Article image

Ukas filmer // Uke 24

Alt fra Dior-dokumentar til norsk spillefilm om heroinmisbruker finner du blant ukas filmer.

Frank

Frank er en komedie om den unge, håpefulle musikeren Jon, som oppdager at han har tatt seg vann over hodet når han blir med i et band av eksentriske popmusikere ledet av den mystiske og gåtefulle Frank og hans skremmende høyre hånd Clara.

Med Michael Fassbender (12 Years a Slave, Prometheus, X-Men: First Class), Maggie Gyllenhaal (The Dark Knight, Crazy Heart, Stranger Than Fiction) og Domhnall Gleeson (About Time, True Grit, Anna Karenina).


Dior and I

Dior and I tar seerne med til motehuset Christian Dior, der vi kommer bak kulissene for å se Raf Simons skape sin første kolleksjon som kunstnerisk leder. Det er en kolleksjon som blir skapt av en dedikert gjeng. Vi ser hverdagen og stresset i moteverdenen, med mystiske ekkoer fra det ikoniske merkets fortid. Filmen er også en fargerik hyllest til syerskene som jobber for Simons’ visjon.

 

Finding Fela!

En dokumentar som forteller om den legendariske nigerianske sangeren Fela Anikulapo Kuti, om hans musikk og hans sosiale og politiske betydning.

Han var pioneren som skapte en ny musikkbevegelse - afrobeat - som han brukte for å uttrykke sine revolusjonære politiske meninger mot diktaturet i Nigeria på 1970- og 1980-tallet. Hans innflytelse hjalp til å skape en endring mot demokrati i hjemlandet.

En film som viser hvor viktig musikk kan være for et helt samfunn. 

 

Only Lovers Left Alive

Tom Hiddleston spiller en deprimert undergrunnsmusiker gjenforenes med sin store, men gåtefulle kjærlighet, spilt av Tilda Swinton. Kjærlighetshistorien deres har allerede utholdt flere århundrer, men deres utsvevende idyll blir snart avbrutt av hennes ville og ukontrollerbare yngre søster. Kan disse kloke, men skjøre outsiderne fortsette å overleve selv om den moderne verden er i ferd med å kollapse rundt dem?

 

Når jeg faller

Joachim har nesten gitt opp troen på et normalt liv, og er i ferd med å tape kampen mot heroinen. Han lever et dobbeltliv og avhengigheten har tatt fullstendig overhånd, idet han en dag får en uventet telefon fra ekskjæresten Maria. Han blir nødt til å ta vare på deres felles barn Lukas, som han aldri har møtt før. 

Med en voksende kjærlighet for Lukas, har Joachim en grunn til å forsøke å bryte sirkelen med årevis av misbruk. Klarer han å bli den han egentlig ønsker å være, eller er det for sent?

Filmen fikk god kritikk blant norske anmeldere, og ble nominert til flere Amanda-priser. Den har også vunnet internasjonale priser. 

 

Watchers of the Sky

Watchers of the Sky sammenvever fire historier om bemerkelsesverdig mot, medlidenhet og determinasjon mens den starter en reise for å avdekke det glemte livet til Raphael Lemkin – mannen som oppfant ordet «folkemord» og som trodde loven kunne beskytte verden fra slike avskyeligheter mot folk.

Inspirert av Samantha Powers Pulitzer-vinnende bok tar dokumentaren deg med på en provoserende reise fra Nürnberg til Haag, fra Bosnia til Darfur, fra kriminalitet til rettferdighet og fra apati til handling. 

Med 7,4 i rating på IMDB er dette en dokumentar du bør se. 

 

The Double 

Simon er en sjenert mann som lever en isolert tilværelse i en likegyldig verden. Han overses på jobben, foraktes av sin mor og ignoreres av kvinnen han drømmer om. Han ser ingen lys i tunnelen. 

Når James, en ny kollega på jobben dukker opp, forstyrres balansen. Fysisk er James Simons dobbeltgjenger, men ellers hans rake motsetning – han er selvsikker, karismatisk og populær blant damene. Til Simons skrekk og gru begynner James langsomt å ta styringen over livet hans. Filmen er morsom, skremmende og drømmeaktig.

Med  skuespillere som Jesse Eisenberg (The Social Network) og Mia Wasikowska (Alice In Wonderland).

 

Joe

I en småby i Texas prøver den tidligere fangen Joe Ransom (Nicolas Cage) å legge fortiden bak seg og leve et stillferdig liv. På dagtid jobber han som tømmerhogger, og om kveldene drikker han.

Når 15 år gamle Gary (Ty Sheridan) ankommer byen, desperat etter å finne seg en jobb, og overraskende nok finner et forbilde i Joe, innser han at han kan frigjøre seg fra sin syndige fortid ved å hjelpe unggutten. De to søker sammen og prøver å skape seg et bedre liv i denne brutale, men sterkt gripende fortellingen.

Er du glad i dystert og erkeamerikansk drama er dette en film for deg. 

 

Se alle nypubliserte filmer her! 

Published: 11/06/2020   Last updated: 11/06/2020