Article image

Filmtips: Filmer basert på sanne historier

Film byr på mange fantastiske historier. Noen av disse har skjedd på ekte, selv om de ofte kan virke for utrolige til å være sanne. Her får du tips til gode filmer som er basert på virkelige hendelser.

 

The Whistleblower

Politikvinnen Kathryn Bolkovac (Rachel Weisz) fra Nebraska jobber for et privat, militært selskap i Bosnia med opplæring av det lokale politiet. I dette krigsherjede landet ser Kathryn etter hvert skremmende tegn på en grusom undergrunnsindustri som styres av makthavere innenfor hennes eget selskap.

Etter å ha kommet i kontakt med en kvinne som har rømt fra en menneskesmugler som selger slaver til sexindustrien i området, oppdager hun omfanget av industrien i årene etter krigen. Mens hun samler inn bevis for å bringe sannheten for lyset, oppdager hun det hun minst hadde forventet. 

 

Last Stop Fruitvale Station

Denne filmen tar for seg hva som virkelig hendte natt til første nyttårsdag 2009, da 22-årige Oscar Grant fra Oakland Bay Area ble skutt med kaldt blod av en politimann på Fruitvale BART-stasjonen.

Regissør Ryan Coogler gjør en ekstraordinær regidebut med denne sjelfulle fortellingen om hendelsen som sjokkerte hele nasjonen. Med strålende spill av Octavia Spencer (Oscar-vinner, The Help), Melonie Diaz og Michael B. Jordan som Grant, en ung mann hvis øyne var et åpent vindu inn i hans sjel. 

 

Klanen

Klanen forteller historien om familien Puccio som på 80-tallet spredte skrekk i Buenos Aires ved å kidnappe og myrde flere mennesker. Familien er en vanlig, gjennomsnittlig middelklassefamilie i den mest tradisjonsrike delen av den argentinske hovedstaden. Men patriarken i familien, Arquímedes, aspirerer til å bli en del av overklassen. Etter at Falklandskrigen er over og Arquímedes ikke lenger trengs hos statens etterretningskontor, trekkes han mot kriminalitet, og han viker ikke tilbake for noe når det gjelder å nå sitt mål for familien.

 

Official Secrets

Filmen Official Secrets, basert på rystende, sanne hendelser, forteller den gripende historien om Katharine Gun (Keira Knightley), en britisk etterretningsspesialist som driver rutinemessig håndtering av fortrolig  informasjon.

En dag i 2003, i oppkjøringen til Irak-krigen, mottar Gun et notat fra NSA med sjokkerende innhold: USA ber Storbritannia om hjelp til å samle kompromitterende informasjon om representantene i FNs sikkerhetsråd for å presse dem til å stemme for en invasjon av Irak. Gun klarer ikke å bare se på at verden blir presset ut i en ulovlig krig, så Gun tar den fortvilte avgjørelsen å trosse sin egen regjering og lekke notatet til pressen.

Deretter begynner en eksplosiv rekke av hendelser som vil sette hele verden i brann, avsløre en enorm politisk konspirasjon og utsette Gun og familien hennes for truende fare.

 

12 Years a Slave

12 Years a Slave er filmen basert på den sanne historien om Solomon Nothurp, en fri svart mann fra New York som blir bortført og solgt som slave på 1850-tallet i Louisiana. Her følger vi hans desperate kamp for å komme seg tilbake til familien og livet.

Som slave blir Solomon utsatt for ufattelig grusomhet, men møter også uventet godhet. Han må kjempe både for å overleve og for å beholde verdigheten. I sitt tolvte år som slave møter han en kanadisk slavemotstander som kommer til å forandre livet hans for alltid.

 

Offiser og Spion

En offiser og spion handler om den skandaløse "Dreyfus-saken", som det har blitt skrevet flere spaltemil om i 125 år.

Året er 1894, og Frankrike blir rystet av en av historiens største rettsskandaler når den jødiske kapteinen Alfred Dreyfus blir dømt for spionasje og landsforræderi til tross for at han selv nektet skyld.  

Filmen er regissert av den legendariske regissøren Roman Polanski med Oscar-vinnende Jean Dujardin ("The Artist») i hovedrollen. Den er basert på bestselgeren av Robert Harris, som også har skrevet manus sammen med Polanski. En offiser og spion ble nominert til 12 César-priser (Frankrikes Oscar) og ble tildelt juryprisen under filmfestivalen i Venezia. 

 

Race

Et biografisk drama om den amerikanske friidrettsutøveren Jesse Owens, som er mest kjent for sin deltakelse i OL i Berlin i 1936 hvor han vant 4 gullmedaljer.

Jesse Owens er en fattig sort student, som kjemper for å bli verdens beste sprinter. Dette i en tid hvor sorte ikke hadde mange muligheter. Etter å ha bevist at han kan slå rekorder, kastes han ut i en helt annen kamp på verdensarenaen, hvor han blir et symbol på motstanden mot Hitlers OL i Berlin 1936. Hitlers plan var å bruke OL til å demonstrere sin ideologi om et arisk overherredømme, men ikke alle deler disse ekstreme holdningene og det gir gjenklang over hele verden.

 

3096 dager

Den sanne historien om Natascha Kampusch som ble kidnappet som 10-åring og holdt i fangenskap i 3096 dager.

Ti år gamle Natascha Kampusch forlater familiens hus i Wien på morgenen den 2. mars 1998, men dukker ikke opp hverken på skolen eller hjemme. En tolvåring er vitne til at hun blir dratt inn i en hvit minibuss. Wolfgang Priklopil kjører henne til sitt hjem i Strasshof, en halvtimes kjøretur fra Wien. En omfattende ettersøkning ble innledet, men uten resultater. 700 hvite varebiler ble kontrollert, inkludert kidnapperens bil. Priklopil hevdet å ha vært hjemme på bortføringstidspunktet og blir sjekket ut av saken. Hun er hans fange helt til 23. august 2006.

 

Megan Leavey

Megan Leavy er basert på den sanne historien om en ung marinekorporal hvis enestående disiplin og forhold til hennes militærhund reddet mange liv under krigen i Irak. I løpet av deres tjenestetid gjennomførte Megan og Rex over 100 oppdrag, helt til en eksplosjon såret dem og brakte deres liv i fare.

 

Imitation Game

En vinterdag i 1952 tok britiske myndigheter seg inn i hjemmet til matematikeren, krypteringseksperten og krigshelten Alan Turing for å etterforske et innbrudd. Overraskende ender det istedenfor med arrestasjon av vitenskapsmannen. Helt uvitende var myndighetene om at de arresterte selve pioneren innenfor moderne datateknologi.

For Alan Turing var mannen bak en stor bragd under andre verdenskrig. Med en spesialgruppe bestående av studenter, språkvitere, sjakkmestere og etterretningsagenter lyktes han i å tolke hitler-Tysklands såkalte uløselige koder, og forstå sentrale krypteringer generert av krigsmaktens avanserte Enigma-maskiner.

The Imitation Game er den intense og nervepirrende historien om det brilliante, men kompliserte geniet Alan Turing, som under umenneskelig press bidro til å forkorte en verdenskrig og redde livene til tusenvis av mennesker.

 

Se flere filmer som er basert på en sann historie her! 

 

Published: 15/10/2020   Last updated: 15/10/2020