Article image

Topp ti filmer på Filmoteket i 2021

Disse ti filmene ble sett mest på Filmoteket i fjor.

 

1. Parasitt

Vinner av 4 Oscar- blant annet for beste film!

Parasitt møter vi en familie på fire som bor i en nedslitt kjellerleilighet i byen. Utsikten er en glipe på gateplan mot et smug der bedrukne karer har for vane å late vannet. Med varierende hell tyvlåner de internett fra etasjen over, og for å få mat på bordet pakker de pizzaesker for en restaurantkjede i nærheten. På tross av samholdet og kjærligheten til hverandre, er det ikke stort til liv. Etter et besøk fra en venn av familiens sønn, åpenbarer det seg med ett en gyllen mulighet, en vei ut av elendigheten. Familien griper sjansen med begge hender.

  • IMDb-score: 8,6

 

2. Portrett av en kvinne i flammer

Kunstneren Marianne ankommer en isolert øy i Bretagne på slutten av 1700-tallet. Hun har i oppdrag å male et portrett av den vordende bruden, Héloïse.

Flere har forsøkt å male Héloïse før, men som eneste mulige protest mot et arrangert ekteskap, nekter hun å la seg avbilde. Marianne utgir seg for å være en tjenestepike, som tar med Héloïse på daglige gåturer, hvor hun i det stille kan observere henne. Med hukommelsen som eneste verktøy blir portrettet ferdig, men gjengir det hvem Héloïse egentlig er?

  • IMDb-score: 8,1

 

3. The Gentlemen

Den amerikanske forretningsmannen Mickey Pearson (Matthew McConaughey) bestemmer seg for å selge sitt enorme pot-imperium i London for å kunne trekke seg tilbake, og da utløser han en kamp på liv og død om hvem som får overta forretningen. Han vil helst selge til en milliardær fra Oklahoma, Matthew Berger (Jeremy Strong), men en gangsterbande fra East End, den kinesiske rivalen Dry Eye (Henry Golding) og den lyssky privatdetektiven Fletcher (Hugh Grant) vil også ha en bit av kaken.

  • IMDb-score: 7,9

 

4. Onkel

På en liten gård lengst sør i Danmark bor 27 år gamle Kris og hennes onkel. Det er onkelens gård, men han er delvis ufør. Uten Kris vil ikke onkelen kunne fortsette driften. De har et nært forhold og stor forståelse for hverandre, men tilbringer mesteparten av hverdagen i taushet.

Når Kris redder en kalv som holder på å dø under fødselen, vekkes hennes gamle drøm om å bli veterinær. Hun utvikler et vennskap med den snakkesalige dyrlegen Johannes og oppdager langsomt et liv utenfor gården. Hun møter også Mike, en ung mann som synger i kirkekoret og som viser interesse for henne. Kris blir stilt overfor et vanskelig dilemma. Skal hun bli på gården eller følge drømmen?

  • IMDb-score: 7,1

 

5. The Peanut Butter Falcon

Komediedramaet The Peanut Butter Falcon er historien om 22-årige Zak, som har downs syndrom, men som samtidig drømmer om å bli en profesjonell wrestler. Og er villig til å følge drømmen uansett odds.

Da ingen har tro på ham velger Zak å rømme hjemmefra for å forfølge drømmen sin. Ved en tilfeldighet treffer han Tyler (Shia LaBeouf), en småkriminell, bitter og sint fyr på flukt fra politiet. Tyler blir Zaks usannsynlige trener og allierte – og den eneste som ser Zak for mer enn handikappet sitt. Sammen prøver de å oppfylle Zaks drømmer.

  • IMDb-score: 7,6

 

6. The Farewell

Billi er født i Kina, men bor i New York. Nå skal hun i et familiebryllup i Changchun. Bryllupet er iscenesatt og bare en unnskyldning for at hele familien skal samles for å se bestemor, Nai-Nai, en aller siste gang. Hun har ikke lenge igjen å leve, men akkurat det får hun ikke vite, fordi familien har bestemt seg for å holde det hemmelig.

Forsøket på å gi henne en lykkelig tid forskånet fra bekymringer kommer i konflikt med Billis vestlige verdier. Billi prøver å navigere i et minefelt av forventinger og sosiale koder i Kina, samtidig som hun lærer mye om seg selv og gjenoppdager landet hun ble født i. Med en god løgn i sentrum blir det et humoristisk og rørende møte mellom familie og kulturer.

  • IMDb-score: 7,6

 

7. The Secret Garden

Når 10 år gamle Mary Lennoxs rike, britiske foreldre plutselig dør, blir hun sendt fra India til England for å bo på sin onkels herregården. Der begynner hun å avdekke flere familiehemmeligheter, spesielt etter å ha møtt sin syke fetteren Colin. Sammen oppdager de to barna en fantastisk hemmelig hage som er gjemt på eiendommen. Et magisk sted som vil forandre livene deres for alltid.

  • IMDb-score: 5,5

 

8. Silent Night

En gammel vennegjeng samles for å feire jul i landsbyidyll. Men kvelden som skal være et gledefylt høydepunkt som markerer slutten på året, får langt større konnotasjoner.

Silent Night er en gysende dramakomedie med skrekkinngytende undertoner. Med Annabelle Wallis (Peaky Blinders), Matthew Goode (The Imitation Game, Watchmen), Keira Knightley (Pirates of the Caribbean) og Lily-Rose Depp i hovedrollene.

  • IMDb-score: 5,7

 

9. Coherence

En gruppe venner samles til et middagsselskap samme kveld som en mystisk komet passerer over jorda og påvirker hele menneskes eksistens. Hvem er en venn? Hvem er fienden? Og hvis det er en absolutt virkelighet, hva er det da?

  • IMDb-score: 7,2

 

10. In the Mood for Love

Hongkong i 1962. Chow og Su flytter samtidig inn i samme bygning. Ektefellene deres etterlater dem ofte til seg selv, så de omgås hverandre i stedet. Når de så begynner å mistenke at ektefellene er utro, styrkes båndet mellom dem. Men de er fast bestemt på ikke å utforske forholdet ytterligere, for ikke å gjøre seg skyldig i samme form for svik.

In the Mood for Love er et vakkert drama om et blomstrende vennskap og det å finne trøst i hverandre, filmet med Wong Kar-wais ikoniske og unike følsomhet. Filmen dukker stadig opp på topplistene til både kritikere og filmskapere, og den ble kåret til beste film i Cannes i 2000.

  • IMDb-score: 8,1

 

God film! 
 

Publisert: 04.02.2022   Sist oppdatert: 04.02.2022