det opp for amerikanerne hvilken trussel han faktisk var.

Filmen ble nominert til flere priser, blant annet fem Oscar-priser i 1941. Den er også rangert som nummer 62 på IMDbs liste over de beste filmene gjennom tidene. 

Du ser den her!

 

Dersom du ønsker å ta en titt på flere filmer fra Charlie Chaplin har vi også disse på Filmoteket:

 

Published: 11/04/2022   Last updated: 11/04/2022