Article image

Movie tips from Bergen library

Sjekk ut disse gode filmtipsene fra Bergen bibliotek.

Skrevet av Vibeke Garrod, Anders Kompelien Iden og Cathrine Holden ved Bergen bibliotek.

 

Santa Sangre

Hvis du vil se en skikkelig skummel skrekkfilm som skiller seg ut, er dette noe for deg! En liten “trigger warning” er dog på sin plass; den er ikke for sarte sjeler.

Her finner vi en liten dæsj surrealisme, en god del psykologi og galskap, mystisk latin-amerikansk religiøsitet blandet med det overnaturlige, og et fascinerende sirkusliv med noen uforglemmelige karakterer.

Uforglemmelig er ordet -  denne filmen glemmer du aldri.

 

The Red Shoes

Denne vakre og gripende filmen er basert på H.C. Andersens eventyr om den unge jenta som får et par røde sko, og må danse og danse og ikke kan stoppe.

Filmatiseringen fra 1948 av Michael Powell og Emeric Pressburger setter handlingen til et ballettmiljø, der dansekunsten står høyere enn alt, også høyere enn kjærligheten mellom to mennesker. Bli med til Rivieraen, London og Paris, og drøm deg vekk i en verden av dans og tragedie.

 

David Lynch - The Art Life

David Lynch er for de fleste mest kjent for sine filmer og verdens beste tv-serie Twin Peaks, men han startet sin karriere som billedkunstner. I dokumentarfilmen David Lynch: The Art Life får vi den unike muligheten til å besøke David Lynch i hans atelier i Los Angeles. Han forteller om sin oppvekst, og hvordan han valgte den utfordrende veien til å bli kunstner. Lynch fremstår som en særdeles vennlig, ydmyk og undrende person. Vi får et innblikk i hans hverdag og ser hvordan han arbeider med malerier og skulpturer, han forteller anekdoter fra sin barndom og oppvekst, alt på en upretensiøs og likefrem måte.

Vi kommer ganske tett på David Lynch her, og merker noen av kontrastene som ofte går igjen i filmene hans. En lykkelig barndom hvor det meste var trygt og godt, men også skjelsettende hendelser, og en personlig trang til å utagere og leve et dobbeltliv. The Art Life fokuserer på hva som skjedde på veien til å bli filmskaper, de eneste filmene vi får høre om er debuten Eraserhead og noen kortfilmer. Når denne dokumentaren avslutter sitter jeg igjen med et intenst ønske om at fortellingen om Lynch og hans kunstnerliv bare skal fortsette. Noe som igjen motiverer meg til å lese og lære mer om dette fantastiske geniet.

 

Leap of Faith - William Friedkin on The Exorcist

En godbit for deg som er like interessert i bakomfilmen som filmen i seg selv. Friedkin deler villig om den kreative prosessen bak filmen Eksorsisten, en film som klarer å være like skummel og sjokkerende til tross for å nærme seg 50-årsjubileum for utgivelsen.

Forfriskende å se hvor lite selvhøytydelig mannen som har satt sitt navn på såpass mange anerkjente filmer fremstår. Her er det lite snakk om egen fortreffelighet, heller innrømmelser av tilfeldige valg og innrømmelser om valg det angres på.

Alltid en fornøyelse å høre på noen snakke om noe de er flink til og Friedkin er virkelig ikke en mann det ser ut til at intervjueren har halt ordene ut av.

 

Mid'90s

Nydelig oppvekstskildring fra skatemiljø. Søken etter tilhørighet og vennskap. Flukten fra en hjemmesituasjon som ikke er ideell. 

Høy gjenkjennelsesfaktor for alle som var tenåring sånn ca. på midten av 90-tallet og tegnet Bones-logoen i kladdebøkene, og så opp til alle de kule som hang på Session med lange lugger og klær fra Vision Street Wear som diskuterte griptape og hvor løse truckene skulle være.

 

Parasitt

Denne sørkoreanske perlen vant fire priser, blant annet for beste film, og ble det store samtaleemnet under fjorårets Oscar-utdeling.  Dette er en film som vanskelig kan beskrives uten å gi vekk alt for mye av handlingen, men i korte trekk handler den om det som skjer når alle fire medlemmene av en fattig familie på særdeles kreativt vis klarer å få seg jobb hos en steinrik familie.

Filmen begynner ganske rolig og fornøyelig, men etter hvert blir den alt annet enn forutsigbar. Det hele utvikler seg til en fantasifull blanding av komedie, drama og thriller som bare må oppleves.

 

God film!

 

Published: 22/04/2021   Last updated: 22/04/2021