Article image

Sommerfilmer for store og små

Filmer som passer på varme sommerkvelder.

Her har vi samlet en rekke gode filmer vi kan anbefale deg å se i sommerferien.

Husk at du enkelt kan se filmer på Filmoteket på mobilen, og at du kan skru ned kvaliteten på filmene slik at du bruker mindre 4G.

God sommer!

 

For de store: 

 

The Sunlit Night

Frances er en kunstnerspire som forlater sitt knuste hjerte og Manhattans trengsel for motsatsen: Lofotens karrige landskap. Yasha er en russiskfødt New York-boer som reiser til samme sted for å begrave faren sin på et av jordklodens nordligste punkt, hvilket var hans siste ønske. Frances og Yasha møtes en romantisk sommer der solen aldri går ned.

The Sunlit Night er en romantisk dramakomedie med Jenny Slate (Venom), Tony-vinneren Alex Sharp, Gillian Anderson (Sex Education, The Crown) og Zach Galifianakis (Hangover, Birdman).

 

Sammen alene

To vennepar tilbringer en sommerhelg sammen på et idyllisk sted langs den norske kysten. De blir konfrontert med hverandres hemmeligheter og valgene de har tatt i livet. Vi stuper inn i en helg pakket med konflikt, avsløringer, kaos og kjærlighet.

Sammen alene er en film om ensomheten vi opplever i felleskap og viktigheten av kjærlighet og relasjoner i møte med livets skrøpelighet.

 

En ny vår

I et forsøk på å komme i kontakt med sitt eget talent, flytter den rullestolbundne forfatteren Monte Wildhorn (Morgan Freeman) til en småby på landet. Her blir han kjent med en alenemor og hennes tre barn, som hjelper ham med å gjenoppdage sin lidenskap som forfatter.

En feelgood-film av Rob Reiner, regissøren av “Nå eller aldri”, “Da han møtte henne”, “Ryktet går”, “Et spørsmål om ære”, “Spinal Tap”, “Førstekoneklubben” & “Misery”.


Beatles

Beatles bygger på Lars Saabye Christensens roman ved samme navn.

Vi følger hovedpersonen Kim, hvor han på en munter, varm og til tider rå måte, forteller historien om seg selv og sine bestevenner Seb, Gunnar og Ola. Fire Frogner-gutter som er lidenskapelig opptatt av The Beatles og som liker å kalle seg Paul, George, John og Ringo.

Det handler om guttestreker, håp og skuffelser, og selvfølgelig om fine, fjerne jenter, fortvilede forelskelser, fyll og fest.

 

Edie

Den 83 år gamle Edie mener at det ikke finnes noe som heter «for sent». Derfor nekter hun å la seg sende på pleiehjem og legger sitt gamle liv bak seg, pakker sekken og begir seg ut på det ultimate eventyr: å bestige det voldsomme fjellet Mount Suilven i Skottland.

Edie er en herlig og livsbejaende film om å stoppe opp og nyte og utnytte den begrensede tiden vi har i live. Fantastiske bilder, sterke rollefigurer og en hjertevarm historie danner rammene for en fjellvandring som ikke bare er en del av filmen, men som faktisk gjorde hovedrolleinnehaver Sheila Hancock til den eldste personen som har besteget Mount Suilven – i virkeligheten!


Beast

I et lite øysamfunn i Jersey faller en ung kvinne for en mystisk fremmed som gir henne mulighet til å unnslippe sin undertrykkende familie. Når han blir mistenkt for en rekke brutale mord, forsvarer hun ham for enhver pris og lærer samtidig hva hun er i stand til å klare.

Beast er en psykologisk dramatriller om Moll, en ung jente som spilles av imponerende nykommer Jessie Buckley. Hun møter den spennende fremmede Pascal, mens rykter om en seriemorder sprer seg over den isolerte øya. Moll har utfordringer med en kontrollerende og overbærende slektninger, og sin egen mørke bakgrunn. Pascal synes å være den eneste som virkelig forstår henne. Det er imidlertid noe mørkt og mystisk med Pascal, og han tiltrekker seg snart oppmerksomhet i forhold til drapene. Spørsmålet er, hvor langt er Moll villig til å gå for å beskytte sin nye elsker og sjelevenn?

 

Persona

En Bergman-klassiker!

En sykepleier begynner å identifisere seg med sin pasient som har sluttet å snakke. Pasienten er en berømt skuespiller som sykepleieren beundrer, og parallelt med at tilitten i forholdet øker, begynner sistnevnte å avsløre personlige, intime og erotiske detaljer fra livet sitt.  Liv Ullmann og Bibi Andersson spiller hovedrollene som henholdsvis pasient og sykesøster i et av Bergmans mest fascinerende kvinneportretter på film.

 

The Peanut Butter Falcon

Komediedramaet The Peanut Butter Falcon er historien om 22-årige Zak, som har downs syndrom, men som samtidig drømmer om å bli en profesjonell wrestler. Og er villig til å følge drømmen uansett odds.

