Article image

Redaksjonen tipser: Ungdomsfilmer

Disse ungdomsfilmene bør du se på Filmoteket nå.


The Miseducation of Cameron Post 

Samme kveld som tenåringsjenta Cameron Post drar på skoleavslutningsballet med typen sin blir hun tatt på fersken mens hun kliner med en jente fra bibelgruppen. Året er 1993, og i den konservative lille Montana-byen hun bor i tillates ikke den slags seksuelle utskeielser. Familien hennes blir rasende, og sender henne rett til God’s Promise, en avsidesliggende konverteringsleir som hevder å kunne omvende homofile til en sunn kristelig seksualitet. Sammen med en broket gjeng ungdommer som alle deler samme «synd», men har forskjellige meninger om hvordan man skal håndtere den, må hun finne mot til å tørre å være seg selv.

 

Booksmart

Lesehestene Amy og Molly har alltid hatt nesa godt plantet i skolebøkene, men dagen før skoleavslutningen innser jentene at de har gått glipp av alle minneverdige øyeblikk ungdomstiden har å by på. Fast bestemt på å ta igjen tapt tid presses fire år med fest og moro i én kveld som resulterer i et kaotisk eventyr ingen bøker kan forberede dem på.
 

Døden på Oslo S

Ungdomsfilm basert på Ingvar Ambjørnsens roman med samme navn i den populære serien om radarparet Pelle og Proffen.

Sammen med Pelle og Proffen får vi et blikk inn i tilværelsen til ungdom som lever livene sine på gata og i kondemnerte gårder med stoffmisbruk og prostitusjon. Filla og Stein vanker i miljøet, men bor på et guttehjem der forstanderen har skumle opplegg på gang. Pelle treffer Lena og forelsker seg. Men Lena har et problem, et stort problem, og en dag forsvinner hun. Sammen står Pelle og Proffen foran nye mysterier. Og med god støtte i Pelles foreldre greier de også å hjelpe Lena.

Døden på Oslo S er en film om vennskap og om å ta ansvar for hverandre.

Amanda for beste barne- og ungdomsfilm 1991.
 

Girlhood

Marieme lever med familien i et fattig strøk i utkanten av Paris. Alt hun vil er å være som alle andre, men for andre år på rad har hun ikke gode nok karakterer til å bli uteksaminert fra videregående. Da hun møter tre småkriminelle jenter frontet av hardbarkete Lady, øyner hun en mulighet til å finne både fellesskap og en vei som bare er hennes.

Et selvbestemt tap av uskyld skildres i den råsterke avslutningen på Céline Sciammas trilogi om barndom og ungdomstid.

 

Dryads - Girls Don't Cry 

Norsk ungdomsfilm med kjente skuespillere og masse kul musikk. 

Et superstreit nabolag snus på hodet da bandet The Dryads flytter inn, og forvandler en gammel villa til et festlokale. For nabojenta Hilde (15) blir derimot en småkjedelig og uskyldig tilværelse straks mer spennende.

Dryads - Girls don't cry møter vi skuespillere som har gjort seg bemerket i flere norske og internasjonale stor-produksjoner. Slik som Alba August (The Rain), Thea Sofie Loch Næss (The Last Kingdom), Allan Hyde (True Blood) og Iben Akerlie (Victoria, Torden, De dødes tjern).

 

Palo Alto

Amerikansk ungdomsfilm basert på James Francos novellesamling.

Gia Coppolas hyllede debutfilm Palo Alto handler om High School-elevene Teddy, April, Fred og Emily som alle er på jakt etter noe å gjøre i Palo Altos kjedelige forstadsmiljø.

April er på villspor og dras mellom en tiltrekning til sin eldre fotballtrener og en uskyldsfull forelskelse i Teddy - en rampete skater hvis kamerat Fred begynner å miste grepet. Den like forvirrede Emily bruker i stedet sex for å få bekreftelse.

 Med fantastiske skuespillerprestasjoner av Emma Roberts og Jack Kilmer og Gia Coppolas klokkeklare regi viser Palo Alto at talent ikke alltid hopper over en generasjon. Filmen inneholder også ny musikk fra Devonté Hynes fra Blood Orange.

