Article image

Topp 10 filmer på Filmoteket i 2022

Dette var de ti mest sette filmene på Filmoteket i fjor.


#1 Drive My Car (2021)

Regissør og skuespiller Yusuke Kafuku er i dyp sorg, men tar likevel på seg et teateroppdrag i Hiroshima. Her blir han konfrontert med sine indre demoner, og en uventet relasjon oppstår med den nye sjåføren på deres lange kjøreturer i en knallrød Saab 900.

Drive My Car er en vakker og stemningsfull fortelling om selve livet. Den kritikerroste filmen vant Oscar for beste internasjonale film, og var blant favorittene til årets Gullpalme i Cannes. Der vant den både prisen for beste manus og kritikerprisen.

Filmen er basert på en novelle fra boka Menn uten kvinner av Haruki Murakami.

 • IMDb-score: 7,6
   


#2 Sovekupé nr 6 (2021)

En ung, finsk kvinne vil vekk fra en kjærlighetsaffære i Moskva og bestemmer seg for å ta toget til Murmansk. Hun blir nødt til å dele sovekupé med en russisk gruvearbeider. Dette uventede møtet får to svært ulike mennesker til å se på seg selv og hverandre med ny øyne i løpet av reisen.

Sovekupé nr 6 tar deg med på en uforglemmelig togreise gjennom arktiske, russiske landskap. Filmen vant Grand Prix ved Cannes filmfestival og var Finlands Oscar-kandidat i kategorien Beste internasjonale film. 

 • IMDb-score: 7,3

 

#3 Spencer (2021)

Prinsesse Diana er på vei til nok en juleferie med kongefamilien på Sandringham slott. Hun vet at ekteskapet med Charles smuldrer. Han blir ofte sett sammen med Camilla Parker-Bowles, og Diana blir tvunget til å spille perfekt kone. Hun er fanget i en umulig rolle og ønsker bare beskytte sønnene sine, Harry og William. Alle kjenner den stramme kongelige julehverdagen med overdådige middager, tradisjoner og kjølig prat. Diana kan spillet. Men denne julen blir alt annerledes.

Med en sensasjonell Kristen Stewart i rollen som Diana, forteller filmen om hva som kan ha skjedd i disse skjebnesvangre, avgjørende dagene av ekteskapet hennes. Pablo Larraín, regissør av den anerkjente filmen om Jackie Kennedy fra 2016, er tilbake med en ny film om en definerende periode i livet til en legendarisk kvinne.

 • IMDb-score: 6,6
   


#4 Verdens verste menneske (2021)

Julie (Renate Reinsve) er snart 30 år, hun har mange talenter, men få resultater og føler seg mer og mer som en birolle i sitt eget liv. Kjæresten hennes, Aksel (Anders Danielsen Lie) – litt eldre, og en suksessfull tegneserieskaper – vil at de skal stifte familie, men Julie holder igjen. En kveld sniker hun seg inn på en fest hvor hun treffer en ung og sjarmerende fyr (Herbert Nordrum). Snart har hun forlatt Aksel og kastet seg inn i nok et forhold. Julie kjemper for å holde alle dører åpne, men finner snart ut at noen livsvalg allerede ligger bak henne.

 • IMDb-score: 7,8
   


#5 Parallelle mødre (2021)

Pedro Almodóvar er tilbake og selvsagt med Penélope Cruz på plass i den ene hovedrollen, med Milena Smit i den andre. Handlingen finner sted i Madrid, der to kvinner som føder samme dag, og filmen følger de parallelle hendelsene i livet deres.

Parallelle mødre åpnet filmfestivalen i Venezia i 2021, der Penélope Cruz vant Volpi Cup for beste skuespillerinne.

 • IMDb-score: 7,1#6 Gritt  (2021)

Gritt, som en gang het Gry-Jeanette, dro rett fra dramaskole til Hollywood, men møtte raskt veggen og endret kurs. 17 omflakkende år senere er hun tilbake i Oslo. Mens hennes tidligere studievenner gjør karrierer på Oslos teaterscener, brenner hun for å virkeliggjøre et stort, radikalt kunstprosjekt. Men det skorter på interesse og støtte. Når Gritt får et knusende avslag og samtidig mister leiligheten hun har lånt, blir livssituasjonen desperat. En mulighet til å assistere ved et teater oppstår, og Gritt griper sjansen. Hun snik-flytter inn bak scenen, og mens teatergruppa er på turné begynner Gritt på sin egen forestilling med mål om å begrave kapitalismen og patriarkatet for godt.

