Article image

Movies of the week // Week 45

Vi har publisert mange filmperler i forskjellige sjangre den siste uka.

 

The Founder

Den sanne historien om hvordan Ray Kroc (Michael Keaton), en selger fra Illinois, møtte Mac og Dick McDonald, som drev en hamburgersjappe i 50-tallets Southern California. Kroc ble imponert over brødrenes system for å lage hurtigmat og så et potensiale for franchise. Han manøvrerte seg selv i en posisjon så han ble i stand til å overta firmaet og skape et imperium verdt milliarder av dollar.

 • IMDb-score: 7,2

 

Portrett av en kvinne i flammer

Kunstneren Marianne ankommer en isolert øy i Bretagne på slutten av 1700-tallet. Hun har i oppdrag å male et portrett av den vordende bruden, Héloïse.

Flere har forsøkt å male Héloïse før, men som eneste mulige protest mot et arrangert ekteskap, nekter hun å la seg avbilde. Marianne utgir seg for å være en tjenestepike, som tar med Héloïse på daglige gåturer, hvor hun i det stille kan observere henne. Med hukommelsen som eneste verktøy blir portrettet ferdig, men gjengir det hvem Héloïse egentlig er?

 • IMDb-score: 8,1

 

Papicha

Filmen er basert på virkelige hendelser.

Under borgerkrigen i 1997 er Algerie tatt over av terrorgrupper som ønsker å etablere en islamsk stat.
Nedjma er en 18 år gammel student som brenner for motedesign, men terrorister som vil innføre et muslimsk regime er overalt i Algerie. Når det sosiale klimaet blir mer autoritært, avviser hun de nye forbudene og religiøse kleskodene som de radikale innfører. Hun bestemmer seg for å kjempe for egen frihet og uavhengighet ved å sette opp et moteshow.

 • IMDb-score: 7,1

 

Leap of Faith

I 1973 kom William Friedkins stilskapende Exorcisten ut, filmen som satte sakral skrekk på kinokartet. Leap of Faith er et dypdykk i regissørens bakgrunn og kreative prosess, og et innblikk i hvordan de åndelige temaene man finner i hans verk også formet livet hans. Filmen er regissert av Alexandre O. Philippe, som tidligere hadde suksess med sitt filmnerderi i 78/52 og Memory: The Origins of Alien.

 • IMDb-score: 7,0

 

Vi som elsket hverandre så høyt

Kritikerrost drama av stjerneregissør Ettore Scola. 

Vennskapet mellom tre menn og en kvinne skildres fra andre verdenskrig til midten av 1970-tallet, og gjennom deres idealistiske kamp for et bedre samfunn, vises et stykke italiensk historie.

 • IMDb-score: 8,1

 

3 kvinner

Filmskaperen Jafar Panahi lar seg ikke stoppe. Han har både arbeidsforbud og husarrest, men lager likevel mesterlige filmer som smugles ut og vises på de største internasjonale filmfestivalene.

Behnaz Jafari er en av Irans mest populære skuespillere. En dag mottar hun en alarmerende melding på mobilen sin. Det er en liten filmsnutt der en jente truer med å ta sitt eget liv om hun ikke får følge sitt brennende ønske om å bli skuespiller. Hun ber om hjelp fra den kjente skuespilleren. Kanskje kan hun overtale familien hennes, slik at hun kan få følge sitt kall. Behnaz Jafari kontakter venn (og regissør) Jafar Panahi og sammen legger de ut på en reise for å finne den desperate jenta.

 • IMDb-score: 7,0

 

24 Hour Party People

Året er 1976 og Sex Pistols er i ferd med å sette sitt uutslettelige støvelavtrykk i musikkindustriens underliv. Inspirert av den uregjerlige energien som skyllet fram med punken, oppsto plateselskaper som ville ta vare på opprøret snarere enn å kommersialisere det. Et vanvittig eventyr om musikk, sex, dop, særegne personer og fødselen av en av verdens mest berømte klubber.

24 Hour Party People er en komedie om musikkens kanskje viktigste epoke, og historien om Manchester på syttitallet fram til tidlig på nittitallet. Med i originalopptak møter du Iggy Pop, Sex Pistols, Siouxie And The Banshees og Happy Mondays for å nevne noen få.

 • IMDb-score: 7,3

 

Wanda

Wanda føler seg forbigått. Livet som hjemmeværende flerbarnsmor ble ikke slik hun hadde tenkt. Hun lengter etter noe mer, og kanskje fremfor alt noe eget. Wanda forlater alt for å kunne leve et fritt liv, men det er ikke lett å skape noe ut av ingenting.

Wanda er Barbara Lodens indieklassiker som dekonstruerer den amerikanske drømmen i en roadmovie som var forut for sin tid og har blitt hyllet verden over og inspirert filmskapere gjennom et halvt århundre.

 • IMDb-score: 7,1

 

Midway

Den episke og sanne historien om en underbemannet amerikansk flåte, og de modige marinesoldatene og pilotene som vant over en mektig motstander. Med demokratiet og friheten på spill beseiret de den japanske flåten ved slaget om Midway, en av de mest storslagne kampene som banet vei for de alliertes seier i Stillehavet under den andre verdenskrig.

Midway gikk rett inn på #1 plass på box office i USA åpningshelgen!

 • IMDb-score: 6,7

 

Barbara

Øst-Tyskland 1980. Legen Barbara har søkt om utreisetillatelse. Som straff blir hun forflyttet fra jobben i Berlin til et lite sykehus i et utkantstrøk. Sammen med sin kjæreste i Vest-Tyskland legger hun en plan for å flykte, men samtidig blir hun stadig mer involvert i arbeidet med pasienter på sykehuset. Dessuten får hun et spesielt forhold til sin kollega André.

Barbara er et spennende drama med mange lag. Filmen skildrer menneskeskjebner og livet i DDR med en intelligens og intensitet man ikke har sett siden De andres liv.

 • IMDb-score: 7,1

 

Min pappa Toni Erdman

Den tyske karrierekvinnen Ines jobber i Bucuresti. Hun får uanmeldte besøk av sin gamle far Winfried, som vil inn i livet hennes igjen. For å oppnå målet blander han seg med Ines fine forretningsforbindelser under pseudonymet Toni Erdmann, iført parykk, briller og falske tenner.

Filmen ble nominert til en Oscar for beste fremmedspråklige film i 2017. 

 • IMDb-score: 7,3

 

Se alle nypubliserte filmer her! 

Published: 05/11/2020   Last updated: 05/11/2020