 

Pøbler

Kritikerrost norsk dokumentar om drop-outs. 

1 av 3 dropper ut av videregående skole i Norge. På vei til en hverdag uten jobb får en gruppe unge mennesker muligheten til å snu rundt på livene sine.

Jan Olav (24) har dysleksi og har brukt årene på skolen til å sloss med lærerne. Kelly (19) ble mobbet. Maylén (24) har ADHD og Jakob (25) gjorde mer festing enn skolearbeid. De får en ny sjanse. Når de starter på et kurs for langtids-arbeidsledige unge mennesker er de nødt til å fokusere på det positive med dem selv.

Det er to ufravikelige regler på kurset, 1: Du må komme presis, og 2: Du må være dopfri.

 

Submarine

Full av overraskelser og uventede hendelser er dette en film å bli glad i. Femtenårige Oliver Tate har to store mål i livet: redde sine foreldres ekteskap, gjennom en nøye uttenkt plan, og å tape sin uskyld innen sin neste fødselsdag.

Han mistenker at hans mor har en affære med New Age-skumlingen Graham (Paddy Considine) og forsøker derfor å styre sine foreldres sexliv, og dikter opp kjærlighetsbrev fra sin mor som han sender til sin far. Hans egen "love interest", Jordana er forfriskende komplisert; en selvlært pyroman som krever å få lese gjennom Olivers dagboksnotater - spesielt de delene som handler om henne.

 

Please Stand By

Ungdomsdrama med Dakota Fanning i hovedrollen.

Wendy er en ung, bestemt og målrettet kvinne. Hun er også en skikkelig Star Trek-nerd.

På grunn av hennes autisme bor hun i et omsorgsbolig, men må en dag rømme for å få levert sitt 500-siders Star Trek-manuskript til en skrivekonkurranse i Hollywood.

Turen blir et usedvanlig eventyr i Please Stand By, fra de Oscar-nominerte filmskaperne av Up in the Air og Juno.

 

Thelma

Mørk og unik ungdomsfilm fra Joachim Trier. 

Joachim Triers kritikerroste film Thelma handler om en ung kvinne som flytter fra sin religiøse familie på Vestlandet for å studere i Oslo. Her treffer hun medstudenten Anja og de to blir trukket mot hverandre på mystisk vis.

Thelma blir overveldet av følelser hun ikke tør anerkjenne, samtidig som hun får uforklarlige anfall. Skremmende og overnaturlige krefter presser seg frem - og en dag forsvinner Anja sporløst.

 

Drøm Videre

Hardcore jentefilm om identitet og endringsvilje.

Når Mirja slipper ut etter en fengselsstraff, bestemmer hun seg for å høre på moren, bryte med fortiden og forsøke seg på et nytt liv - men den gamle gjengen hennes har ventet på henne, og liker dårlig at Mirja forlater deres felles drøm.

Drøm Videre handler om hvem man forventes å være og hvem man vil være, både i vennegjengen og samfunnet utenfor. Rojda Sekersöz leverer et fandenivoldsk coming-of-age-drama om vennskap, lojalitet, identitet og klasse i sin langfilmdebut - en forfriskende og morsom film om unge voksne kvinner.

 


Beach Rats

Sårt drama om å vokse opp.

Frankie er en trøstesløs tenåring som bor i utkanten av Brooklyn. Mens faren hans ligger på dødsleiet, maser moren om at han må skaffe seg en kjæreste. Frankie flykter fra den grå hverdagen sin ved å henge ut med de småkriminelle kompisene sine, i tillegg til å flørte med eldre menn på nettet.


VS.

Britisk ungdomsdrama om rap.

Tenåringen Adam har havnet på kant med loven, men bruker sitt språklige talent for å erobre den lokale rap-scenen. Når han plutselig møter sin biologiske mor etter ti år i fosterhjem, blir han konfrontert med sin tøffeste motstander så langt: hans egen fortid.

Et sted mellom 8 Mile og Boy A tar kritikerroste VS. tonen som et inspirerende ungdomsdrama innenfor den britiske rapscenen.

 

Se alle filmene under her! 

 

Published: 09/07/2020   Last updated: 06/09/2023