Article image

Ukas fredagsfilm // Uke 16

21. april fylte dronning Elizabeth II 95 år. Ukas fredagsfilm er Oscar-vinneren The Queen.

 

Få dager etter hun fulgte sin ektemann gjennom 73 år, Prins Philip, til graven, fylte Dronning Elizabeth II 95 år. 

I 2021 har hun vært dronning av Storbritannia i 69 år, helt siden hennes far, kong Georg VI, døde i 1952. Ved å være dronning i et av verdens mest mektige land gjennom så mange år, er det en selvfølgelighet å måtte gjennom en rekke krevende hendelser. Både innad og utad i kongehuset. 

En av de mest kjente krisene fra det britiske kongehuset i moderne tid er selvfølgelig prinsesse Dianas død. 

 

Ukas fredagsfilm: The Queen

Ukas fredagsfilm er The Queen fra 2006, som tar for seg hendelsen som rystet en hel verden i 1997. 

Da nyheten om Prinsesse Dianas død når et sjokkert og vantro britisk folk, trekker Hennes Majestet Dronning Elizabeth II seg tilbake med sin familie, ute av stand til å forstå allmennhetens reaksjon på tragedien. For Tony Blair, den populære og nyvalgte statsministeren, er folkets behov for trøst og støtte fra nasjonens ledere åpenbart. Etter hvert som strømmen av følelser bare øker, på en måte som savner sidestykke, må Blair finne på noe for å gjenforene Dronningen med det britiske folket.

Filmen ble nominert til hele seks Oscar-priser. Helen Mirren vant prisen for beste kvinnelige hovedrolle etter sin portrettering av dronningen. The Queen vant også en Golden Globe for beste skuespillerinne, og to BAFTA priser (Englands Oscar), blant annet for beste film. 

Du ser den her! 

 

Published: 20/04/2021   Last updated: 20/04/2021