"Et mesterverk og en av de beste norske filmene som er laget... Gritt er en intens, åndeløst oppfinnsom og ikke minst hysterisk morsom film" - Montages

 • IMDb-score: 6,1
   


#7 Paris - En kjærlighetshistorie (2021)

Émilie møter Camille, som er interessert i Nora, som en dag møter på Amber. Tre kvinner og en mann redefinerer hva moderne kjærlighet er - de er venner, noen ganger elskere og ofte begge deler.

Tre unge kvinner og en ung mann er samlet i en kjærlighetshistorie regissert av Jacques Audiard, som blant annet har laget Profeten og Rust og bein, samt Cannes-vinneren Dheepan. Noémie Merlant fra Portrett av en kvinne i flammer spiller en av hovedrollene, og Celine Sciamma som laget Portrett av en kvinne i flammer har skrevet manus til filmen sammen med Audiard og Léa Mysius.

Paris - En kjærlighetshistorie konkurrerte i konkurranseprogrammet under Cannes-festivalen 2021.

 • IMDb-score: 7,1#8 Ninjababy (2021)

Ninjababy er en komedie om 23 år gamle Rakel, som først når hun er seks måneder på vei oppdager at hun ble gravid etter en lite romantisk one-night-stand. Rakel har aldri ønsket å bli mor, og reagerer med fornektelse, sinne og frustrasjon. Hun føler barnet i magen har lurt henne: «Den er en fucking jævla sneaky ninjababy, som bare tror den kan gjemme seg der inne og kose seg, og så snike seg ut ni måneder senere.»

Når Ninjababy snart kryper ut fra Rakels tegnebøker og frem fra tankene hennes, tar det ikke lang tid før han forstår at han må kjempe for sin egen framtid. Rakel på sin side må navigere mellom det hun mener er det beste for seg selv og det beste for barnet sitt – eller er det kanskje det samme?

Ninjababy er en rørende og morsom film om det å bli voksen, og hvor uforberedt man kan være på å oppleve noe så naturlig som å bli gravid. Filmen er regissert av Yngvild Sve Flikke, og er basert på tegneserieromanen Fallteknikk av Inga H. Sætre. Sætre har også gjort animasjonene i Ninjababy.

Nominert til 11 Amanda-priser i 2021, vant fire av dem.

 • IMDb-score: 7,3#9 Rogue Agent (2022)

Robert Freegard forfører kvinner med sjarm og løfter om evig kjærlighet. Han er MI5-agent og forklarer at det kan være en fare for begge deres liv hvis noe kommer ut. Da han møter Alice, faller hun også, som mange før henne, for ham. Men hun merker snart at noe ikke stemmer. Rogue Agent er basert på den sanne historien om bedrageren Robert Freegard, og et gysende eksempel på når virkeligheten overgår fiksjonen.

 • IMDb-score: 6,4#10 Mothering Sunday (2021)

Vi følger hushjelpen Jane Fairchild gjennom en dag i 1924. Jane har fri mens arbeidsgiverne hennes, Herr og Fru Niven (Colin Firth og Olivia Colman), deltar på en lunsj for å feire forlovelsen mellom naboens sønn Paul og en Emma Hobday. I nesten syv år har Jane og Paul (Josh O'Connor, kjent fra The Crown) vært kjærester. I likhet med Herr og Fru Nivens tilhører Paul Englands gamle aristokrati, mens Jane ble foreldreløs ved fødselen og tilhører arbeiderklassen.

Med huset beleilig tomt, kan de to endelig møtes på Pauls soverom for første gang. I dag blir deres siste som elskere. Det er også dagen som vil markere begynnelsen på Janes transformasjon, når historien utspiller seg gjennom timer med hemmelig lidenskap.

Basert på en bok av Graham Swift, med et manus av Alice Birch (Normal People).

 • IMDb-score: 6,0

 

God film! 

 

Published: 15/02/2023   Last updated: 15/02/2023