Article image

Bechdel-testen

Testen som synliggjør kvinner på film.

Bechdel-testen (Bechdel-Wallace testen) er en test som viser hvordan kvinner fremstilles i filmer. Den nedstammer fra en tegneserie ved navn Dykes to Watch out for, skapt av Alison Bechdel. I et avsnitt døpt The Rule, publisert i 1985, presenterer hovedpersonen ideen om å synliggjøre filmer med kvinner gjennom en enkel test som følger tre kriterier:

1.  Filmen har minst to kvinnelige, navngitte skuespillere.

2.  Disse snakker sammen.

3.  De snakker om noe annet enn en mann.

A-merking (Approved) er nå en internasjonal standard som gis til filmer som passer til disse kriteriene. Merkingen benyttes av kinoer, festivaler, aviser og filmtjenester.

 Redaksjonen ønsker å fremheve følgende A-merkede filmer i Filmotekets katalog:

The Butler

Cecil Gaines var butler for åtte amerikanske presidenter. Han var vitne til store, dramatiske endringer i amerikansk historie, og på sitt «usynlige vis» inspirerte han dem.

Saras nøkkel

Historien om 10-årige, jødiske Sara som låser sin bror inn i klesskapet for å unngå at han blir tatt av tyskerne. Resten av familien arresteres og fraktes bort, uten å vite hva som så skjer med broren.

The Paperboy

En sørstatsthriller med Matthew McConaughey, Zac Efron og Nicole Kidman i hovedrollene.

My summer in Provence

Léa, Adrien og deres døve bror Theo er på ferie i Provence hos sin bestefar. Det er ingen drømmeferie og den blir verre da faren deres forteller dem at han skal flytte. Innen 24 timer er det fullstendig krig mellom generasjonene.

 A quiet passion

Filmen følger livshistorien til den amerikanske poeten Emily Dickinson fra barndommen og til hennes tilbaketrukne voksenliv.

 Antonias Verden

Nederlandsk drama fra 1995. Antonia og hennes datter er i ferd med å begrave sin mor/bestemor, da den gamle damen reiser seg i kisten og synger. I Antonias verden skjer det stadig merkelige ting.

 For flere filmer i samme kategori, sjekk ut denne listen på IMDb:

Great Movies that pass the Bechdel-test.

Publisert: 29.05.2024   Sist oppdatert: 30.05.2024