Article image

Oscar-utdelingen: beste film

Ikke-amerikanske filmer som har vært nominert til- eller vunnet prisen for årets beste film.

Skrevet av Kristoffer Tangård fra Mossebibliotekene.

 

Den 94. Academy Awards-utdelingen (også kjent som The Oscars) skal avholdes førstkommende søndag 27.mars, og dette er en god anledning til å kikke historikken litt i sømmene.

Tradisjonelt har kategorien for Beste Film nesten utelukkende bestått av et angloamerikansk utvalg – kanskje ikke overraskende tatt i betraktning at Oscar har blitt sagt å være Hollywoods pris til seg selv.

Men det er unntak! Vi skal se på noen av disse som du kan låne fra Filmoteket:

IKKE-ENGELSKSPRÅKLIGE FILMER NOMINERT TIL BESTE FILM

Av totalt 13 filmer har Filmoteket 4 titler:

Viskningar och rop (Ingmar Bergman, 1972)

Agnes, som dør av kreft, ligger i sengen i det store herskapshuset fra 1700-tallet. De to søstrene hennes har kommet for å se på dødsleiet hennes, men er for opptatt til å komme nær Agnes. Bare hushjelpen Anna kan gi av sin kjærlighet og varme til den døende Agnes.

 

Il postino (Michael Radford, 1994)

Når den berømte dikteren Pablo Neruda rømmer fra regimet i Chile til en liten italiensk øy, forandres livet til den unge fiskeren Mario. Neruda mottar store mengder post, og for å takle den økte belastningen må Mario hjelpe den vanlige postbudet på øya.

Mario har ikke mye utdannelse, men begynner snart å like poesi, og et vennskap begynner å utvikles mellom ham og dikteren. Når Mario forelsker seg i Beatrice, som jobber på øyas eneste kafé, innser han at poesi kan hjelpe ham med å uttrykke hvordan han føler om henne.

Postmannen ble først utgitt i 1995 og ble nominert til fem Oscar-priser, inkludert beste film, beste mannlige hovedrolle og beste regissør.

 

Amour (Michael Haneke, 2012)

Georges og Anne er et par i 80-årene som bor i en stor leilighet i Paris. De er velutdannede, pensjonerte musikklærere. Deres datter, som også er musiker, bor i utlandet med sin familie. Når Anne en dag blir rammet av slag, blir kjærligheten, som har holdt paret sammen gjennom så mange år, satt på prøve.

Michael Hanekes siste film etter suksessen Det Hvite Båndet er en film om kjærlighet, alderdom og familie, med ekstraordinære skuespillerprestasjoner. Amour vant Gullpalmen i Cannes i mai, og gjorde så og si rent bord under European Filmawards i desember; den vant både for beste film, beste regi og for beste mannlige og kvinnelige skuespiller. Filmen vant Golden Globe for beste fremmedspråklige film. 

Nominert til 5 Oscars: Beste film, beste regi, beste kvinnelige hovedrolle, beste fremmedspråklige film, beste originalmanus.

 

Parasitt (Bong Joon Ho, 2019)

Vinner av 4 Oscar-priser- blant annet for beste film!

Parasitt møter vi en familie på fire som bor i en nedslitt kjellerleilighet i byen. Utsikten er en glipe på gateplan mot et smug der bedrukne karer har for vane å late vannet. Med varierende hell tyvlåner de internett fra etasjen over, og for å få mat på bordet pakker de pizzaesker for en restaurantkjede i nærheten. På tross av samholdet og kjærligheten til hverandre, er det ikke stort til liv. Etter et besøk fra en venn av familiens sønn, åpenbarer det seg med ett en gyllen mulighet, en vei ut av elendigheten. Familien griper sjansen med begge hender.

 

FILMER HELFINANSIERT UTENFOR U.S.A. SOM HAR VUNNET BESTE FILM

Her kan vi også inkludere Parasitt, som historisk nok vant den gjeve prisen som den første med ikke-engelsk tale.

Av de øvrige 9 filmene har Filmoteket 3 titler:

The Last Emperor (Bernardo Bertolucci, 1987)

Historien om Kinas siste keiser, Puyi. Han blir tatt som krigsfange av Den røde armé, og i fengselet sitter han og ser tilbake på livet sitt. Et liv som har vært preget av Den forbudte bys prakt og velstand, et tumultartet lederskap, og ikke minst den store kinesiske revolusjonen.

Den siste keiseren var den første utenlandske filmen som fikk tillatelse til å filme inne i Den forbudte by, og den ble belønnet med ni Oscar-priser i 1988, blant annet for beste film, beste regi og beste manus.

 

Slumdog Millionaire (Danny Boyle, 2008)

Slumdog Millionaire er den rørende og fengslende historien om den 18 år gamle foreldreløse Jamal Malik, som vokste opp i slummen i Mumbai. Jamal står foran den største dagen i livet sitt når han deltar i den indiske utgaven av «Who Wants to Be a Millionaire». Han er bare et spørsmål om å vinne 20 millioner rupier, og må møte i studio dagen etter for å svare på det siste spørsmålet. Men utenfor studioene venter politiet på å mistenke ham for juks. For hvordan kan en fattig gutt fra slummen vite alt det? Med dette ruller Jamal opp livshistorien sin, og hvert kapittel i historien hans gir svaret på hvordan Jamal, helt ærlig, har tilegnet seg nøkkelen til svarene.

Vinner av hele åtte Oscar-priser, blant annet for beste film.

 

The King’s Speech (Tom Hooper, 2010)

Sann, rørende og humoristisk. En film om den britiske tronarvingen Albert og hemmeligheten rundt hans stamming. Albert (Colin Firth), som går under navnet Bertie innad i familien, lider av alvorlig stamming , samtidig stiller det britiske kongehuset spørsmål om hans evner som tronarving. Hans språklige problemer holdes hemmelig for allmenheten, men avsløres når han en dag må holde sin første offentlige tale. Når den eldste broren i 1936 frasier seg tronen etter at deres far dør, sier Bertie motvillig ja til å tiltre som konge i det britiske riket. Han tar navnet Kong Georg VI. Samtidig har han truffet talepedagogen Lionel Louge (Geoffrey Rush), som med sine utradisjonelle metoder forsøke å finne løsningen på kongens stamming. England står foran en ny verdenskrig, og det hele når sitt klimaks når den nye kongen må gi sin livs tale - for å bygge opp styrke og mot i nasjonen.

I rollene møter vi Colin Firth, Geoffrey Rush og Helena Bonham Carter, førstenevnte Oscar-vinner for beste mannlige hovedrolle, og de to andre nominerte til samme pris.

Oscar-vinner for beste film, beste regi og originalmanus.

 

Vil du se flere filmer som har vunnet en Oscar (utover beste film) kan du sjekke ut denne filmlista.

 

Publisert: 25.03.2022   Sist oppdatert: 25.03.2022