Article image

Buster Keatons filmverden

Opplev de klassiske stumfilmene på Filmoteket.

I 2024 er det nøyaktig 100 år siden Buster Keaton publiserte filmen The Navigator. Keaton hadde både regi og hovedrolle i denne komedien som også var en av hans personlige favoritter. Det er hans kommersielle gjennombrudd og en av de første helaftens spillefilmene han laget. Den regnes også som en av de mest ikoniske stumfilm-komediene.

Joseph Frank «Buster» Keaton er tidenes kanskje mest kjente stumfilmskuespiller, komiker og filmregissør. Han mottok i sin tid æres-Oscar og har fått to stjerner på Hollywoods Walk of Fame.Som skuespiller var han kjent for sitt pokerfjes, improvisasjon og at han gjorde mange av sine egne og andres stunts. Som regissør satset han på slapstick med komiske og tidvis melankolske elementer, ofte iblandet heseblesende stunts og store, mekaniske innretninger som skip eller lokomotiver. Han kunne lage film kun basert på en ide og gjerne uten ferdig manus.

Mange komikere på film har latt seg inspirere direkte av Buster Keatons enestående talent, både for slapstick og timing, men også for hans evne til å holde litt tilbake. Når alt stormet rundt ham, reagerte han ofte med et skuldertrekk. Få har imidlertid klart helt å kopiere det, selv om flere har prøvd. Filmskaper og komiker Mel Brooks lagde filmen Silent Movie (1976) som en direkte hyllest til filmskapere som Buster Keaton og Chaplin, fordi, som Mel Brooks sier i dokumentaren The Great Buster (2018): “De var min bransjes og min kunstforms fedre”.

 The Navigator (1924)

For mer om Buster Keaton, sjekk ut dokumentaren The Great Buster (2018)

Publisert: 29.02.2024   Sist oppdatert: 19.03.2024