Article image

Movies of the week // Week 35

Disse nypubliserte filmene bør du se nå.

Vest for Eden

Hjertevarmt og annerledes drama om flyktningkrisen.

Oscar-vinneren Costa-Gavras har skapt en episk, kontemporær historie om reisen til en immigrant i søken etter et bedre liv. Full av hjertevarme og humor samtidig som den er full av forviklinger. 

Gjennom en blanding av komedie og sosial kommentar, er dette en historie om den kjekke og resursfulle Elias på hans reise til det han betrakter som ”Eden”, nemlig Vest Europa. Etter å ha vært tvunget til å hoppe fra et skip under en overraskende immigrasjonsinspeksjon, klarer han å komme seg i land på sørkysten av Frankrike. Gjennom flere hendelser og uhell konfronteres den blåøyde og naive Elias med virkelighetens politi razziaer, fattigdom og ugjestmildhet fra overklassen, på vei til sitt Eden.

 

Sorry We Missed You

Sosialrealistisk drama fra Gullpalme-vinner Ken Loach.

Ricky og familien hans strever med gjeld etter den økonomiske nedturen i 2008. En mulighet til økonomisk uavhengighet kommer med en skinnende ny varebil og sjansen til å arbeide som selvstendig næringsdrivende innen transport og budvirksomhet. Det er hardt arbeid og konas sykepleierjobb er ikke mye enklere. Ricky, kona og deres to barn utgjør en sammensveist og nær familie, men når alle medlemmene trekkes i ulike retninger kommer man før eller senere til et bristepunkt.

Sorry We Missed You konkurrerte i hovedkonkurransen under Cannes Filmfestival.

 

Bobby Fischer Against the World

Dokumentar om en av historiens beste - og mest kontroversielle sjakkspillere.

Regnet av mange som en av verdens beste sjakkspillere ble Bobby Fischer billedgjøringen av koplingen mellom geni og galskap. Han var et vidunderbarn som ble verdensmester i sjakk i en alder av 29 som til slutt førte til vrangforestillinger og paranoia. Som en enstøing uten støtte fra familien, måtte Fischer forsvare tittelen sin, mens han representerte landet sitt, mot mektige under den kalde krigen. Han tilbrakte slutten av livet sitt som flyktning og døde på Island i 2008, alene og adskilt fra denne verden.

På Filmoteket har vi også spillefilmen om Bobby Fischer med Tobey Maguire i hovedrollen. 

 

Dorian Gray

Drama basert på den klassiske romanen til Oscar Wilde. 

Den utrolig vakre unge mannen Dorian Gray (Ben Barnes) kommer til London og feies opp av en sosial virvelvind av den karismatiske Henry Wotton (Colin Firth), som presenterer Dorian for byens gleder. Når det avdukes et portrett av Dorian, er det så vakkert at han gir et løfte: han er villig til å gi alt for å forbli som på bildet – også sin egen sjel.

 

Flukten til framtiden

Svensk komedie om en 20-åring fra 1973 som plutselig befinner seg i 2016.

I 1973 har 20-årige Svante en hjertesykdom som legene ikke kan helbrede. Når han bryter sammen på en perrong dukker det plutselig opp et merkelig tog. Han går inn i toget full av forundring, uten å vite at toget er på vei inn i fremtiden. I fremtiden møter han Elsa, og sammen må de løse Svantes problem og finne ut av hvordan de kan være sammen, når de kommer fra to forskjellige tidsaldre.

 

Grace of Monaco

Glamorøst drama om Hollywood-legenden Grace Kelly sitt liv som prinsesse i Monaco. 

Nicole Kidman spiller hovedrollen som Grace Kelly som på toppen av sin skuespiller karriere i midten på 50- tallet flytter fra Hollywood til Monaco for å gifte seg med Fyrst Rainier III, og blir Fyrstinne Grace av Monaco.

Grace Kelly har vanskeligheter med å finne seg helt til rette i sin nye kongelige rolle, og regissøren Alfred Hitchcock forsøker iherdig og overtale henne til å komme tilbake til det store lerretet. Grace befinner seg i en livskrise og kjemper for å forme sin nye identitet og  få sitt ekteskap til å fungere. Samtidig oppstår det en politisk krise i begynnelsen på 1960 mellom Fyrst Rainier og Frankrikets president Charles De Gaulle, og en mulig invasjon av Monaco blir plutselig en reel trussel.

 

The von Trapp Family: A Life of Music

Drama om familien som var inspirasjonen til klassikeren The Sound Of Music.

Agathe von Trapp (Eliza Bennett) vokser opp med sine seks søsken i familiens hus, "Erlhof", familieeiendommen i Salzburg. Når hennes elskede mor går bort, raser hennes verden i grus. Jenta med gullstemmen bestemmer seg for å aldri synge mer. I stedet tar hun seg uselvisk av husholdningen, sine søsken og faren Georg von Trapp (Matthew Macfadyen). 

Familien flytter til Salzburg, og hennes far finner en ny kjærlighet i livet, og en erstatningsmor for sine barn, barnepiken Maria Gustl (Yvonne Catterfeld). Agathe ser Maria som en rival og reagerer med avvisning. Men møtet med en kunstner, gjenoppdagelsen av stemmen hennes og kraften i musikken som binder familien sammen, knytter til slutt de to kvinnene sammen. Samtidig viser Hitler-Tysklands annektering av Østerrike at verden forandrer seg.

 

Se alle nypubliserte filmer her! 

Published: 27/08/2020   Last updated: 27/08/2020