Article image

Ukas fredagsfilm // Uke 10

Første spillefilmen laget i Saudi-Arabia - av en kvinne.

Denne uka markerer vi kvinnedagen, og i den anledning vil vi fremheve en god film som både er laget av en kvinne- og handler om en kvinne, i et av verdens mest kvinnefiendlige land. 


Ukas fredagsfilm: Den grønne sykkelen

Wadjda er ei nysgjerrig og uredd jente på ti år. Hun drømmer om en grønn sykkel, men i Saudi-Arabia hvor Wadjda bor er det ikke tillatt for jenter å sykle i gatene. Mens moren hennes er opptatt med å overbevise faren om å ikke finne seg kone nummer to, prøver Wadjda å skaffe penger til å kjøpe sykkelen selv. På skolen er hun kjent som en bråkmaker. Da hun melder seg opp i en konkurranse i Koran-resitasjon der førsteprisen er en pengesum, blir lærerne hennes overrasket.


Mottakelse

Den grønne sykkelen er en sjarmerende og engasjerende fortelling om ei tøff jente som trosser samfunnets regler for å følge sin egen vei. Wadjda er en heltinne full av liv og Waad Mohammed er et funn i rollen. Hennes energiske pågangsmot er smittende og filmen har vunnet publikums hjerter verden over.

Dette er den første spillefilmen fra Saudi-Arabia, et land uten kinoer. Filmen er i tillegg regissert av en kvinne, Haifaa Al Mansour. 

Filmen var Saudi-Arabias første Oscar-bidrag i 2014. 

  • IMDb-score: 7,5
  • Rotten Tomatoes Tomatometer: 99 %

 

Du ser den her!

 

Published: 08/03/2022   Last updated: 08/03/2022