Article image

Movie tips: romantic movies

Romantikk av ypperste klasse.


Romantiske filmer har kanskje en tendens til å bli fylt opp av gamle klisjeer og streite historier. Her får du tips til noen filmer som alle skiller seg ut på hver sin måte. Fellesnevneren er at alle handler om kjærlighet- og er av høy kvalitet. 
 

Little Children

Skarp, intelligent og tankevekkende film om småbarnsforeldre i et vellykket forstadsmiljø, med Kate Winslet, Jennifer Connelly og Patrick Wilson de største rollene.

Brad (Patrick Wilson), som er gift med den vakre og ambisiøse Kathy (Jennifer Connelly), har strøket på eksamen to ganger og er nå hjemmeværende med deres lille sønn. Mens Sarah (Kate Winslet), som er gift med den meget velhavende Richard, får tiden til å gå ved å møte kvartalets øvrige husmødre på lekeplassen. Sarah faller gjennom hos de andre perfekte mødrene som planlegger hvert minutt av deres barns liv, og Sarah føler - i likhet med Brad - et stort tomrom i livet.

Helt tilfeldig krysses deres veier, og det blir startskuddet til masse erotiske fantasier, sladder og et brennende begjær om å leve livet til det fulle.

  • IMDb-score: 7,5

Tre Oscar-nominasjoner: Beste kvinnelige hovedrolle, beste mannlige birolle og beste tilrettelagte manus.

 

Så som i himmelen

Det svenske dramaet om dirigenten som trekker seg tilbake og tar over det lokale koret i sin bardoms by er sett av 1,3 millioner i Sverige og blenominert til Oscar for beste utenlandske film.

En internasjonalt fremgangsrik dirigent avbryter dramatisk sin karriere og trekker seg ensomt tilbake til sin barndomsby i Nord-Sverige. Det går ikke lang tid før det lille samfunnet får vite om det. Han blir spurt om å komme for å høre på det lokale koret som øver i samfunnshuset hver torsdag. Han har vanskelig for å si nei, for det eneste de ønsker er jo bare at han skal stikke innom en gang, og kanskje gi dem noen gode råd. Han bestemmer seg, og etter dette blir ingen ting som før i den lille byen. Koret utvikler seg og vokser. Han får venner og fiender. Og ikke minst, han møter kjærligheten.

  • IMDb-score: 7,5

 

In the Mood for Love

Hongkong i 1962. Chow og Su flytter samtidig inn i samme bygning. Ektefellene deres etterlater dem ofte til seg selv, så de omgås hverandre i stedet. Når de så begynner å mistenke at ektefellene er utro, styrkes båndet mellom dem. Men de er fast bestemt på ikke å utforske forholdet ytterligere, for ikke å gjøre seg skyldig i samme form for svik.

In the Mood for Love er et vakkert drama om et blomstrende vennskap og det å finne trøst i hverandre, filmet med Wong Kar-wais ikoniske og unike følsomhet. Filmen dukker stadig opp på topplistene til både kritikere og filmskapere, og den ble kåret til beste film i Cannes i 2000.

  • IMDb-score: 8,1


Rust og bein

Ali er en muskuløs, rotløs og retningsløs alenefar til sønnen Sam, som er seks år og mest til bry. Sammen haiker de tvers gjennom Frankrike til Alis søster som bor ved Rivieraen. Hun tar dem vel i mot og hjelper Ali med å få en jobb. Han møter Stéphanie, som er hans rake motsetning. Den vakre kvinnen trener spekkhoggere og opptrer i show med nær kontakt med de store dyrene. En dag går det galt. Fryktelig galt. Da ringer hun Ali.

  • IMDb-score: 7,5 

Fikk terningkast 5 av Filmpolitiet.

 

The Big Sick

Et forhold som kompliseres av at Kumails foreldre forventer at han gifter seg med en pakistansk muslimsk jente. Da Emily plutselig blir alvorlig syk tvinges Kumail til å ta et valg. Skal han satse på forholdet med henne og navigere denne medisinske krisen sammen med Emilys foreldre, Beth og Terry (Holly Hunter og Ray Romano), eller skal han følge sine egne foreldres ønske.

