Article image

Movies of the week // Week 51

Det er snart juleferie, men før den tid skal du få årets siste filmanbefalinger fra oss.

Disse nypubliserte filmene bør du se på Filmoteket nå:


Ørkenblomsten

Somaliske Waris Dirie ble omskåret da hun var 3 og giftet bort da hun var 13. Hun flyktet senere fra Afrika og ble en supermodell. Nå nærmer hun seg 40 og er FNs talskvinne mot omskjæring av kvinner. Dette er hennes sterke historie, basert på Waris’ bestselgende selvbiografi.

Etter å ha flyktet fra et tvangsekteskap, alene gjennom ørkenen, kommer Waris omsider frem til Mogadishu. Der sørger slektninger for at hun får reise til London. Etter flere år i London, nå hjemløs, og fremdeles analfabet, blir hun tatt hånd om av Marilyn, som blir en god venninne. Hun får jobb i en fastfood-kjede og blir oppdaget av stjernefotograf Terry Donaldson, og den ambisiøse agenten Lucinda. Derfra går veien videre mot livet som anerkjent supermodell og FN-talskvinne. 

 

My Generation

Nostalgitripp!

My Generation er den inspirerende historien om 60-tallets popkultureksplosjon, sett gjennom øynene til den britiske filmlegenden Michael Caine. Den gir oss et perspektiv fra innsiden under forvandlingen av det britiske samfunnet – en verden full av lidenskapelige mennesker som gjør opprør etter årevis med elitisme.

Caine selv forteller historien og portretteres med The Beatles, Twiggy, David Bailey, Mary Quant, The Rolling Stones, David Hockney og mange andre ikoniske navn, samt et soundtrack med epokens største hits.

 

Sin Nombre

Brutalt oppvekstdrama om gjengkultur i Mexico.

Mara er en brutal gjengkultur på den barske og fattige meksikanske landsbygda. Det kreves total lojalitet og troskap til klanen, noe som gir mange unge menn den eneste følelsen av tilhørighet de har i sitt liv.

Tenåringen Casper er allerede et slitent veteranmedlem av ”Mara” når kjæresten hans blir drept av den voldelige gjenglederen Lil’ Mago som straff for at han har holdt kjærlighetsforholdet hemmelig for sine gjengbrødre.

Samtidig reiser tenåringen Sayra fra Honduras, den lange veien nordover for å forsøke å komme seg over grensen til USA med sin far og onkel. Mens hun foretar denne særdeles farlige reisen balanserende oppå taket på et tog i fart, blir hun antastet av Lil’ Mago og hans bande.

 

Til ungdommen

De ville forandre verden. Så kom sommeren som forandret dem.

Til Ungdommen følger fire politisk engasjerte ungdommer fra sommeren 2009 til høsten 2011. Fire unge som vil noe, som tør si hva de mener om det samfunnet vi lever i, som vil gjøre verden til et bedre sted.

Sana, Henrik, Haakon og Johanne er medlemmer av hvert sitt politiske ungdomsparti, og forbereder seg til valgkampen 2011 med intens debattrening. 22. juli følger filmteamet Johanne på Utøya, og reiser deretter tilbake til Oslo for å møte Sana i sentrum på ettermiddagen. Så smeller det.


Breach

Den unge FBI-aspiranten Eric O'Neill blir satt i arbeid med den berømte operasjonsagenten Robert Hanssen. Men O'Neills entusiasme blir raskt bekymret da han blir konfrontert med den virkelige årsaken til den uventede forfremmelsen: Hanssen er hovedmistenkt i en lang, topphemmelig etterforskning. Han mistenkes for å være en føflekk som lekker ekstremt farlig informasjon som bringer nasjonens sikkerhet i fare.

Plutselig befinner O'Neill seg i et dødelig alvorlig spill, der han - uten å avsløre seg selv - må utnytte den voksende tilliten mellom ham og Hanssen for å lokke den forræderiske dobbeltagenten ut av gjemmestedet sitt.

Breach er en dramatisk thriller - inspirert av virkelige begivenheter - som finner sted innenfor byråets vegger som vokter noen av Amerikas mest sårbare hemmeligheter. Oscar®-vinneren Chris Cooper spiller rollen som Hanssen - en av de mest beryktede spionene i USAs historie.


Rabbit Hole

Becca og Howie Corbett er tilbake i hverdagen etter å ha mistet et barn. For bare åtte måneder siden var de en lykkelig familie i en forstad og de hadde alt. Nå er de fanget i et nettverk av minner, lengsler, skyld, sarkasme og kontrollert sinne som de ikke kan unnslippe. Og mens Becca bare finner smerte i det familiære, finner Howie trøst.

Nicole Kidman ble nominert både til en Oscar og Golden Globe for sin rolle som Becca.

 

Se alle nypubliserte filmer her!

Published: 17/12/2020   Last updated: 17/12/2020