Article image

Ukas filmer // Uke 19

Denne uka har vi publisert en rekke knallgode fremmedspråklige filmer.

Du går glipp av mange knallgode filmopplevelser dersom du ikke er åpen for å se filmer som har et annet språk enn engelsk og norsk. Blant ukas filmer finner du seks forskjellige filmer fra forskjellige land som du bør sjekke ut! 

Saudi-Arabia: Den grønne sykkelen

Den grønne sykkelen er den første filmen som ble spilt inn i Saudi Arabia, et land som ikke tillot kino før i 2018. Den handler om Wadja, ei nysgjerrig og uredd jente på ti år. Hun drømmer om en grønn sykkel, men i Saudi-Arabia, hvor Wadjda bor, er det ikke tillatt for jenter å sykle i gatene. 

Den grønne sykkelen er en sjarmerende og engasjerende fortelling om ei tøff jente som trosser samfunnets regler for å følge sin egen vei. 

 

Russland: Leviatan

Kolia lever et enkelt og tilbaketrukket liv i en liten by ute ved Barentshavet. Han eier ikke mye, men han har en nydelig villa med flott utsikt over havet. Men borgermesteren har lagt sin elsk på eiendommen til Kolia og forsøker etter hvert med alle midler å få kloa i den.

Leviatan er et mesterverk fra dagens Russland. Den forteller smart og opprørende om korrupsjon og maktmisbruk i et av våre nærmeste naboland. 

 

Iran: Taxi Teheran

Regimekritikeren Jafar Panahi vant den prestisjetunge prisen på den 65. Berlinalen for filmen «Taxi Teheran», som gir seerne et inngående blikk på livet i Iran, sett fra innsiden av en drosje. Panahi ble i 2010 ilagt forbud mot å lage film, men løste problemet med å lage film i skjul som en taxisjåfør. Til byens hektiske summing kjører han gatelangs på leting etter den gode historien. 

Filmen fletter elegant sammen politikk, realisme og filmreferanser.

 

Italia: Lykkelige Lazzaro

I denne vakre italienske perlen av en film følger vi den unge gutten Lazzaro som jobber på en tobakksfabrikk på landsbygda. Etterhvert blir Lazzaro kjent med Tancredi, sønnen i familien som eier fabrikken. En merkelig, mystisk og vakker film!

 

Mexico: Alamar - Den lille gutten og havet

Alamar er en gutt på fem år som bor med sin italienske mor i Roma. Men denne sommeren skal han være på ferie hos sin far i en fiskerlandsby i Mexico. Farens familie er av maya-slekt og lever av og på sjøen, ved et av verdens største korallrev.

Filmen viser med stor varme forholdet mellom far og sønn - nærheten til naturen og livet på sjøen. En deilig perle av en dokumentar, filmet i eksotiske omgivelser. 

 

Frankrike: 120 slag i minuttet

Denne rørende filmen foregår i Paris en gang på begynnelsen 1990-tallet. Vi følger en gruppe unge aktivister i en organisasjon for hivsmittede og aidssyke. Kaotiske møter, opphetede debatter, spektakulære aksjoner og midt i dette en vakker kjærlighetshistorie mellom Nathan og Sean. En fin og lærerik film!

Sverige: The Square

Ok, så er ikke svensk så langt unna vårt eget morsmål, men siden vi nylig publiserte denne godbiten måtte den med. Og den ble tross alt årets gullpalmevinner i Cannes i 2017 og nominert til Oscar for beste fremmedspråklige film i 2018

I dette satiriske dramaet har danske Claes Bang hovedrollen, men også store stjerner som Elisabeth Moss (Handmaid's Tale) og Dominic West (The Wire) er med. 

Published: 06/05/2020   Last updated: 06/05/2020