Article image

Movies of the Week // Week 7

Vi har publisert mange kritikerroste filmer denne uka.

Denne uka har vi publisert en rekke filmer med gode anmeldelser og høy score på IMDb. Disse filmene syns vi du bør vurdere å se på Filmoteket nå.

 

Dallas Buyers Club

I Dallas i 1985 blir den homofobe, narkotikaavhengige rodeo-cowboyen Ron Woodroof diagnostisert med AIDS og gitt 30 dager igjen å leve. Han behandles med den eneste medisinen lovlig tilgjengelig i USA, AZT, som nesten dreper ham. Han begynner å smugle ulovlige AIDS-medisiner til USA, og blir oppsøkt av andre AIDS-syke som trenger hjelp. Ved hjelp fra legen sin og en medpasient, skaper Ron The Dallas Buyers Club, som gir medlemmene alternative behandlingstilbud. Klubbene vokser raskt i antall og medlemmer, og myndighetene starter en innbitt krig mot ham.

Filmen ble belønnet med 3 Oscar-priser: Beste mannlige hovedrolle: Matthew McConaughey, beste mannlige birolle: Jared Leto, samt beste sminke og hår.

  • IMDb-score: 8,0

 

Tropa de Elite

Den brasilianske actionfilmen Tropa de Elite skildrer brutalt spesialistene til politiet som blir opplært til å drepe i stedet for å arrestere i Rio de Janeiros mest kriminelt belastede områder.

To barndomsvenner kastes som nye rekrutter inn i en verden full av vold, narkotika og gjengkrig. De blir tvunget til å velge mellom korrupsjon eller idealer, og snart truer en gjensidig kamp med å rive deres livslange vennskap og familier fra hverandre.

Tropa de Elite ble tildelt Golden Bear på Berlin International Film Festival i 2008.

  • IMDb-score: 8,1 

 

Black Narcissus

Det storslåtte dramaet Black Narcissus er regissert av den britiske duoen Michael Powell og Emeric Pressburger.

Handlingen foregår i en liten fjellandsby i Himalaya der fem nonner skal grunnlegge en skole og et sykehus for lokalbefolkningen. Søster Clodagh har en skjult sorg bak dydens maske. Den unge nonne Ruth vakler i sin tro - inni henne begynner en erotisk sultende kvinne å våkne. Når den britiske agenten Dean dukker opp, blir lidenskapen i dem vekket og søstrenes overbevisning blir satt på prøve. Valget mellom dyd og lidenskap blir en kamp om liv og død.

Denne britiske klassikeren ble tildelt to Oscar-statuetter i 1947 og regnes av mange for å være regissørparet Powell-Pressburgers fremste film.

  • IMDb-score: 7,8

 

Anvil - The story of Anvil

Det kanadiske tungmetallbandet Anvil ble dannet i 1978 og hadde stor suksess på begynnelsen av 1980-tallet. Mange spådde at bandet ville være et av de store, men suksessene ble ikke noe. Bandet fikk stadig færre spillejobber foran et mindre og mindre publikum, og snart ble medlemmene tvunget til å finne andre måter å forsørge seg på. Men de ga seg ikke. De fortsatte å sende musikken sin til plateprodusenter, drar på turneer og sliter med å spille inn ny musikk.

Den prisbelønte musikkdokumentaren Anvil - The Story of Anvil ble skapt av bandets gamle roer Sacha Gervasi og viser en tretti år lang kamp i motvinden for å realisere drømmene om å bli rockestjerner.

  • IMDb-score: 7,9

 

Jeg har elsket deg så lenge

Juliette kommer ut av fengselet etter femten år og får overraskende bo hos lillesøsteren Léa, som hun ikke kjenner. Livet utenfor veggene er en vanskelig utfordring for Juliette, men den isete fasaden hun har bygget opp gjennom årene begynner sakte å sprekke når hun prøver å bygge et nytt liv.

Den franske regissøren Philippe Claudels anerkjente regidebut Jeg har elsket deg så lenge ble blant annet tildelt en BAFTA for beste utenlandske film og ble også nominert til en Golden Globe i samme kategori.

  • IMDb-score: 7,6

 

Brief Encounter

Laura og Alec er begge gift når de tilfeldigvis møtes på jernbanestasjonen mens de venter på togene sine hjem. De liker hverandre umiddelbart, og følelsene fører til både vennskap og kjærlighet. De begynner å møtes i det skjulte, men når forholdet deres blir dypere, blir det stadig mer uholdbart og preget av følelser av skyld og løgner.

Dette gripende dramaet fra 1945 tar for seg et emne som var kontroversielt og tabu for sin tid. Filmen er basert på Noël Cowards one-act Still Life og ble nominert til tre Oscar-priser.

  • IMDB-score: 8,0

 

Flukten fra Sobibor

I konsentrasjonsleiren i Sobibor i Polen ble 250.000 jøder drept. Men leiren var også stedet hvor et av de mest vellykkede fluktforsøkene skjedde under andre verdenskrig. Dette er historien om den store flukten som skjedde i 1943. 

Filmen vant to Golden Globe-priser i 1988. 

  • IMDb-score: 7,4

 

Se alle nypubliserte filmer her!

 

Published: 18/02/2021   Last updated: 18/02/2021