Article image

Filmtips: nervepirrende thrillere

Disse thrillerne gjør det vanskelig å forlate sofaen.

 

Vi må snakke om Kevin (2011)

Eva (Tilda Swinton) må legge ambisjoner og karriereplaner på hylla når Kevin kommer til verden. Forholdet mellom mor og sønn er vanskelig fra første dag. Når Kevin er 15 år gammel begår han en grusom handling, og Eva må kjempe mot sine egne følelser av sorg og ansvar. Har hun noensinne elsket ham? Og i hvilken grad kan hun beskyldes for det Kevin har gjort?

Filmen var nominert til gullpalmen i Cannes for beste film og Golden Globe og BAFTA for beste kvinnelige hovedrolle.

 • IMDb-rating: 7,5

 

Parasitt (2019)

Vinner av 4 Oscar-priser, blant annet for beste film.

Parasitt møter vi en familie på fire som bor i en nedslitt kjellerleilighet i byen. Utsikten er en glipe på gateplan mot et smug der bedrukne karer har for vane å late vannet. Med varierende hell tyvlåner de internett fra etasjen over, og for å få mat på bordet pakker de pizzaesker for en restaurantkjede i nærheten. På tross av samholdet og kjærligheten til hverandre, er det ikke stort til liv. Etter et besøk fra en venn av familiens sønn, åpenbarer det seg med ett en gyllen mulighet, en vei ut av elendigheten. Familien griper sjansen med begge hender.

 • IMDb-rating: 8,6

 

Taken (2008)

En moderne klassiker med Liam Neeson i hovedrollen.

Den tidligere CIA-agenten Bryan Mills får sitt livs sjokk da han på telefon-kontakt med sin 17 år gamle datter Kim, som er på ferie med en venninne i Paris, får høre at noen har brutt seg inn på deres hotellrom. Jentene er i ferd med å bli kidnappet mens Bryan befinner seg helt hjelpesløs på et annet kontinent.

Bryan setter inn hele sitt arsenal av effektive og dødelige ferdigheter og tar opp kampen for å finne Kim og hennes venninne. Kidnapperne skal straffes og han regner med å ha 96 timer på å finne dem før de vil være borte for all tid. Et ubønnhørlig kappløp med tiden er i gang, og det finnes ikke rom for nåde.

 • IMDb-rating: 7,8

Se også Taken 2 og Taken 3 her på Filmoteket.

 

Disconnect (2012)

Drama og thriller fra USA med Jason Bateman, valgt ut til hovedkonkurransene ved filmfestivalene i Venezia og Toronto.

Ekteskapet til en tidligere marinesoldat er i ferd med å gå i oppløsning foran øynene hans. Kona har akkurat inngått et intimt forhold via en nettdatingtjeneste og selv har han makset kreditten sin på nettgambling. Når et ID-tyveri setter alle sparepengene deres i fare, må de spore opp mannen de mener står bak ugjerningen. I mellomtiden blir en innadvendt tenåring offer for en nedverdigende og krenkende nettspøk, når hans to verste plageånder gir seg ut for å være jenta han er så begeistret for og lurer ham til å vise sin virkelige identitet på nettet. Når spøken fører til tragedie, overveldes det unge offerets mor av sorg når hennes mann eksploderer i et sinne ut av denne verden.

 • IMDb-rating: 7,5

 

Sexy Beast (2001)

Gary Gal Dove har planlagt å legge kjeltringlivet bak seg. Alt ser fint ut for en idyllisk førtidspensjonering, inntil gangsterkongen Don Logan mener at han slett ikke kan trekke seg tilbake. Logan har en siste jobb til Gal, og han er ikke en mann man sier nei til.

Ben Kingsley ble Oscar-nominert for sin rolle som den psykopate gansteren Don Logan.

 • IMDb-rating: 7,3

 

Lawless (2011)

Gangsterfilm basert på en sann historie fra forbudstiden i USA, med Tom Hardy, Jessica Chastain, Guy Pearce og Galy Oldman. Filmen var med i hovedkonkurransen i Cannes 2012, og manus er skrevet av Nick Cave.

Lawless er den virkelige historien om de beryktede Bondurant-brødrene, notoriske spritsmuglere som fulgte den amerikanske drømmen i delstaten Virginia, under forbudstiden i USA på 1920-tallet. Lojaliteten brødrene i mellom ble satt kraftig på prøve i kjølevannet av den amerikanske nasjonens mest velkjente kriminelle storbølge.

Filmen er en episk saga fra en kjent tidsepoke i USA, inspirert av forfatter Matt Bondurants historier om egen familie, i hans egen bok "The Wettest County In The World".

 • IMDb-rating: 7,3
   

 

Legend (2015)

Legend er den sanne historien om de beryktede gangsterne, tvillingene Ronald og Reginald Kray som terroriserte London på 1950 og 1960 tallet. Sammen tok de over byen. Men da deres velde ble større kom maktkamper, galskap og en kvinne og svekket deres bånd.

Tom Hardy spiller tvillingene i filmen som er basert på boken The profession of Violence: The Rice and fall of the Kray Twins.

 • IMDb-rating: 6,9

 

Escape from Pretoria (2020)

Den sanne historien om de politiske fangene Tim Jenkin og Stephen Lee, to hvite sør-afrikanere som, sammen med andre fanger, lykkes med å rømme fra det beryktede høysikkerhetsfengselet Pretoria i 1979. Dette etter å ha blitt fengslet for anklager om å “produsere og distribuere 18 forskjellige brosjyrer på vegne av forbudte organisasjoner” (inkludert ANC) under apartheidtiden i Sør-Afrika.

 • IMDb-rating: 6,8

 

Beast (2017)

I et lite øysamfunn i Jersey faller en ung kvinne for en mystisk fremmed som gir henne mulighet til å unnslippe sin undertrykkende familie. Når han blir mistenkt for en rekke brutale mord, forsvarer hun ham for enhver pris og lærer samtidig hva hun er i stand til å klare.

Beast er en psykologisk dramatriller om Moll, en ung jente som spilles av imponerende nykommer Jessie Buckley. Hun møter den spennende fremmede Pascal, mens rykter om en seriemorder sprer seg over den isolerte øya. Moll har utfordringer med en kontrollerende og overbærende slektninger, og sin egen mørke bakgrunn. Pascal synes å være den eneste som virkelig forstår henne. Det er imidlertid noe mørkt og mystisk med Pascal, og han tiltrekker seg snart oppmerksomhet i forhold til drapene. Spørsmålet er, hvor langt er Moll villig til å gå for å beskytte sin nye elsker og sjelevenn?

 • IMDb-rating: 6,8

 

Published: 18/03/2022   Last updated: 18/03/2022