Article image

Movies of the Week // Week 50

Vi har publisert mange prisbel√łnte filmer i uka som gikk.

 

In Between

Tre kvinner med ulik bakgrunn møtes som samboere i hjertet av Tel Aviv. Salma arbeider som DJ i en bar og Laila jobber som advokat. Ingen av dem ønsker et dypt religiøst liv, slik foreldrene vil. De prøver i stedet å finne sin identitet på hver sin måte i Tel Aviv. Når Nur flytter inn - en yngre, troende muslimsk jente, begynner ting å endre seg. Jentene finner et dypt fellesskap, som overgår forskjellene dem imellom.

Filmen tar opp det kontrastfulle i det arabiske miljøet i Israel - hvor dypt religiøse og gammeldagse forventninger fra familien blir balansert mot et utagerende festmiljø i Tel Aviv. Og hvordan unge israelsk-arabiske kvinner navigerer mellom kontrastene. Når de hverken er israelske eller palestinske nok til å passe inn noe sted.

In Between har vunnet og vært nominert til en rekke filmpriser verden over. 

 

Lost Highway

Litt deilig David Lynch! 

Etter et bisarrt møte på en fest blir en jazzsaxofonist anklaget for mordet på sin kone og sendt til fengsel, hvor han uforklarlig morphes inn i en ung mekaniker og begynner å lede et nytt liv.

 

The Mole Agent

En kvinne er bekymret for at moren behandles dårlig på sykehjemmet der hun bor, og hyrer en privatdetektiv for å undersøke saken. Privatdetektiven hyrer deretter en spion til å infiltrere hjemmet. 83-åringen Sergio trenger noe annet å tenke på etter å ha blitt enkemann og tar på seg oppdraget.

The Mole Agent er både en hjertevarmende dokumentar og en klassisk kriminalkomedie og er blitt hyllet av kritikerne for sin tekniske perfeksjon og følelsesmessige autentisitet.

 

Fanny og Alexander

Et av høydepunktene fra Ingmar Bergmans karriere.

Denne selvbiografiske filmen er satt i en landlig svensk by i 1907. Den forteller historien om ett år i Ekdahl-familiens liv, sett av de små barna, Fanny og Alexander. Magi og religion, kjærlighet og død, forsoning og fremmedgjøring blir dyktig fanget i denne nøye detaljerte, kjærlig fotograferte filmen.

Det er ikke uten grunn at dette er en klassiker! 

 

Under huden

Den briljante plastiske kirurgen Robert Ledgard (Antonio Banderas) mister sin kone som følge av skadene hun får i en brann, og blir besatt av å utvikle en type syntetisk hud som tåler flammer. Når datteren hans blir voldtatt på en fest, kidnapper Robert voldtektsmannen og holder ham fanget i huset sitt.

Etter en tid dukker den mystiske kvinnen Vera Cruz opp, en forsøksperson for den eksperimentelle huden. Robert forelsker seg i henne, og blir uforsiktig når han tror at hun gjengjelder følelsene.

Med suksesser som Snakk til henne – som også hadde Elena Anaya på rollelisten – og Volver, har Pedro Almodóvar etablert seg som en av europeisk filmindustris største ess. Under huden var Spanias bidrag i kategorien 'beste fremmedspråklige film' under Golden Globe i 2012. 

 

Heftig og begeistret

Husker dere denne? Heftig og begeistret vant ikke bare "Årets dokumentarfilm", men også "Årets kinofilm" under Amandaprisen i 2001. 

Den lille fiskerlandsbyen Berlevåg vender mot det voldsomme Barentshavet - praktisk talt med uforstyrret utsikt mot Nordpolen. Nå gir Berlevåg et nytt bud på internasjonal berømmelse - gjennom de 30 medlemmene til det veldig eksotiske og fargerike mannskoret!

Med Heftig og begeistret bringer en av Norges mest erfarne og anerkjente filmregissører en verden han kjenner og elsker. Og han gjør det i ånden til folket han skildrer, med ærbødighet og vidd og høyt ladet. For noen vil dette være en film om menn. For andre vil det handle om kjærlighet. Eller politikk. Eller fisk. Fremfor alt handler det om verdigheten til vanlige liv levd under ekstreme omstendigheter. 

 

Emil i Lønneberget

Hvem husker vel ikke da Emil heiste Ida opp i flaggstanga? 

Dette er bare en av flere Astrid Lindgren-klassikere vi har publisert i uka som gikk.

Ta en titt på alle Lindgren-filmer her. 

 

Det syvende segl

Mange filmkjenne anser Ingmar Bergmans Det syvende segl for å være en av tidenes beste filmer. 

Svartedøden herjer i Europa på 1300-tallet. Ridderen Antonius Block og hans væpner Jöns er på hjemvei etter et langt og slitsomt korstog til det hellige landet. Et dagsritt hjemmefra møter ridderen Døden, men klarer å forhandle seg til en livsfrist gjennom et parti sjakk.

Med døden til enhver tid i hælene, treffer Antonius på Jof og Maria og sønnen deres, Mikael, som er en del av en omreisende gjøglertrupp. De byr ham på markjordbær og melk i en skoghelling, og Antonius opplever en fredfylt tid. Han beslutter seg så til å ofre sitt eget liv for å redde gjøglerfamilien.

 

Se alle nypubliserte filmer her!

 

 

 

 

 

Published: 10/12/2020   Last updated: 10/12/2020