Article image

Documentaries about earth, humans and sustainability

Her har vi samlet en rekke fantastiske dokumentarer som på forskjellige måter handler om jorda, menneskets utvikling og bærekraft.

 

Spaceship Earth (2020)

Den spektakulære historien om Biosphere 2, det enorme laboratoriet hvor det i 1991 ble laget en selvforsynt kopi av jordens økosystem. Virkeligheten overgår poesien når åtte dristige visjonærer påtar seg å leve i denne isolasjonen i to år.

Det eventyrlige eksperimentet ble et verdensomspennende fenomen, og den rare historien en lærepenge om at man må tørre for i det hele tatt ha en sjanse til å vinne. Filmen hadde premiere på Sundance Film Festival tidligere i 2020 og har blitt hyllet av kritikere som en uunnværlig opplevelse.

 

Fashion Reimagined (2022)

Amy Powney, oppvokst på landsbygda, datter av miljøvernere, var langt fra haute couture og stil som i London. Og idealene hjemmefra ble med da hun bestemte seg for å bli motedesigner. Fast bestemt på at klesindustrien faktisk kan endre seg, driver hun klesmerket sitt med stor suksess, og ser verden forandre seg rundt henne.

Fashion Reimagined er en suksesshistorie om Powneys karriere og gjerning, og viser at det faktisk er mulig å skape en bedre verden.

 

iHuman (2019)

Den norske dokumentar-thrilleren iHUMAN tar oss med på en reise inn i den «usynlige revolusjonen», hvor kunstig intelligens forandrer oss som mennesker og som samfunn. Vi er besatt, avhengig og kontrollert av teknologi. Men, hvem har egentlig kontrollen? Kunstig intelligens er blitt så avansert at vi står overfor en rekke etiske dilemmaer. Er vi i ferd med å gjøre oss selv overflødige?

Filmen er regissert av Tonje Hessen Schei, som også står bak dokumentarsuksessen og Amandavinneren "Drone". 

 

The Biggest Little Farm (2018)

I denne fantastiske dokumentarfilmen møter vi paret som forlot storbylivet for å forvandle 80 hektar med død mark til fruktbar jord – med blod, svette og tårer, og utelukkende basert på økologisk bærekraftige teknikker og med biologisk mangfold i høysetet. Med så mange ulike vekster og dyr som mulig har de skapt et mikrokosmos i total harmoni. Og tidvis totalt kaos.

Et både dramatisk og gledelig møte med John og Molly, som ga avkall på den urbane hverdagen til fordel for sin egen versjon av en moderne livsstil.

 

Thank You For The Rain (2017)

Når småbonden og familiefaren Kisilu rammes av tørke og familiehuset ødelegges i en storm, blir det starten på en utrettelig kamp for å stoppe klimakrisen. Med kamera som våpen begynner Kisilu å dokumentere konsekvensene for familien og lokalsamfunnet i Kenya. Det vokser raskt til en kamp som bringer ham hele veien til Oslo og det storpolitiske dramaet under FNs klimaforhandlinger i Paris.

Thank You For The Rain er historien om en ukuelig optimist som får prøvd sine ytterste grenser i kampen for sin familie og planeten vår. Filmen er solgt til mer enn 65 TV-kanalen verden over og har vunnet en rekke internasjonale filmpriser.

 

Jordens salt (2014)

I over 40 år har den brasilianske fotografen Sebastião Salgado reist rundt i verden og tatt bilder av konflikter, menneskelig lidelse og naturens skjønnhet. Jordens salt er en vakker og sterk dokumentar om fotograf-legenden Salgado, men mest av alt er det en beretning om vår tid.

Denne Oscar-nominerte dokumentaren har vunnet en rekke priser, blant annet spesialprisen i sideprogrammet Un Certain Regard på Cannes 2014 og publikumsprisen på Tromsø internasjonale filmfestival.

 

Honeyland (2019)

Honeyland skildrer en virkelighet som ligger så langt fra vår egen at det er vanskelig å tro at den er en del av vårt kontinent.

I denne forbløffende dokumentaren møter vi Hatidze, en enslig middelaldrende kvinne som bor sammen med sin blinde mor i en liten hytte på den makedonske landsbygden, og lever av å samle og selge honning. Når kamera følger Hatidze på halsbrekkende tokt langs bratte fjellskrenter og inn i store svermer av bier – uten beskyttelse eller et snev av frykt – er det både filmatisk spenning og dokumentarisme på høyt nivå.

Hatidzes arbeidsmetoder bygger på eldgammel kunnskap og håndverk, og hviler på en nedarvet forståelse av viktigheten av økologisk balanse. Når hennes nye nabo Hussein bestemmer seg for å starte med birøkting, er det derimot i langt mer kapitalistisk ånd – og med katastrofale resultater.

Honeyland ble nominert til to Oscar og har vunnet en rekke andre priser.

 

Waste land (2010)

Vi mennesker produserer med vårt forbruk enorme mengder søppel, og det har blitt gjort mangfoldige forsøk på å minske forbruk, forby søppel eller bruke søppelet til noe nyttig.

Kunsteren Vik Muniz dokumenterer folk som sorterer søppel på den største søppelfyllingen i verden, Jardim Gramacho, i utkanten av Rio de Janeiro. Målet hans er å lage kunst som kan gi inntekter tilbake til de som arbeider der.

Dokumentaren ble filmet over en periode på tre år, og ble nominert til Oscar.

 

Nuclear Now (2023)

Finnes det alternative energikilder som kan redde en verden i krise? Oliver Stone har laget en prisvinnende dokumentar som utforsker klimatrusselen, energimangelen og temaet atomkraft.

Filmen er basert på boken A Bright Future: How Some Countries Have Solved Climate Change and the Rest Can Follow skrevet av de amerikanske forskerne Joshua S. Goldstein og Staffan A. Qvist. Den ble presentert både på Filmfestivalen i Venezia og på det årlige økonomiske toppmøtet i Davos i 2023.

 

God film! 

 

Published: 07/01/2021   Last updated: 10/09/2024