Da ingen har tro på ham velger Zak å rømme hjemmefra for å forfølge drømmen sin. Ved en tilfeldighet treffer han Tyler (Shia LaBeouf), en småkriminell, bitter og sint fyr på flukt fra politiet. Tyler blir Zaks usannsynlige trener og allierte – og den eneste som ser Zak for mer enn handikappet sitt. Sammen prøver de å oppfylle Zaks drømmer.


Bergman Island

De amerikanske filmskaperne Chris og Tony trekker seg tilbake for sommeren på vakre Fårö. I dette ville og vakre landskapet, hvor Bergman levde og skapte noen av sine mest anerkjente verk, håper de å finne inspirasjon til deres kommende filmer. Store deler av tiden tilbringer de hver for seg, og ettersom dagene går blir Chris sin fascinasjon for øya stadig større, og hun begynner å minnes sin første kjærlighet. Chris og Tony blir revet vekk fra hverandre, litt etter litt, da linjene mellom virkelighet og fiksjon etterhvert viskes ut.
For de små:


Oskars Amerika

Norsk barnefilm med bla. Jørgen Langhelle og Bjørn Sundquist i rollene. Nordnorsk idyll!

Noe motvillig tilbringer ti år gamle Oskar sommerferien på gården til bestefaren. Sommeren skal likevel vise seg å bli innholdsrik når han møter Levi som bor i nærheten med den nærsynte hesten sin. Sammen legger de en vill plan om å ro til Amerika.

Lytt til synstolking via apper som tilbyr dette.


Kule kids gråter ikke

Sterk, norsk barnefilm om fotballjenta Anja som blir alvorlig syk og legges inn på Rikshospitalet.

Anja er ei livlig og tøff jente som elsker fotball. Klassekameraten Jonas liker ikke at jenter spiller fotball og særlig ikke når de er så flinke som Anja. Jonas prøver å gjøre livet surt for Anja og vennene hennes, men hun synes han er dum og tøyser bort ertinga hans uten å skjønne at Jonas egentlig er forelska i henne.

Så blir Anja alvorlig syk. Hun nekter å la seg knekke og samtidig legger planer for fotballaget, trener til skoleturneringen og deltar på leirskole. Anja oppdager også at det kribler litt ekstra i magen og at Jonas ikke er så teit som hun egentlig trodde. Etter hvert blir Anja for syk til å delta i fotballturneringen, men da har Jonas en helt spesiell overraskelse i vente for henne.


Knerten og sjøormen

Noen har sett en sjøorm i fjorden, og Blegen trenger hjelp til å finne den. Men Knerten er skeptisk til både Eddy og Blegen. Sjøormer tror han ikke på, og Eddy forstyrrer den planlagte svømmeopplæringen. Når Lillebror vil på sjøormjakt vil ikke Knerten være med, for Knerten vil ha Lillebror for seg selv. Men hva om sommeren med Eddy blir tre ganger så gøy? Og hva om de klarer å hjelpe Blegen med å bevise at sjøormen faktisk finnes? Havet er jo så stort at ingen vet hva som finnes der nede - ikke en gang Knerten!

Sammen legger de ut på en spennende jakt som gjør sommerferien til deres mest eventyrlige noensinne.

Lytt til synstolking via apper som tilbyr dette.


Karsten og Petra på skattejakt

Den syvende og siste filmen om Karsten og Petra. Karsten skal tilbringe sommerferien med Petras familie på Hvaler!

Karsten og Petra koser seg med å bade, samle skjell, bygge sandslott, fly med drage, fiske krabbe og sløye fisk. På stranda finner de en boks som morfar gravde ned da han var liten, sammen med sin bestekamerat, Alfred, som han ikke har sett på 65 år. Det er en tidskapsel, med gamle, rare saker, og en mystisk rebus. Nå begynner en spennende skattejakt for Karsten og Petra! Underveis får de vite mer om menneskene som bor på øya og hvordan livet var der i gamle dager. Skattejakten leder dem til en stor overraskelse.

Lytt til synstolking via apper som tilbyr dette.


Sommeren med Tess

Ti år gamle Sam og familien er på øyferie, men broren hans brekker beinet på første dagen der. Kjipt for broren hans, men det gjør at Sam må finne noen andre å leke med, og møter Tess. Hun er en ganske spesiell jente med en genial plan for å bli kjent med sin biologiske far. Hun har bare én uke på seg, og rekrutterer Sam som hjelperen sin.


Sangen fra havet

Ben og den stumme lillesøsteren Saoirse bor med pappaen sin i et fyrtårn på en øy i havgapet. En dag begynner de merkeligste ting å skje, og før de vet ordet av det befinner de to seg på et eventyr uten like – i en verden med alver, kjemper, myter og magi. Saoirse er nemlig den siste selkien, og nå må hun finne stemmen sin og synge havets sang for å redde alvefolket fra å gå under for alltid.

Sangen fra havet er en fantastisk fortelling for små og store. Inspirert av det irske sagnet om selkiene - en skapning som er halvt sel, halvt menneske - forteller filmen et eventyr om en bror og en søsters fabelaktige reise gjennom myter, magi og fortidens glemte hemmeligheter.

 

Se flere sommerfilmer her! 

 

Published: 05/07/2022   Last updated: 05/07/2022