Article image

Redaksjonen tipser: Ungdomsfilmer

Disse ungdomsfilmene bør du se på Filmoteket nå.

 

Dryads - Girls Don't Cry

Norsk ungdomsfilm med kjente skuespillere og masse kul musikk. 

Et superstreit nabolag snus på hodet da bandet The Dryads flytter inn, og forvandler en gammel villa til et festlokale. For nabojenta Hilde (15) blir derimot en småkjedelig og uskyldig tilværelse straks mer spennende.

Dryads - Girls don't cry møter vi skuespillere som har gjort seg bemerket i flere norske og internasjonale stor-produksjoner. Slik som Alba August (The Rain), Thea Sofie Loch Næss (The Last Kingdom), Allan Hyde (True Blood) og Iben Akerlie (Victoria, Torden, De dødes tjern).

 

Palo Alto

Amerikansk ungdomsfilm basert på James Francos novellesamling.

Gia Coppolas hyllede debutfilm Palo Alto handler om High School-elevene Teddy, April, Fred og Emily som alle er på jakt etter noe å gjøre i Palo Altos kjedelige forstadsmiljø.

April er på villspor og dras mellom en tiltrekning til sin eldre fotballtrener og en uskyldsfull forelskelse i Teddy - en rampete skater hvis kamerat Fred begynner å miste grepet. Den like forvirrede Emily bruker i stedet sex for å få bekreftelse.

 Med fantastiske skuespillerprestasjoner av Emma Roberts og Jack Kilmer og Gia Coppolas klokkeklare regi viser Palo Alto at talent ikke alltid hopper over en generasjon. Filmen inneholder også ny musikk fra Devonté Hynes fra Blood Orange.

 

Pøbler

Kritikerrost norsk dokumentar om drop-outs. 

1 av 3 dropper ut av videregående skole i Norge. På vei til en hverdag uten jobb får en gruppe unge mennesker muligheten til å snu rundt på livene sine.

Jan Olav (24) har dysleksi og har brukt årene på skolen til å sloss med lærerne. Kelly (19) ble mobbet. Maylén (24) har ADHD og Jakob (25) gjorde mer festing enn skolearbeid. De får en ny sjanse. Når de starter på et kurs for langtids-arbeidsledige unge mennesker er de nødt til å fokusere på det positive med dem selv.

Det er to ufravikelige regler på kurset, 1: Du må komme presis, og 2: Du må være dopfri.

 

Submarine

Full av overraskelser og uventede hendelser er dette en film å bli glad i. Femtenårige Oliver Tate har to store mål i livet: redde sine foreldres ekteskap, gjennom en nøye uttenkt plan, og å tape sin uskyld innen sin neste fødselsdag.

Han mistenker at hans mor har en affære med New Age-skumlingen Graham (Paddy Considine) og forsøker derfor å styre sine foreldres sexliv, og dikter opp kjærlighetsbrev fra sin mor som han sender til sin far. Hans egen "love interest", Jordana er forfriskende komplisert; en selvlært pyroman som krever å få lese gjennom Olivers dagboksnotater - spesielt de delene som handler om henne.

 

Please Stand By

Ungdomsdrama med Dakota Fanning i hovedrollen.

Wendy er en ung, bestemt og målrettet kvinne. Hun er også en skikkelig Star Trek-nerd.

På grunn av hennes autisme bor hun i et omsorgsbolig, men må en dag rømme for å få levert sitt 500-siders Star Trek-manuskript til en skrivekonkurranse i Hollywood.

Turen blir et usedvanlig eventyr i Please Stand By, fra de Oscar-nominerte filmskaperne av Up in the Air og Juno.

 

Thelma

Mørk og unik ungdomsfilm fra Joachim Trier. 

Joachim Triers kritikerroste film Thelma handler om en ung kvinne som flytter fra sin religiøse familie på Vestlandet for å studere i Oslo. Her treffer hun medstudenten Anja og de to blir trukket mot hverandre på mystisk vis.

Thelma blir overveldet av følelser hun ikke tør anerkjenne, samtidig som hun får uforklarlige anfall. Skremmende og overnaturlige krefter presser seg frem - og en dag forsvinner Anja sporløst.

 

Drøm Videre

Hardcore jentefilm om identitet og endringsvilje.

Når Mirja slipper ut etter en fengselsstraff, bestemmer hun seg for å høre på moren, bryte med fortiden og forsøke seg på et nytt liv - men den gamle gjengen hennes har ventet på henne, og liker dårlig at Mirja forlater deres felles drøm.

Drøm Videre handler om hvem man forventes å være og hvem man vil være, både i vennegjengen og samfunnet utenfor. Rojda Sekersöz leverer et fandenivoldsk coming-of-age-drama om vennskap, lojalitet, identitet og klasse i sin langfilmdebut - en forfriskende og morsom film om unge voksne kvinner.

 


Beach Rats

Sårt drama om å vokse opp.

Frankie er en trøstesløs tenåring som bor i utkanten av Brooklyn. Mens faren hans ligger på dødsleiet, maser moren om at han må skaffe seg en kjæreste. Frankie flykter fra den grå hverdagen sin ved å henge ut med de småkriminelle kompisene sine, i tillegg til å flørte med eldre menn på nettet.

 

Status Update

Det er aldri enkelt å bytte skole, særlig ikke når man som Kyle får knust mobiltelefonen på første skoledag av skolens kuleste gjeng. Da Kyle får ny mobiltelefon, har den en mystisk, magisk app som gir Kyle muligheten til å endre på skolens hierarki.

Med appen går Kyles statusoppdateringer plutselig i oppfyllelse, så han kan synge og danse som Bruno Mars, få oppmerksomhet fra jentene og bli kaptein på skolens ishockeylag. Hans nyvunne status og popularitet koster imidlertid dyrt. Kan Kyle holde fast ved den han er når alle ønskene går i oppfyllelse?VS.

Britisk ungdomsdrama om rap.

Tenåringen Adam har havnet på kant med loven, men bruker sitt språklige talent for å erobre den lokale rap-scenen. Når han plutselig møter sin biologiske mor etter ti år i fosterhjem, blir han konfrontert med sin tøffeste motstander så langt: hans egen fortid.

Et sted mellom 8 Mile og Boy A tar kritikerroste VS. tonen som et inspirerende ungdomsdrama innenfor den britiske rapscenen.

 

Se alle filmene under her!