Article image

Filmotekets julekalender 2020

Hver dag i advent har vi fått en rekke forskjellige bibliotekarer fra hele landet (og et par stykker fra redaksjonen) til å dele et filmtips med Filmotekets følgere. Her vil du kunne finne ett nytt filmtips hver dag frem til jul. Følg med for tips om mange fantastiske filmer!

 

LUKE 1

Sexy Beast

"Vilt underholdende, mørkt gangsterdrama med en enestående Ben Kingsley i sin mest uspiselige rolle noensinne."

Anbefalt av Magnus Cappelen fra Sølvberget.

 

LUKE 2

Thelma

"Stilfull spenningsfilm om opplevelsen av de religiøse og seksuelle kreftenes overnaturlighet."

Anbefalt av Therese Pedersen fra Åsane bibliotek.

 

LUKE 3

Kapernaum

"Grusomt, vakkert og hjerteskjærende om 12 år gamle Zain fra Beirut som saksøker sine foreldre for å ha satt ham til verden."

Anbefalt av Hanne Tøfte fra Ørland bibliotek.

 

LUKE 4

The Gentlemen

"I denne gangsterkomedien om dop, hevn og en blodig kamp om skurketronen, har Guy Ritchie fått med seg stjernehjelp fra skuespillere som Matthew McConaughey, Charlie Hunnam, Hugh Grant og Colin Farrell."

Anbefalt av Dorthe H. Stramrud fra Sølvberget.

 

LUKE 5

Anonyme romantikere

"Fransk / Belgisk feelgood film med handlingen lagt til en sjokoladefabrikk hvor søt musikk oppstår mellom fabrikkens nye sjokoladeselger og fabrikkeeier (spilt av Belgias store sønn Benoît Poelvoorde)."

Anbefalt av Signe Idsøe Røed fra Lillesand folkebibliotek.

 

LUKE 6

Vice

"Fascinerende og til tider morsomt portrett av George W. Bush sin visepresident Dick Cheney, med en ugjenkjennelig Christian Bale i hovedrollen. Hvis du orker mer amerikansk politikk, da."

Anbefalt av Åsmund Ådnøy fra Sølvberget.

 

LUKE 7

Only Lovers Left Alive

"Nydelig stilistisk og dempet vampyrfilm for voksne filmelskere."

Anbefalt av Lars Lervik fra Deichman Røa.

 

LUKE 8

Monica Z

"Om livet til den svenske jazzsangeren og skuespilleren Monica Zetterlund. Ble helt betatt og har spilt masse av musikken hennes etterpå. Sjekk ut samarbeidet hennes med Hasse og Tage og hør henne synge Donna Juanita."

Anbefalt av Siv Merethe Søbye fra Sølvberget.

 

LUKE 9

The Biggest Little Farm

"En varm og inspirerende dokumentar, som viser hvor små vi mennesker egentlig er, sammenliknet med naturens egne mekanismer. Samtidig gir den håp, der den viser hva som er mulig, med hensyn til gjenoppretting av naturen vi har forsømt."

Anbefalt av Bent Inge Hvitstein fra Bærum bibliotek.

 

LUKE 10

Amazing Grace

"Liveinnspeling av albumet Amazing grace. Kraftfull framføring av bandet, koret og ikkje minst av stjerna sjølv Aretha Franklin. Tolkningar og innleving som gjev eit mektig inntrykk på publikum (inkludert mellom andre Mick Jagger). Amazing!"

Anbefalt av Eli Seim fra Sølvberget.

 

LUKE 11

Faces, Places

"En hyllest til kunsten og kreativiteten, og til vennskap på tvers av aldersgrenser."

Anbefalt av Tanmayo Olsen fra Tromsø bibliotek.

 

LUKE 12

The General

"Steinansiktet Buster Keaton imponerer i fantastisk oppfinsom historie fra den amerikanske borgerkrigen. Kanskje den aller beste slapstick-komedien?"

Anbefalt av Aslak Eide Bø fra Trondheim folkebibliotek.

