Article image

Movies of the week // Week 49

Dette er filmene du bør se på Filmoteket nå.

 

Volver

Raimunda er vaskehjelp, mor til Paula og gift med giddeløse Paco. Når datteren ved et uhell dreper Paco etter at han prøver å forgripe seg på henne, bestemmer Raimunda seg for å dekke over handlingen. Samtidig blir Raimundas søster Sole skrekkslagen når moren Irene dukker opp. Ikke som gjenferd, men som seg selv. Snart må alle hemmelighetene komme for en dag i en familie som har levd med den harde vinden fra øst, brann, galskap, overtro og død.

Bli med på en uforglemmelig opplevelse i den beste filmen Pedro Almodóvar og Pénelope Cruz (som mottok en Oscar-nominasjon for rollen) noensinne har laget sammen. 

  • IMDb-score: 7,6

 

The Reader

Vi er i etterkrigstidens Tyskland. Tenåringen Michael Berg blir syk og får hjelp til å komme seg hjem av Hanna, en fremmed dobbelt så gammel som han selv. Senere oppsøker han Hanna for å takke henne. De to drives raskt inn i en lidenskapelig, men hemmelig affære. Hanna elsker å bli lest for. Hun er helt bergtatt når Michael leser høyt fra litteraturens klassikere og deres fysiske forhold blir dypere.

Til tross for deres intense bånd, forsvinner Hanna mystisk en dag og Michael sitter igjen forvirret og med knust hjerte. Åtte år senere er Michael jusstudent og observatør i rettssakene mot krigsforbrytere fra Nazi-Tyskland. Han blir sjokkert over å se Hanna tilbake i sitt liv – denne gang som tiltalt i rettssalen. Etter hvert som Hannas fortid avsløres, avdekker Michael en dyp hemmelighet som vil ha innvirkning på begges liv dersom han røper det han vet.

The Reader er en uforglemmelig historie om sannhet og forsoning, om hvordan en generasjon avfinner seg med forbrytelsene til en annen. Filmen er basert på Bernhard Schlinks prisbelønte roman. 

Kate Winslet fikk en Oscar for hovedrollen som Hanna.

  • IMDb-score: 7,6

 

Veien til Guantanamo

I september 2001 reiser Asif Iqbal, Ruhel Ahmed og Shafiq Rasul fra hjemstedet Tipton i de britiske Midlands til Pakistan for å planlegge et bryllup. Deres reise skulle komme til å ende med et opphold på Camp Delta i Guantanamo Bay på Cuba. Da de ble sluppet fri i mars 2004, hadde de sittet innesperret i to år uten rettssak og ingen tiltale hadde blitt reist mot dem.

Veien til Guantanamo er en dramadokumentar om denne reisen og om forholdene i fangenskap i verdens mest beryktede fangeleir.

Vant Sølvbjørnen på Berlin Int. Film Festival, 2006. Nominert til European Film Award, for Beste Film og Beste Regi, 2006.

  • IMDb-score: 7,4

 

Sangen fra havet

Ble Oscar-nominert i 2015 i kategorien "Best Animated Feature Film of the Year"

Ben og den stumme lillesøsteren Saoirse bor med pappaen sin i et fyrtårn på en øy i havgapet. En dag begynner de merkeligste ting å skje, og før de vet ordet av det befinner de to seg på et eventyr uten like – i en verden med alver, kjemper, myter og magi. Saoirse er nemlig den siste selkien, og nå må hun finne stemmen sin og synge havets sang for å redde alvefolket fra å gå under for alltid.

Sangen fra havet er en fantastisk fortelling for små og store. Inspirert av det irske sagnet om selkiene - en skapning som er halvt sel, halvt menneske - forteller filmen et eventyr om en bror og en søsters fabelaktige reise gjennom myter, magi og fortidens glemte hemmeligheter.

  • IMDb-score: 8,1

 

In the Valley of Elah

Hank Deerfield (Tommy Lee Jones) er en tidligere sersjant og Vietnamveteran som lever et stille liv hjemme i Tennessee sammen med kona Joan. Han får beskjed om at sønnen Mike, som skal være tilbake fra tjeneste i Irak, er savnet. Hank reiser til Fort Rudd i New Mexico for å lete etter Mike. Han møter sønnens kamerater, som alle er kommet trygt hjem fra Irak. Snart får Hank vite at Mike ikke lenger er savnet - han er drept.

Forsvaret vil dysse ned saken, og det lokale politiet synes det er bekvemt at mordet kan ha skjedd på militært område, slik at de slipper å etterforske saken. Bare etterforskeren Emily Sanders (Charlize Theron) fatter interesse for Hanks forsøk på å slå sprekker i den byråkratiske muren. Sammen legger de et puslespill som viser et bilde Forsvaret verken vil se eller vise fram.

En spennende film med en tematikk som strekker seg langt utover det uløste drapet. 

Tommy Lee Jones ble nominert til en Oscar for rollen som Hank. 

  • IMDb-score: 7,1

 

Den fabelaktige Amélie fra Montmartre

En filmperle man helst bør ha sett i løpet av livet. ?

Den handler om Amélie som bare vil det beste for alle rundt seg. Riktignok forsøker hun å forandre på livene til mange av dem hun møter, slett ikke uten en viss manipulasjon, men hensikten er alltid at de skal få det bedre - at de rett og slett fortjener et? bedre liv.? ?

Selv vokste hun opp med en far som aldri klemte henne, og hvor hans månedlige legesjekker av henne var den eneste formen for berøring hun opplevde. Derfor banket hjertet hennes ekstra hardt, noe faren mistolket som hjertefeil, og mente at det var best hun ikke begynte på skolen. Hennes nevrotiske mor skulle ta seg av undervisningen. Men etter et besøk i Notre Dame rammes moren av en fallende kanadisk selvmordsturist, og gjør Amelies far til enkemann. ? Og ennå er vi bare så vidt kommet til fortekstene.?

Ble nominert til 5 (!) Oscar i 2002. 

  • IMDb-score: 8,3

 

Paris, je t'aime

Her ser du Paris gjennom øynene til noen av verdens mest anerkjente filmskapere, inkludert Coen Brothers, Gus Van Sant, Isabelle Coixet, Walter Salles, Alexander Payne og Sylvain Chomet.

Hver regissør ble invitert til å fortelle en historie i et av byens nabolag. Resultatet er en kalejdoskop av historier om glede, separasjon, uventede rare møter og mest av alt, om kjærlighet.

Med en utrolig internasjonal rollebesetning, inkludert Natalie Portman, Fanny Ardant, Elijah Wood, Nick Nolte, Juliette Binoche og Steve Buscemi, Paris, je t’aime vil vise deg Paris som du aldri har sett det før, og vil gjenfinne din kjærlighet til verdens mest romantiske by.

  • IMDb-score: 7,2

 

Se alle nypubliserte filmer her! 

 

Published: 03/12/2020   Last updated: 03/12/2020