Article image

Filmtips : Werner Herzog: Radical Dreamer

Visjonær og modig filmskaper.

Den tyske filmskaperen Werner Herzog har over et tidsrom på nesten 60 år skrevet manus, filmet, instruert og produsert en lang rekke filmer. Både karrieren og hans eksentriske væremåte påvirker stadig nye generasjoner filmskapere. 

«Jeg drømmer veldig sjelden», sier han selv. Men i filmene hans finner vi ofte en drømmelignende kvalitet ingen andre i filmindustrien helt klarer å kopiere. I filmen «The Great Ecstasy of Woodcarver Steiner» forteller han om skiflygingens umulige oppgave: når kroppen instinktivt ønsker å lene seg bakover der man tar sats, skal man kaste seg fremover og fly. “It’s an injustice that we do not have wings”, sier han i dokumentaren. Kanskje handler filmene dypest sett om å gjenskape de drømmene han selv mangler? 

I dokumentaren Werner Herzog: Radical Dreamer treffer vi ikke bare Herzog selv, men også noen av hans største beundrere og de som står ham nærmest. Filmen er en skattekiste av gode historier fra og om en spennende og dyktig filmskaper. « Min eksistens har mening når jeg prøver å fortelle en historie som finnes dypt i oss alle», sier han. Og det er hans uendelige nysgjerrighet og evne til å trekke frem alternative historier som gjør han så interessant i filmsammenheng. 

Herzog er en talentfull og produktiv multikunstner. Som filmskaper, regissør, forfatter, opera-regissør og karakterskuespiller har han opp mot hundre dokumentarer, spillefilmer og kortfilmer på samvittigheten. Men han er også sønn, bror, ektemann og far. Dokumentaren viser oss hele mennesket Werner Herzog og er vel verdt en kikk. 

Se filmen her.

Ønsker du å se flere gode dokumentarer eller spillefilmer av og med Werner Herzog, finner du dem her

Publisert: 15.04.2024   Sist oppdatert: 23.04.2024