Article image

Ukas fredagsfilm // Uke 22

Sterk Oscar-vinner basert på en sann historie.

 

5. juni 1932 blir en liten gutt født inn i en stor familie i Irland. Det tar ikke lang tid før det oppdages at gutten har alvorlig cerebral parese.

Han klarer hverken å gå eller å snakke. Måten han kommuniserer på er ved å trampe den venstre foten i gulvet. Etterhvert lærer han seg å tegne og male ved hjelp av den samme foten. Oppmuntret av sin mor lærer han å bruke foten til å skrive på maskin. 

Christy Brown vokser opp til å bli både forfatter, kunstner og poet, tross alle odds. Hans mest kjente verk er selvbiografien My Left Foot som ukas fredagsfilm er basert på. 

 

Ukas fredagsfilm: My Left Foot

 

Oscar-vinneren My Left Foot handler om historien til Christy Brown fra hans fødsel i 1932 og frem til den sommerdagen i 1959 da han møter sin fremtidige kone, Mary Carr.

Filmen ble godt mottatt av kritikerne og har 98 % på Rotten Tomatoes.På IMDb har publikum gitt den hele 7,9 i score. 

Daniel Day-Lewis ble belønnet med en Oscar for beste mannlige skuespiller og Brenda Ficker, som spilte Christy Browns mor, ble tildelt Oscar for beste kvinnelige birolle.

Day-Lewis ble også tildelt en BAFTA i klassen beste mannlige skuespiller, mens Ray McAnally vant en BAFTA i klassen beste mannlige birolle.

 

Fun fact: Daniel Day-Lewis brakk to ribbein etter å ha sittet innkrøket i rullestolen konstant under filmingen. Han nektet å gå ut av karakter på settet. 

 

Ukas fredagsfilm ser du her!

(Og husk at du ikke trenger å se den med en gang du låner den, du har alltid 48 timer på å se filmer du har lånt på Filmoteket.)

 

God film!

 

Published: 01/06/2021   Last updated: 01/06/2021