 

LUKE 13

Candelaria

"Megavakkert om å bli eldre, slite økonomisk, fortsatt elske hverandre og finne gnisten. Se og glem det kjedelige rutinelivet. Bli inspirert til å se de små tingene i livet som gjør den store forskjellen."

Anbefalt av Gertti Mändla fra Vågan bibliotek.

 

LUKE 14

The Booksellers

"En sjarmerende dokumentar for alle som elsker bøker. Bli med inn i New Yorks fascinerende verden av antikvariater og eksentriske bokhandlere."

Anbefalt av Siri Odfjell Risdal fra Sølvberget.

 

LUKE 15

24 Hour Party People

"Steve Coogan i storform som Factorysjef Tony Wilson. Alt er gjerne ikke like sant her, men den dokumentariske stilen gjør at du skulle ønske alt var sant."

Anbefalt av Stian B. Hope fra Deichman Bjørvika.

 

LUKE 16

Booksmart

"Kanskje den beste komedien det siste tiåret? Vi følger lesehestene Amy og Molly dagen før skoleavslutningen, og la oss bare si det skjer MYE. Nydelig manus, soundtrack og skuespill. Prikkfritt!"

Anbefalt av David Jønsson fra Deichman Lambertseter.

 

LUKE 17

RBG

"Inspirerende portrett av den juridiske superhelten Ruth Bader Ginsburg, aka «Notorious RBG». Den nylig avdøde høyesterettsdommeren var kjent for sin utrettelige kamp mot diskriminering, og ble etter hvert et populærkulturelt ikon. RIP RBG!"

Anbefalt av Silje Grimseid ved Deichman Lambertseter.

 

LUKE 18

Once Were Brothers

"Jeg velger meg Once Were Brothers: Robbie Robertson and The Band. Når du elsker The Last Waltz, kan du ikke unngå å se denne og alt annet som handler om The Band."

Anbefalt av Olav Nilsen fra Sølvberget.

 

LUKE 19

Paddington 1 og Paddington 2

"De perfekte familiefilmene. Morsomme, spennende, søte og rørende."

Anbefalt av Tomas Gustafsson fra Sølvberget.

 

LUKE 20

I Kina spiser de hund

"Anders Thomas Jensen kjenner sine ingredienser når han lager hysterisk god suppe. En dansk klassiker som er vel verdt et gjensyn!"

Anbefalt av Anette Berg Jensen fra Deichman Bjørvika.

 

LUKE 21

Wanda

"Sannsynligvis den mest verdifulle uslepne juvelen Filmotekets stab har vært så formidabel å tilskaffe er dette kompromissløse lavbudsjettsdramaet fra 1970. Denne osende autentiske og svarthumoristiske skildringen om en ung dame som forlater mann og barn er også den ultimate anti-julefilmen i kraft av å undergrave familien og hjemmehyggen som et ideal."

Anbefalt av Kristoffer Tangård fra Moss bibliotek.

 

LUKE 22

A Dog Called Money

"Poetisk innblikk i den kreative prosessen bak, og innspillingen av, "The Hope Six Demolition Project", PJ Harveys foreløpig siste album."

Anbefalt av Silje Egge fra Bergen Offentlige Bibliotek.

 

LUKE 23

Searching for Sugar Man

"Denne dokumentaren forteller den utrolige historien om Rodriguez, mannen som kunne ha blitt 70-tallets største musikkikon, men som ble glemt. En fantastisk dokumentar som fortsetter å overraske fra start til slutt."

Anbefalt av Ida Marie Stokkelien fra Filmotekets redaksjon.

 

LUKE 24

Love Actually

"Denne megasuksessen er som den ferskeste julebaksten: Søt, varm, digg og herlig forutsigbar. B(r)ygget på et imponerende ensemble av verdenskjente skuespillere som sammen gis oss ulike liv og historier av ganske ulik kaliber. Masse kjærlighet og varme, og som sammen med mange kg humor og noen skjeer galskap gir meg julefølelsen i år igjen."

Anbefalt av Anders Koppang-Grønn, daglig leder i Norgesfilm.

 

 

 

 

 

Published: 02/12/2020   Last updated: 02/12/2020