Article image

Agnès Varda på Filmoteket

Legende fra den franske nybølgen.


Agnès Varda (1928 –2019) var en belgisk-født fransk regissør, manusforfatter, fotograf og kunster. 

Hennes banebrytende arbeid var sentralt i utviklingen av den franske nybølgen på 1950- og 1960-tallet. Filmene hennes bar preg av dokumentarisk realisme, kvinnespørsmål og annen samfunnskritikk med en særegen eksperimentell stil.

Regissør Martin Scorsese beskrev Varda som "en av kinoens guder", og roste henne med disse ordene da hun døde:

"I seriously doubt that Agnès Varda ever followed in anyone else’s footsteps, in any corner of her life or her art. Every single one of her remarkable handmade pictures, so beautifully balanced between documentary and fiction, is like no one else’s—every image, every cut … What a body of work she left behind: movies big and small, playful and tough, generous and solitary, lyrical and unflinching … and alive."

Av utmerkelser kan hun blant annet skimte med en ærespalme på filmfestivalen i Cannes, en gullløve på filmfestivalen i Venezia og en æres-Oscar. Hun var den første kvinnelige regissøren som mottok denne prisen.

Hun var også gift med den franske regissøren Jacques Demy (kjent for blant annet Lola, piken fra kaiene og Paraplyene i Cherbourg) fra 1962 til 1990.

I 2019 døde Varda av brystkreft, 90 år gammel. 

 

Filmer av Agnès Varda på Filmoteket

Vagabond (1985)

Det er iskald vinter i Sør-Frankrike, og en forfrossen kvinnekropp blir funnet i et dike. Dette er historien om hennes ulykksalige vei dit.

Vagabond er Agnès Vardas unike drama som skildrer en ung vagabonds liv uten fast bolig. Den ble belønnet med både Gullpalmen og kritikerprisen ved Filmfestivalen i Venezia.
 

Jane B. for Agnes V. (1988)

Jane Birkin (Blow-Up, Døden på Nilen) er den legendariske sangerinnen og skuespillerinnen som gjorde entré som en stormvind midt under den europeiske filmens gullalder. Agnès Varda er den kompromissløse kreatøren som har gjenoppfunnet filmkunsten så vel som seg selv gang på gang under sin lange karriere.

Jane B. for Agnes V. er Vardas ekspresjonistiske portrett av Birkin, som blander intervjuer med vignetter der Birkin får spille ut sitt fulle repertoar.
 

The Beaches of Agnès (2008)

I Agnès Vardas første selvbiografiske dokumentar tar den franske auteuren i bruk hele fargepaletten for å male et bilde av sitt liv.

Vi får et unikt innblikk i Vardas indre liv gjennom minner og fortellinger fra oppveksten hennes i Belgia, om da hun oppdaget fotokunsten og å om være del av den nye franske bølgen, livet med Jacques Demy og savnet etter ham. Hvordan blir man gammel? Kan sorgen og savnet svinne hen når gamle bekjente forsvinner? Minnene er som en forvirret fluesverm, sier hun.
 

Faces, Places (2017)

JR er en 33 år gammel grafittikunstner, og Agnès er er en nesten nitti år gammel filmlegende. I Faces, Places legger de sammen ut på en road trip langs landeveien i Frankrike, i JRs magiske buss, som produserer gedigne trykk fra bilder de tar av folk de treffer på sine vandringer.

Han ser verden gjennom mørke solbriller, hun holder på å bli ufrivillig blind. Begge har likevel skarpe blikk for historiene som ligger gjemt i de mange portrettene de skaper – portretter som stilles ut på vegger i de franske landsbyene de besøker, vegger som også er lerreter med sine egne historier å fortelle. Men denne dokumentaren er mer enn en reise gjennom sjarmerende landsbyer, det er også en reise inn i de to kunstnernes egne liv.

Det er en varm og ektefølt skildring av mennesker som kommer og går, vennskap som skapes og brytes, og av tilfeldige møter som kan prege oss for alltid.

Vant blant annet Independent Spirit Award for beste dokumentar 2018. Ble også Oscarnominert for beste dokumentar 2018.
 

Varda by Agnès (2019)

Med storartede visjoner gjenoppfant Agnès Varda (1928 - 2019) filmkunsten gang på gang. 

Dette er hennes egen (og siste) historie om sin lange karriere. Gjennom arkivbilder og lekne dramatiserte rekonstruksjoner får publikum følge hennes kunstneriske reise.

 

Published: 16/09/2022   Last updated: 16/09/2022