Article image

Ukas filmer // Uke 20

Alt fra Chaplin til Iggy Pop finner du blant ukas nye filmer. Noe for enhver smak altså!

Småen

Småen, eller The Kid som den egentlig heter, var Chaplins første langfilm og kanskje den mest rørende av alle filmene hans.

Filmen forteller historien om en mor som etterlater sitt barn som blir funnet av Charlie. Han tar rollen svært alvorlig, og snart er "far" og sønn involvert i en blomstrende forretning som glassmakere. Småen knuser vinduene og Charlie reparerer dem.

Etter hvert kommer barnevernet på sporet av den lille familien, og etter mye dramatikk innser barnemoren at småen er hennes sønn. Hun har nå blitt rik og vil ha sitt fortapte barn tilbake, og utlover en stor belønning. Plutselig er alle ute etter å skille Landstrykeren og småen.

En klassiker alle burde ha sett minst en gang i livet! 

Gimme Danger

Jim Jarmuschs film Gimme Danger forteller historien til The Stooges, et av tidenes største rockeband. Her får du et direkte innblikk i historien om bandet og en av verdens feteste fyrer, nemlig Iggy Pop.

Psst: Iggy Pop har tidligere jobbet med regissør Jim Jarmusch i filmen "Coffee and Cigarettes" der han spilte i verdens kuleste scene sammen med Tom Waits. Jarmucsch og Iggy lover alltid bra! 

Brassed off

Ewan McGregor har hovedrollen i denne britiske feelgood-filmen fra 1996. 

Filmen utspiller seg i et lite gruvesamfunn i Yorkshire der myndighetene har bestemt at gruvene skal stenges, noe som også vil bety slutten for arbeidernes brassband. Deres eneste håp for å redde både bandet og jobben er å delta i en nasjonal konkurranse for brassband. 

Denne filmen passer for alle, enten du liker brassband eller ei! 

My Scientology Movie

Louis Theroux kommer seg inn i miljøer som er lukket for de fleste av oss. I denne dokumentaren tar han turen til Los Angeles for å komme nærmere inn på den omstridte Scientologikirken (som Tom Cruise gjorde kjent for de fleste av oss), i samarbeid med regissøren John Dower og produsenten Simon Chinn, vinner av to Oscarpriser.

Etter lang tids fascinasjon for religionen og mye erfaring med eksentrisk, ubehagelig og uventet menneskelig oppførsel, tar ikke den sjarmerende upretensiøse Theroux nei for et svar når han prøver å forstå hvordan denne beryktede kirken fungerer.

My Scientology Movie inneholder en god dose humor og øyeblikk verdige et Hollywood-manus, og er merkeligere enn fiksjon.

Drøm Videre

Denne svenske ungdomsfilmen handler om Mirja som slipper ut etter en fengselsstraff. Hun ønsker å bryte med sin trøblete fortid og forsøke seg på et nytt og bedre liv, noe som hennes gamle vennegjeng liker dårlig. 

Rojda Sekersöz leverer et fandenivoldsk coming-of-age-drama om vennskap, lojalitet, identitet og klasse i sin langfilmdebut - en forfriskende og morsom film om unge voksne kvinner.

Ugly, dirty and bad

En svært underholdende og tragikomisk film av den italienske filmlegenden Ettore Scola. 

I en liten brakkeby utenfor Roma bor den enøyde (og forferdelige) Giacinto med sin familie, til sammen tyve personer fra fire generasjoner, som forsørger seg ved hjelp av veskenapping og prostitusjon. Giacanto selv bruker mesteparten av tiden på flasken og nekter å dele av den seddelbunten han ruger over som en verpesyk høne. Penger han har lurt til seg fra forsikringsselskapet etter å ha helt kalk i øyet. Det beste man kan si om ham, er at han i alle fall er konsekvent. Han behandler alle like dårlig.

Ettore Scola er kjent for sitt politiske engasjement. Med denne filmen kritiserer han den glorifiserende måten å fremstille slumbefolkningen på: “I den borgerlige kulturen har den fattige alltid blitt fremstilt som et godt og positivt menneske og dermed blitt såvel de religiøse som marxistenes hellige ku. Slik er det ikke,” mener Scola: “De utstøtte som lever i samfunnets utkant under verst mulige forhold, blir naturligvis verre enn alle andre mennesker”.

Published: 13/05/2020   Last updated: 13/05/2020