Article image

Ukas filmer // Uke 28

Den siste uka har vi publisert over 70 (!) filmer. Her er noen av dem vi syns du bør se. 

 

Vi må snakke om Kevin 

Denne kritikerroste filmen med bla. Tilda Swinton og Ezra Miller forteller en vond og sterk historie om relasjon mellom mor og barn. 

Eva (Swinton) må legge ambisjoner og karriereplaner på hylla når Kevin kommer til verden. Forholdet mellom mor og sønn er vanskelig fra første dag. Når Kevin er 15 år gammel begår han en grusom handling, og Eva må kjempe mot sine egne følelser av sorg og ansvar. Har hun noensinne elsket ham? Og i hvilken grad kan hun beskyldes for det Kevin har gjort?

Filmen bygger på romanen med samme navn av Lionel Shriver.

 

Warrior

Oscar-nominert MMA-drama med bla. Tom Hardy på rollelisten. 

Tommy Riordan, en eks-marinesoldat med en tragisk fortid, vender tilbake til sin hjemby for å delta i historiens hittil største MMA-turnering. Han ber sin alkoholiserte far (Nick Nolte), som også har vært bokser, om hjelp til treningen, men Tommys distanserte bror Brendan, har også planer om å delta i turneringen. Brendan er en tidliger MMA-bokser, som nå forsøker å forsørge sin familie som skolelærer.

Deres felles mål om å vinne turneringen driver enda en gang de to brødrene på kollisjonskurs, og midt i oppløpet til deres mest intense trening noensinne tvinges de til å konfrontere fortidens skjeletter i skapet.

 

Muldvarpen

Muldvarpen (Tinker, Tailor, Soldier, Spy) er en mesterlig thriller med Gary Oldman og Oscar-vinner Colin Firth, med handling lagt til den kalde krigens dager.

Under den kalde krigen utsettes en britisk agent for et attentat under et mislykket oppdrag. Som et resultat blir toppagent George Smiley (Oldman) suspendert fra jobben i den britiske etterretningen. Men når det oppstår mistanke om at en spion på høyeste nivå har infiltrert organisasjonen, ber regjeringen Smiley om å ta jobben med å identifisere den skyldige, alt under strengt hemmelige rammer.

Filmen bygger på den verdenskjente britiske forfatteren John le Carrés bok med samme navn.

 

Supervention

Supervention er en dokumentarfilm om moderne ski- og snowboardkjøring. Selskapet bak filmen har tidligere vunnet en rekke priser innenfor sjangeren og vi møter fantastiske kjørere som vanligvis ikke er med på film, som Aksel Lund Svindal og Terje Håkonsen.

Du tenker kanskje at man må ha en stor interesse for vintersport for å like en slik film, men der tar du feil! Ekstrem natur, kreative ideer og fantastisk foto gjør denne dokumentaren underholdende for de fleste. 

 

Lawless

Gangsterfilm basert på en sann historie fra forbudstiden i USA, med Tom Hardy, Jessica Chastain, Guy Pearce og Gary Oldman. Filmen var med i hovedkonkurransen i Cannes 2012, og manus er skrevet av Nick Cave.

Lawless er den virkelige historien om de beryktede Bondurant-brødrene, notoriske spritsmuglere som fulgte den amerikanske drømmen i delstaten Virginia, under forbudstiden i USA på 1920-tallet. Lojaliteten brødrene imellom ble satt kraftig på prøve i kjølevannet av den amerikanske nasjonens mest velkjente kriminelle storbølge.

 

Som små barn

Skarp, intelligent og tankevekkende film om småbarnsforeldre i et vellykket forstadsmiljø, med Kate Winslet, Jennifer Connelly og Patrick Wilson de største rollene.

Brad (Patrick Wilson), som er gift med den vakre og ambisiøse Kathy (Jennifer Connelly), har strøket på eksamen to ganger og er nå hjemmeværende med deres lille sønn. Mens Sarah (Kate Winslet), som er gift med den meget velhavende Richard, får tiden til å gå ved å møte kvartalets øvrige husmødre på lekeplassen. Sarah faller gjennom hos de andre perfekte mødrene som planlegger hvert minutt av deres barns liv, og Sarah føler - i likhet med Brad - et stort tomrom i livet.

Helt tilfeldig krysses deres veier, og det blir startskuddet til masse erotiske fantasier, sladder og et brennende begjær om å leve livet til det fulle.

3 Oscar nominasjoner: Beste kvinnelige hovedrolle, beste mannlige birolle og beste tilrettelagte manus.

 

A Better Life

Den ulovlige immigranten Carlos Galindo livnærer seg som gartner på østkanten i Los Angeles. Han strever med å få endene til å møtes og med å holde sønnen sin borte fra gjengmiljøet og immigrasjons-myndighetene. Alt han foretar seg, motiveres av å prøve å gi sønnen sin et bedre liv og muligheter han selv aldri fikk.

Demián Bichir ble nominert til Oscar for rollen som Carlos Galindo. 

 

Den store skjønnheten

Jep Gambardella er en lovende forfatter med en prisbelønt debutroman. Det ble med den ene. Siden har livet hans vært sosietets- og kunstjournalistikk. I sitt 65. år omgås han ennå jetsettere, livstrette aristokrater, wannabe-kunstnere og dekadente geistlige, i en lett rus av gin & tonic, men han vekkes tidvis til live i møtene med den asketiske Søster Maria, strippersken Ramona og en venn som avslører at hans kone aldri sluttet å elske Jep.

Døden og livsleden er stadig tilbakevendende i La grande bellezza - Den store skjønnheten, og Sorrentino refererer bevisst til Fellini og Antonionis modernistiske mesterverk. Filmen lever til de grader opp til sin tittel: Fotograf Bigazzis Roma er blendende vakker; en vemodig skjønnhet i sterk kontrast til menneskelig dårskap.

 

Disconnect

Drama og thriller fra USA med Jason Bateman, valgt ut til hovedkonkurransene ved filmfestivalene i Venezia og Toronto.

Ekteskapet til en tidligere marinesoldat er i ferd med å gå i oppløsning foran øynene hans. Kona har akkurat inngått et intimt forhold via en nettdatingtjeneste og selv har han makset kreditten sin på nettgambling. 

Når et ID-tyveri setter alle sparepengene deres i fare, må de spore opp mannen de mener står bak ugjerningen. I mellomtiden blir en innadvendt tenåring offer for en nedverdigende og krenkende nettspøk, når hans to verste plageånder gir seg ut for å være jenta han er så begeistret for og lurer ham til å vise sin virkelige identitet på nettet. Når spøken fører til tragedie, overveldes det unge offerets mor av sorg når hennes mann eksploderer i et sinne ut av denne verden.

 

Se alle nypubliserte filmer her! 

Published: 09/07/2020   Last updated: 09/07/2020