Article image

Filmtips fra Lindesnesbibliotekene

Tarantino, utdrikningslag og Robert Pattinson i verdensrommet.

Skrevet av: Dennis Brkic, bibliotekar for Lindesnesbibliotekene.

 

Her Smell


Her Smell er en dramamusikalsk film. I motsetning til andre filmer innenfor samme sjanger som har kommet ut den siste tiden, som for eksempel A Star Is Born, Judy, Bohemian Rhapsody, gjør regissøren Axel Rose Perry et strukturelt smart valg.

Filmen dropper hele oppgangen til å spørre hvorfor den fiktive pop-rock artisten «Becky» (Elisabeth Moss) er en misbruker og destruktiv karakter. Den leder oss rett inn en kaotisk, uberegnelig og klaustrofobisk tilstedeværelse. Gjennom dens skarpe regi, klipping, dramaturgien og lyddesignet flyter tiden fort forbi og man er alltid spent på hva som kommer etter.

Midt opp i alt kaoset om en musiker som sliter med rus, berømmelse og karrierevansker, finnes det en historie om tilgivelse og desperasjon som treffer hjertet.

 

Burning

Burning er løst basert på Haruki Murakamis novelle «Brenne låver». Chang-dong Lee står bak regi og manus, og har tidligere vært kulturminister for Sør-Korea og vunnet beste manus under Cannes Film Festival. Her mangler det ikke på kvalifikasjoner!

Filmen inneholder mange lag – ett om kulturell distanse mellom Sør-Korea og Kina, ett om mannlig begjær, ett om mangelfull seksualitet, ett om klasse, ett om vennskap, og på toppen av det hele utvikler filmen seg til en thriller.

Chang-dong Lee er en mester i å skape en atmosfærisk følelse rundt karakterene og handlingen. Den gir en slags følelse av paranoia hele tiden over det psykologiske drama som foregår.

Filmen har en visuell historiefortelling. Det kan til tider gå litt sakte, men når filmen når punktet, treffer den deg hardt.

 

Utdrikningslaget

Lyst på en frekk og mørk komedie? Da passer Utdrikningslaget utmerket for deg.
For å illustrere hvor frekk denne filmen er, kan man trekke inn premissen for filmen: De tre bestevenninnene til Becky blir spurt om å være forlovere i bryllupet hennes. En ting skurrer for de tre venninnene: Hvordan kan det være slik at den «feite» venninnen deres gifter seg først, og at på til med en kjekk og slank fyr?

Filmen går deretter i et raskt tempo. Handlingen utspiller seg gjennom en natt preget av galskap med rusmidler, sex og prostituerte med perfekt komisk timing av Kirsten Dunst, Isla Fisher, Lizzy Caplan og Rebel Wilson.  Karakterene i filmen er grusomme frekke, grove, slemme og ufattelig dårlige holdninger. Gjennom komiske vitser kommer det små mørke og ærlige momenter fra karakterene.

Man spør seg underveis: hvorfor er disse venner? Svaret kommer mot slutten, og filmen går fra en mørk komedie til en dyp, ærlig og komisk sannhet om vennskap.  

 

High Life

Den franske regissøren og manusforfatteren Claire Denis er en legende. High Life beviser hvorfor hun fortjener tittelen. Filmer som omhandler «ute i verdensrommet» kan ofte virke ensformet, men ikke i dette tilfellet!

Filmen handler om en gruppe kriminelle som har fått en dødsdom og som skal sone denne i verdensrommet for å hente energi fra et svart hull. Samtidig skal Dr. Dibs (Juliette Binoche) skape et barn gjennom kunstig befruktning.

Filmen er til tider absurd, voldelig, erotisk, skrekkelig og mørk. Den snur ikke unna når det kommer til vold og seksuelt misbruk. Historien er fragmentert fortalt, men beholder en fengende historie med visuelle virkemidler. Det strålende kameraarbeidet bidrar til å skape en følelse av paranoia og klaustrofobi. Det er en stemningsfull film der du ender opp med å bli hypnotisert. Uansett om du ender opp med å like denne filmen eller ikke, vil filmen sitte i kroppen din i flere dager. 


Death Proof

Handlingen i denne filmen dreier seg om en mann som liker å drepe kvinner med stuntbilen sin. Men hva skjer når sjåføren, Stuntman Mike, møter på noen kvinner som velger å gi han en utfordring? 

Tarantino har selv sagt at dette er han sin dårligste film, og mange er enig. Jeg derimot, mener at dette er Tarantino sin beste film! Alt med denne filmen er perfekt: Stilen, klippingen, musikken og karakterene. Dialogen er morsom, skarp, spenningsfylt og gir tidenes beste avslutning.

 

God film!

 

Published: 02/07/2021   Last updated: 02/07/2021