Article image

Filmotekets julekalender

Hver dag i advent har vi fått bibliotekarer fra hele landet (pluss noen fra redaksjonen) til å dele et filmtips med Filmotekets brukere. Her vil du kunne finne ett nytt filmtips hver dag frem til jul. Følg med for å oppdage fantastiske filmer og serier!

 

LUKE 24

Love Actually

"Ingen jul uten klassikerne, og det gjelder også nyere klassikere (2003)! Her får man tilnærmet alle ingrediensene en julefilm kan inneholde: Varme, humor, galskap, moral, romantikk, sjarm og haugevis av glede, alt servert fra stjerner som Hugh Grant, Colin Firth, Emma Thompson, Liam Neeson, Keira Knightley og Billy Bob Thornton. Bytt ut popcornet med julekakene, hell i gløgg'en og snurr julefilm!”

Anbefalt av Anders Koppang-Grønn, daglig leder i Norgesfilm og herunder Filmoteket. 

 

LUKE 23

Hjelp, vi skal ha juleavslutning

"Feelgood-julefilm med masse følelser og morsomme hendelser. Sørget for fornøyde barn og litt fuktig øyekrok hos far.”

Anbefalt av Roger Flatebø fra Filmotekets IT-avdeling.

 

LUKE 22

En komikers oppvekst

"Basert på boken med samme navn av Jonas Gardell. Juha Lindström er en ung gutt som vokser opp på 70-tallet i Sverige. Til tross for mobbing i oppveksten, ender han opp til å bli en kjent og suksessrik komiker. En dag tar en av mobberne hans kontakt med han. En sterk film om det å passe inn.”

Anbefalt av Helene Retzius fra Filmotekets redaksjon.

 

LUKE 21

The Autopsy of Jane Doe

"Regissør André Øvredal sin Hollywood-debut, og for ein debut! "Slow-burn" skrekk som verkeleg klarer å vekkje uhyggjekjensla og koma under huda på publikum. Har du ikkje sett den, sjå den på årets mørkaste dag!”

Anbefalt av Yngvild Marie Kaarbø Wiese fra Ullensvangbiblioteka.

 

LUKE 20

Four Lions

"En “lættis” komedie som bedriver noe ganske få tør: satire om terrorister. Jeg lo!”

Anbefalt av Ida Marie Stokkelien fra Filmotekets redaksjon.

 

LUKE 19

The Square

"Ruben Östlunds "The Square" er en til tider hysterisk morsom satire over borgerskapelig dobbeltmoral i en selvhøytidelig kunstverden. Gullpalme-vinner i 2017.”

Anbefalt av Dorthe H. Stramrud fra Sølvberget, Stavanger bibliotek.

 

LUKE 18

The Gentlemen

"En knallgod film fortalt fra en spennende vinkel med et glimt i øyet. Skulle ønske jeg kunne se filmen for første gang på nytt!"

Anbefalt av Bjørn Øyvind Halvorsen fra Filmotekets IT-avdeling.

 

LUKE 17

The Gold Rush

"Om enn ikke direkte en julefilm kan denne stumfilmklassikeren fra den sentimentale komediens gudfar Charlie Chaplin by på høytidsstemning i form av så vel isnende snøvær som en pent pyntet nyttårsmiddag. Og for de som blir varme i hjertet av norske «dubs» over tsjekkiske vintereventyr: denne renoverte versjonen av «The gold rush» kommenteres fortløpende av regissøren selv på lydsporet!"

Anbefalt av Kristoffer Tangård fra Mossebibliotekene.

 

LUKE 16

Repulsion

"Så denne i altfor ung alder, gikk på "Nattkino" på NRK en gang på 80-tallet, skremte vannet av meg! Har sett den flere ganger siden som voksen og den er jo egentlig ikke så skummel, men forstyrrende god filmkunst fra mesterregissør Roman Polanski."

Anbefalt av Stian B. Hope fra Deichman Bjørvika.

 

LUKE 15

Only Lovers Left Alive 

"Tidenes beste vampyrfilm? I hvert fall en av de mest originale. Vampyrene, spilt av bl.a. Tilda Swinton og John Hurt, fremstilles her som dekadente, deprimerte ûberhipstere, som gjennom århundrene har fungert som høykulturens hemmelige agenter."

Anbefalt av Christian N. Tønnessen fra Sølvberget, Stavanger bibliotek.

 

LUKE 14

Kusama: Infinity

"Utrolig god kunstdokumentar som tar oss med inn i livet til den japanske kunstneren Yayoi Kusama (blant annet kjent for kunstverk med store røde prikker). Filmen gir oss et unikt innblikk i hvordan det var å være ung, kvinnelig kunstner fra Japan i New York på 60-tallet."

