Article image

Disse biografiske dramafilmene bør du se

Her får du tips til noen knallgode biografiske dramafilmer du bør se på Filmoteket.

 

The Founder

Den sanne historien om hvordan Ray Kroc (Michael Keaton), en selger fra Illinois, møtte Mac og Dick McDonald, som drev en hamburgersjappe i 50-tallets Southern California. Kroc ble imponert over brødrenes system for å lage hurtigmat og så et potensiale for franchise. Han manøvrerte seg selv i en posisjon så han ble i stand til å overta firmaet og skape et imperium verdt milliarder av dollar.

 

Vice

Vice forteller historien om Dick Cheney, en byråkrat i Washington som i det stille ble en av verdens mest innflytelsesrike menn, som visepresident til George W. Bush. Filmen viser hvordan han endret landet og verden på måter som fortsatt kan føles i dag.

Blant annet nominert til 8 Oscar. Vant Oscar for beste sminke og hår. Golden Globe for beste mannlige skuespiller (Christian Bale).

 

Megan Leavey

Megan Leavy er basert på den sanne historien om en ung marinekorporal hvis enestående disiplin og forhold til hennes militærhund reddet mange liv under krigen i Irak. I løpet av deres tjenestetid gjennomførte Megan og Rex over 100 oppdrag, helt til en eksplosjon såret dem og brakte deres liv i fare.

 

Control

Filmen handler om Joy Divisions legendariske sanger Ian Curtis, som tok livet sitt bare 23 år gammel.

Control er musikkvideoregissør og fotograf Anton Corbijnns debutfilm, og fikk en strålende mottakelse etter premieren i Cannes. Curtis spilles av stjerneskuddet Sam Riley, og hans unge kone Deborah - hvis selvbiografi filmen er basert på - av to ganger Oscar-nominerte Samantha Morton.

 

Min venstre fot

Filmen handler om Christy Brown fra hans fødsel i 1932 og frem til den sommerdagen i 1959 da han møter sin fremtidige kone, Mary Carr.

Cristy Brown var skribent, lyriker og maler, noe som ikke er spesielt uvanlig i Irland. Det usedvanlige var at han led av cerebral parese og ikke kunne uttrykke seg gjennom de første leveårene annet enn ved å trampe med den venstre foten i gulvet. Så begynte han å tegne og male ved hjelp av den samme foten. Og oppmuntret av sin mor lærte han å bruke den samme legemsdel til å skrive på maskin. Plutselig hadde den syke gutten en mulighet til å uttrykke seg. 

 

Monica Z

Monica Z er den biografiske filmen om den legendariske svenske sangeren og skuespilleren Monica Zetterlund og hennes store reise fra jobben som telefonoperatør i svensk småby til stjernestatus på klubbscenene i New York og Stockholm.

Filmen skildrer den svenske stjernen og nasjonalikonet sitt store gjennombrudd og blomstringstid på 60-tallet. Monica Z er spillefilmen om en eksepsjonell artist som med sitt unike nærvær levde et liv på scenen samtidig som et turbulent kjærlighetsliv utspant seg utenfor rampelyset.

 

The Last Emperor

Historien om Kinas siste keiser, Puyi. Han blir tatt som krigsfange av Den røde armé, og i fengselet sitter han og ser tilbake på livet sitt. Et liv som har vært preget av Den forbudte bys prakt og velstand, et tumultartet lederskap, og ikke minst den store kinesiske revolusjonen.

Den siste keiseren var den første utenlandske filmen som fikk tillatelse til å filme inne i Den forbudte by, og den ble belønnet med ni Oscar-priser i 1988, blant annet for beste film, beste regi og beste manus.

 

The Man Who Knew Infinity

The Man Who Knew Infinity er en sann historie om et vennskap som endret matematikken for alltid. I 1930, kom Ramanujan (Dev Patel) til Trinity College i Cambridge. Han var en selvlært indisk matematiker. Ramanujan knytter et sterkt bånd til sin mentor, den eksentriske professoren GH Hardy (Jeremy Irons). Han må sloss mot fordommer for å vise verden sine matematiske kunnskaper.

 

Ørkenblomsten

Somaliske Waris Dirie ble omskåret da hun var 3 og giftet bort da hun var 13. Hun flyktet senere fra Afrika og ble en supermodell. Nå nærmer hun seg 40 og er FNs talskvinne mot omskjæring av kvinner. Dette er hennes sterke historie, basert på Waris’ bestselgende selvbiografi.

Etter å ha flyktet fra et tvangsekteskap, alene gjennom ørkenen, kommer Waris omsider frem til Mogadishu. Der sørger slektninger for at hun får reise til London. Etter flere år i London, nå hjemløs, og fremdeles analfabet, blir hun tatt hånd om av Marilyn, som blir en god venninne. Hun får jobb i en fastfood-kjede og blir oppdaget av stjernefotograf Terry Donaldson, og den ambisiøse agenten Lucinda. Derfra går veien videre mot livet som anerkjent supermodell og FN-talskvinne. 

 

Se alle filmene under her!

 

Published: 13/08/2021   Last updated: 02/03/2023