Article image

Ukas fredagsfilm // Uke 14

Samtidig som krigen kom til Norge, holdt en merkverdig engelskmann på med å designe en maskin som skulle gi massive følger for krigen de kommende årene. Ukas fredagsfilm er "The Imitation Game".

 

For 81 år siden, 9. april 1940, ble det tyske skipet “Blücher” senket utenfor Oscarsborg festning i Oslofjorden, og med ett var krigen i Norge.

På samme tid i England holdt en matematiker ved navn Alan Turing på med et prosjekt som skulle ha mye å si for krigen som var i gang.

 

Jakten mot å knekke Enigma-koder

Med en spesialgruppe bestående av studenter, språkvitere, sjakkmestere og etterretningsagenter lyktes han i å tolke Hitler-Tysklands såkalte uløselige koder, og forstå sentrale krypteringer generert av krigsmaktens avanserte Enigma-maskiner.

Men det ventet ikke bare heder og ære for mannen som egentlig var en krigshelt. I 1952 ble han nemlig arrestert for usømmelighet etter å ha hatt et forhold til en mann, noe som var forbudt i England på denne tiden. Dommen han fikk, som blant annet inneholdt kjemisk kastrering, skulle ha mye å si for resten av livet til Turing.

 

Stjernespekket film fra norsk regissør

I 2014 laget den norske regissøren Morten Tyldum den nervepirrende filmen The Imitation Game som handler om Alan Turing og utviklingen av The Turing Bomb, maskinen som løste koden fra Enigma-maskinene.

Turing blir spilt av Hollywood-stjernen Benedict Cumberbatch, mens Keira Knightley spiller Turings kollega, Joan Clarke.

 

Overveldende mottakelse

Filmen ble nominert til hele åtte (!) Oscar-priser, og stakk avgårde med seieren for beste adapterte manus. Den har også en IMDb-rating på hele 8,0, og Tomatometer på 89 prosent på Rotten Tomatoes. 

The Imitation Game fikk 5’er på terningen av Filmpolitiet, og som anmelder Birger Vestmo sier:

"Det er lett å forstå hvorfor Hollywood elsker Morten Tyldums The Imitation Game. Her fortelles en utrolig historie med god spenningsoppbygging, solid skuespill og stødig regi."

 

Du ser The Imitation Game her!

 

Published: 09/04/2021   Last updated: 09/04/2021