  • IMDb-score: 7,5 

Nominert til en Oscar.

 

Carmen & Lola

17-årige Carmen er allerede forlovet. Det forventes at hun snart gifter seg, får mange barn og lever slik gode sigøynerkvinner alltid gjort gjennom tidene i Madrids forsteder. Hun er vant til å være overvåket og beskyttet, hun får ikke bruke mobil eller røyke, og får gå ut bare i følge med et familiemedlem.

Men så møter Carmen den 16 år gamle Lola, og det forandrer alt. Homofobien hun har vokst opp med blir torpedert av forvirrende og vidunderlige følelser, og hun faller for Lolas selvsikre flørt. Sammen oppdager de at intens forelskelse er umulig å undertrykke. De begir seg inn i en forbudt verden, og det betyr i ytterste konsekvens at de vil bli  utstøtt.

  • IMDb-score: 7,1

 

Blue Valentine

Blue Valentine med Ryan Gosling og Michelle Williams er en historie om vunnet og tapt kjærlighet, fortalt i fortid og nåtid. Fylt med romantiske minner om den dagen de sa ja til hverandre, bruker Dean og Cindy natten til å redde deres skadeskutte ekteskap.

Gosling og Williams ble begge nominert til Golden Globe-prisene for beste mannlige og kvinnelige hovedrolle med Blue Valentine.

  • IMDb-score: 7,4


Soft Skin

Pierre Lacheney er en fremgangsrik og velrenommert publisist og foreleser, med kone og en ti år gammel datter. På en jobbreise forandres livet hans drastisk når han faller pladask for flyvertinnen Nicole. De innleder et forhold som Pierre holder hemmelig, og han foretar stadig flere reiser. Men vil Nicole dele livet sitt med ham, slik han vil med henne?

François Truffaut følger opp suksessene med På vei mot livet og To menn og en kvinne med et lidenskapelig og romantisk drama i Din myke hud. Nominert til Gullpalmen i 1964.

  • IMDb-score: 7,5


Only Lovers Left Alive

En vampyrhistorie fra trøstesløshetens Detroit og Tanger, der en deprimert undergrunnsmusiker gjenforenes med sin store, men gåtefulle kjærlighet. Kjærlighetshistorien deres har allerede utholdt flere århundrer, men deres utsvevende idyll blir snart avbrutt av hennes ville og ukontrollerbare yngre søster. Kan disse kloke, men skjøre outsiderne fortsette å overleve selv om den moderne verden er i ferd med å kollapse rundt dem?

Only Lovers Left Alive konkurrerte om Gullpalmen på Cannes filmfestival 2013.

  • IMDb-score: 7,3

 

Candelaria

Vi er i Havanna i 1994. Det eldre ekteparet Candelaria og Victor Hugo elsker hverandre, men de økonomiske realitetene på Cuba henger som en mørk sky over hverdagen deres. Både livet og filmen får ny gnist da Candelaria finner et gjenglemt videokamera på hotellet hvor hun arbeider.

Gjennom kameralinsen får Candelaria og Victor øynene opp for hverandre og begynner å leve igjen. De utforsker virkeligheten rundt seg, og får tankene bort fra det grå som omgir dem. Så da kameraet en dag blir stjålet, blir Victor tvunget til å oppsøke bydelen El Hormiquoe, hvor stjålne ting gjerne kan bli funnet.

Candelaria er en varm kjærlighetshistorie, med et så nydelig visuelt uttrykk at hvert utsnitt er et vakkert bilde. En fortelling om å oppdage livet på ny, og om hvordan små gleder kan gjøre stor forskjell selv under den største fattigdom.

  • IMDb-score: 7,2

 

Se alle romantiske filmer her!

 

Published: 14/02/2022   Last updated: 14/02/2022