Article image

Tema: psykisk helse

Snakk mer sammen!

Denne uken markeres verdensdagen for psykisk helse. 10.oktober settes det ekstra fokus på informasjon om og forståelse for de som lever med psykisk uhelse. 

I år er temaet “Vi trenger å snakke mer sammen” (#Gi 8 minutter) som henspiller på at vi trenger mer kontakt med hverandre i hverdagen. En liten samtale kan gjøre den store forskjellen!

Redaksjonen har samlet inspirerende og sterke filmer om mental helse og viktigheten av å være der for hverandre.

Take Shelter

Menns mentale helse har kommet mer på agendaen de siste årene. Take Shelter er et sterkt drama om en familiefar som opplever at hans verden plutselig endrer seg radikalt. Er det reelt, eller i hodet hans? 

Den deprimerte klovnen

I en alder av 61 får Knut en depresjon som truer med å dominere livet hans. Ved hjelp av klovnen i seg finner han tilbake til livet – og lyset. 

Humor og klokskap finnes begge i klovnens univers, noe filmskaper Christian Wulff utforsker sammen med sin gamle dramalærer, Knut Østrådal, i denne dokumentaren. 

Shine

Klassiske Shine med Oscar-vinner Geoffrey Rush forteller historien om David Helfgott, en fremragende konsertpianist som ble spådd en lys fremtid. Hans dominerende far traumatiserte han, og det resulterte i psykiske problemer. Resten av livet ble en kamp for å gjenfinne hans indre geni.

Arab Blues

Psykoanalytikeren Selma reiser hjem til Tunis etter ti år i Paris for å starte sin egen klinikk. Men hvordan bygger man en pasientliste når ingen innrømmer sine psykiske problemer? Og hvor og hvordan kamufleres psykiske lidelser som «ikke finnes»?

Experimenter

Året er 1961 og den berømte psykologen Stanley Milgram utfører sine kontroversielle adferdseksperimenter. Mennesker får gjennom ordre utføre potensielt dødelige elektriske støt, under forutsetning av at de selv ikke står ansvarlige. 

Filmen er basert på virkelige hendelser der det ble utført svært kontroversielle eksperimenter, alt i forskningens navn.

The Sweet Life

Kenny og Lolita har begge gått til samme psykolog, som tilsynelatende ikke gjorde jobben sin. For de er helt enige om at livet ikke har mye å tilby. Så de bestemmer seg for å ta en biltur til San Francisco og Golden Gate Bridge. 

Filmen er en historie om to mennesker som er desperat ulykkelige, men så lenge de holder fast i hverandre, er de i alle fall litt mindre alene. 

Les mer om Verdensdagen for psykisk helse her.

Publisert: 10.10.2024   Sist oppdatert: 10.10.2024