Article image

Filmtips: Halloween

Åtte nervepirrende filmer til årets skumleste dag!

Det nærmer seg Halloween, og disse filmene passer perfekt hvis du vil bli litt skremt i høstmørket.

 

Scream (2022)

25 år etter at en serie brutale mord sjokkerte den rolige småbyen Woodsboro, har en ny morder funnet fram Ghostface-masken. Morderen har pekt seg ut en gruppe tenåringer for å vekke til live hemmeligheter fra byens dødelige fortid.

 

I See You (2019)

Spennende skrekkdrama fra den amerikanske forstaden med Helen Hunt i hovedrollen.

I en perfekt by med perfekte familier har tolvåringen Justin Whitter forsvunnet. Etterforskningsleder Greg Harper (Jon Tenney) prøver å takle presset fra etterforskningen, som har ledet oppmerksomheten mot en lignende sak i fortiden, samtidig som han prøver å tilgi sin rike kone Jackie (Helen Hunt) for hennes utroskap. Det blir en stor påkjenning for familien når Jackies skyldfølelse gnager på hennes grep om virkeligheten. Når et ondt nærvær manifesterer seg og setter deres sønn Connor (Judah Lewis) i livsfare, kommer den fæle sannheten om ondskap i Harper-hjemmet endelig for en dag.

 

Night of the Living Dead (1968)

Kulterklært grøsser som banet vei for zombiesjangeren.

En ung kvinne og broren besøker familiegraven på en øde kirkegård. Der blir broren angrepet av en zombie. Kvinnen blir nødt til å forlate ham blødende og løper i panikk til et hus hvor til slutt sju personer barrikaderer seg for å kjempe og overleve natten med de levende døde.

 

Nosferatu (1922)

Den første filmatiseringen av Bram Stokers klassiske grøsser er fremdeles i dag en av de ypperste fortellingene om Dracula. Den velkjente sagaen om den ensomme, blodsugende greven ble F. W. Murnaus mesterverk og satte startskuddet for hele skrekkfilmsjangeren.

Vi har også Werner Herzogs kritikerroste versjon av Dracula fra 1979.

 

Meander (2020)

En klaustrofobisk skrekkthriller for deg som likte Saw-filmene.

Lisa ligger på en øde vei og sørger over sin datters død. En bil kommer kjørende, og under tvil tar hun imot tilbudet om skyss. Men under en kraftig bråbrems slår hun seg i hodet og svimer av, og når hun våkner, befinner hun seg i et merkelig nettverk av trange metallrør. Det eneste hun er utstyrt med, er en klokke som teller ned tiden og advarer henne om fellene som finnes i tunellene.

 

It Comes at Night (2017)

Skremmende thriller om livet i skjul for en dødelig pandemi.

En liten familie, mann, kone og sønn, har søkt tilflukt fra en ukontrollerbar pandemi i et avsidesliggende hus. Her har de klart å skape rutiner og en følelse av trygghet i en kaotisk verden. Helt til den dagen en annen desperat familie banker på døren og vil inn.

 

Scary Stories to Tell in the Dark (2019)

Nostalgisk og sjarmerende grøsser.

Året er 1968 og forandringens vinder blåser i USA, men i den lille byen Mill Valley synes alt å være som vanlig - på overflaten. Byens mørke hemmelighet er familien Bellows forlatte hus hvor den unge Sarah for mange år siden skrev ned uhyggelige historier om forferdelige dødsfall.

På Halloween går en gjeng med tenåringer inn i spøkelseshuset og finner Sarah Bellows bok. De finner sine egne navn er i det, og innser at alle som er nevnt i boken, kommer til å møte en smertefull død. Kan de redde sine egne liv ved å løse den gåtefulle Sarahs mysterium?

Scary Stories to Tell in the Dark er regissert av André Øvredal (Trolljegeren, The Autopsy of Jane Doe) og produsert av Guillermo Del Toro (The Shape of Water, Pans Labyrint).

 

Paranormal Activity (2007)

Moderne klassiker i skrekksjangeren.

Et ungt par mistenker at deres hus er hjemsøkt av noe ukjent og farlig. For å skaffe bevis installerer de et overvåkningskamera som skal registrere alt som skjer mens de sover. Materialet fra kameraet gir en grøssende Blair Witch-aktig effekt som fikk avisen LA Weekly til å omtale filmen som «årets mest skremmende».

Paranormal Activity er blitt godt mottatt av publikum og fikk terningkast 5 av flere seriøse og store aviser, blant annet VG og Dagbladets anmeldere.

 

Se alle skrekkfilmer vi har på Filmoteket her!

 

Published: 22/10/2021   Last updated: 22/10/2021