Anbefalt av Tina Andersson i Filmotekets redaksjon.

 

LUKE 13

Fracture

"Planlegging av det perfekte drap? Ein film som haldar deg i spenning og visar Anthony Hopkins på sitt beste."

Anbefalt av Oana Skarboe fra Herøy folkebibliotek.

 

LUKE 12

Last and First Men

"Et forbløffende stykke audiovisuelt arbeid laget av den islandske komponisten Jóhann Jóhannsson, men fullført etter hans død av lydkunstneren Y.E.Glotman. 'Last and First Men' er en oppsiktsvekkende dystopisk fortelling fortalt av en stemme fra to tusen millioner år inn i fremtiden. Filmen er basert på Olaf Stapledons sci-fi roman fra 1930-tallet og innspilt på flere steder i ex-Jugoslavia med fokus på minnesmerker om andre verdenskrig. Selv i dag, 30 år etter Jugoslavias blodige sammenbrudd, løsrevne fra sin historiske kontekst og vandaliserte av lokale nasjonalistiske krefter, ser de fantastiske monumentene ut som kreasjoner fra fremtiden, ikke fortiden."

Anbefalt av Azer Pehilj fra Asker bibliotek.

 

LUKE 11

Blindness

"En tankevekkende film om en epidemi av blindhet og hvordan samfunnet reagerer."

Anbefalt av Heidi Gleden fra Kongsberg bibliotek.

 

LUKE 10

Hva vil folk si

"En film du vil huske! Norsk-pakistanske Nisha blir sendt til ukjente slektninger i Pakistan, da faren oppdager henne sammen med en norsk gutt. En film om skam og ære. Norges Oscar-kandidat i 2018."

Anbefalt av Hilde Myrbråten Opaker fra Nes bibliotek.

 

LUKE 9

Pippi Langstrømpe drar til sjøs

"Bli med Pippi, Tommy og Annika til sjøs når de skal redde Pippis pappa fra sjørøvere. Denne morsomme, spennende og hjertevarme klassikeren passer utmerket for både store og små!"

Anbefalt av Anja Borg Andreassen fra Tromsø bibliotek og byarkiv.

 

LUKE 8

Sangen fra havet

"Oscar-nominert, irsk animasjonsfilm som passer for store og små. Et eventyr inspirert av det irske sagnet om selkiene. En magisk og visuelt flott film!"

Anbefalt av Helene Retzius fra Filmotekets redaksjon.

 

LUKE 7

Lost in London

"Basert på en sann historie. Vi føler Woody Harrelson gjennom i en vill kveld i London der livet hans rakner. Filmet live i en tagning."

Anbefalt av Gavin Baker fra Kongsberg bibliotek.

 

LUKE 6

Love Liza

"Tragikomisk underkjent indiedrama som bæres av en av vår tids beste skuespillere i hovedrollen, avdøde Phillip Seymour Hoffman som dessverre gikk altfor tidlig bort."

Anbefalt av Magnus Cappelen fra Sølvberget, Stavanger bibliotek.

 

LUKE 5

Blå

"Julie må finne en måte å leve livet på etter at hun mister sin mann og 5 år gamle datter i en bilulykke. Hun søker friheten i å ikke ha noe igjen å miste. Men kan man gi avkall på alt og tro at man er fri? Et vakkert og tragisk mesterverk. Se den og ikke minst; HØR den!"

Anbefalt av Eskil Folland fra Kristiansund bibliotek.

 

LUKE 4

Paddington

"En koselig film for hele familien om en liten bjørn som flytter inn hos en familie i London".

Anbefalt av Heidi Gleden fra Kongsberg bibliotek.

 

LUKE 3

Florence

"Ein nydeleg film om å følgje draumane sine, og ein god porsjon mangel på sjølvinnsikt. Komedie basert på ei sann historie."

Anbefalt av Janita Mo fra Volda folkebibliotek.

 

LUKE 2

Sinister

"En mordgåte går gradvis over til å bli et sant mareritt, overnaturlig skrekk av beste sort."

Anbefalt av Iselin Selnes Toresen fra Tromsø bibliotek og byarkiv.

 

LUKE 1

Broen

"Holder deg i spenning hele veien, og Saga Norén er en flott karakter!"

Anbefalt av Kari M. Åmlid Eriksen fra Lillesand folkebibliotek.

 

Published: 01/12/2021   Last updated: 01/12/2021