Article image

Tema: Klima

Endringer på vei.

Vi lever i en verden som endrer seg raskt, ikke minst er dette synlig og merkbart i klimaet vårt. Hva som er menneskeskapte endringer, og hva som er naturlige svingninger over tid, strides det om.

De fleste er skjønt enige om at det går raskt og at vi må evne å tilpasse oss for å overleve. Redaksjonen har funnet frem et knippe filmer som plasserer seg midt i denne debatten, hver med sine virkemidler.

The Beauty er en effektfull og vakker kortfilm som reflekterer over temaet søppel og hva det gjør med det marine liv.

2095. Verden herjes av en miljøkatastrofe. Havene har steget, og alt naturlig ferskvann er forsvunnet. Qeda forteller historien om Fang Rung, som befinner seg i et kappløp med tiden for å redde verden.

Vann er en dyrebar mangelvare også i Young Ones, der en pappa prøver å skape en fremtid for seg og sine barn, i denne moderne western-fortellingen.

Kvinne på krigsstien er en islandsk film om en kordirigent som jobber for å bli kvitt strømmaster på de islandske viddene. Filmen vant Nordisk råds filmpris, fikk flere priser på Nordiske filmdager i Lübeck, og var Islands Oscar-kandidat.

Prinsesse Mononoke er en hyllest til naturen og et bilde på menneskenes kamp mot avskoging. Filmen satte for alvor Studio Ghibli på det internasjonale filmkartet og er et sterkt bidrag i klimakampen. Også verdt å nevne er filmperlen Pom Poko, som også tar for seg temaet avskoging.

I Et utfordrende år blir vi med to motvillige, nyutnevnte klimaaktivister på aksjon. Denne franske komedien karikerer forbrukersamfunnet og setter spørsmålstegn ved vår moderne måte å leve på og hvorvidt det er bærekraftig.

For mer om temaet, se Filmtips: Dokumentarer om jorda, mennesker og bærekraft.

Publisert: 26.09.2024   Sist oppdatert: 26.09.2024