Article image

Filmotekets julekalender 2022

I tradisjonen tro vil du her kunne finne ett nytt filmtips hver dag frem til jul. Følg med for å oppdage fantastiske filmer og serier!

LUKE 24

Love Actually

En film proppet av kjærlighet og gode skuespillere! Ulike tråder sys sammen til en historie som garantert får frem julestemningen. "If you look for it, I've got a sneaky feeling you'll find that love actually is all around." - Prime Minister David (Hugh Grant)

 

LUKE 23

En spesiell dag

Drama av Ettore Scola med den italienske filmens aller største stjerner Sophia Loren og Marcello Mastroianni. Filmen er en antikrigsfilm uten blod og bomber. Scola makter det kunststykke å fortelle en vakker, egenartet kjærlighetshistorie samtidig som han gir en politisk analyse av fascismen i enkeltmennesket og i Italia i 1938.

 

LUKE 22

Frøken Frimans krig

I protest mot det mannsdominerte samfunnet og utbredt juks i bransjen bestemmer Dagmar Friman seg for å starte et dagligvarekooperativ bestående av bare kvinner. Byens mannlige forhandlere vegrer seg mot konkurranse og prøver å sette kjepper i hjulene. Serien er inspirert av en sann historie om klasse- og kvinnekamp på begynnelsen av 1900-tallet.

 

LUKE 21

Dark Days

I en forlatt tunnel midt under Manhattan levde det på det meste bortimot 100 hjemløse New York-innbyggere i et underjordisk slumstrøk. Den hyllede og prisvinnende dokumentaren Dark Days skildrer menneskenes liv gjennom håp og fortvilelse, i et evig mørke.

 

LUKE 20

Den lille prinsen

Fra bok til film. Den lille prinsen handler om vennskap og å våge å ta et steg ut i det ukjente. Filmen handler om en liten jente som lever i de voksnes verden. Men en dag møter hun sin snåle nabo som introduserer henne til et univers hvor alt kan skje!

 

LUKE 19

The Imitation Game

Morten Tyldums intense og nervepirrende historie om det brilliante, men kompliserte geniet Alan Turing, som under umenneskelig press bidro til å forkorte en verdenskrig og redde livene til tusenvis av mennesker.

 

LUKE 18

Flukt

En vanvittig sterk og rørende dokumentar- og animasjonsfilm om å være på flukt og traumene man må leve med i ettertid.

 

LUKE 17

Solsidan

Når en serie blir til film. Denne filmen kan by på mye glede, men også noen tårer. Filmen tar for seg problemer mange parforhold kan kjenne seg igjen i på en komisk måte.

 

LUKE 16

The Square

Sylskarp satire over kunstverdenen fra Ruben Östlund. Vant Gullpalmen i Cannes i 2017.

 

LUKE 15

Quo Vadis, Aida?

Sterkt Oscar-nominert drama om Bosniakrigen. En intens skildring av motet, kjærligheten og viljestyrken til en kvinne fanget i en krig ført av menn.

 

LUKE 14

Ronja Røverdatter

En film fra 1984 basert på boken skrevet av Astrid Lindgren. Filmen skildrer hvor vanskelig det kan være å vokse opp, stå opp for seg selv og gå sin egen vei. Du finner flere filmer fra Astrid Lindgrens univers på Filmoteket!

 

LUKE 13

The Founder

Basert på en sann historie fra 50-tallet i USA om hvordan en selger fra Illinois klarte å lage et imperium verdt milliarder av dollar.

 

LUKE 12

På kanten av livet

Varm og deilig film om vennskap. Arthur og César har vært venner siden barndommen. Når Arthur forteller ham at han har kreft, bestemmer César seg for å flytte inn hos vennen sin for å hjelpe ham med å gjennomføre alle de tingene han alltid har ønsket å gjøre før han dør. Men det er en hake ved det hele...

Dagens luke er anbefalt av Louise fra Lillesand folkebibliotek.

 

LUKE 11

Ninjababy

Morsom og sår film som treffer deg i hjertet. En film om Rakel som blir ufrivillig gravid, og hvordan det påvirket livet hennes og de rundt henne.

 

LUKE 10

Brillebjørn feirer jul

Johannes skal feire jul hos bestemor for første gang uten bestefar. Når han ikke finner spor av nissen i nisseverkstedet blir Johannes veldig bekymret. Søt film for de minste proppet med masse julestemning.

 

LUKE 9

Frihetens regn

Kåret til beste film gjennom tidene på iMDB, og ikke uten grunn. Skuespillerprestasjonene fra hovedpersonene Morgan Freeman og Tim Robbins er strålende, oppbyggingen av historien er fantastisk, og den uskyldig dømte Andys intellekt og smartness likeså. Og på tross av smerten over alle årene hans bak murene og som du som seer ikke kan unngå å kjenne på, er her samtidig en nerve av overlevelse, tro og håp som bærer deg gjennom filmen fra første sekund til siste scene. Sett den før? Du kan ikke bli lei! Aldri sett den? Heldiggris!

 

LUKE 8

Pitbullterje

En ungdomskomedie om noe så enkelt og vanskelig som vennskap. Jim er 12 år og minst i klassen. Hjemme er han far i huset. Det er ikke lett å både være stor og liten på samme tid. En dag begynner det en ny gutt i klassen, og Jim får vennen han ikke vil ha: Terje. Pitbullterje.

 

LUKE 7

Margrete den Første

Engasjerende skandinavisk og historisk drama fra det danske slott på starten av 1400-tallet. Filmen handler om en dronning og en mor som må ta et vanskelig valg.

 

LUKE 6

Paddington

Vakker og varm animasjonsfilm for hele familien om den lille bjørnen Paddington som reiser til London fra Peru helt på egenhånd. Filmen er basert på Michael Bonds klassiske barnebøker om den søte og klumsete dufflecoat-kledde bjørnen, Paddington.

 

LUKE 5

Ema

Ema er en kul koreograf som lever med et traume, en mislykket adopsjon hvor en liten gutt ble "returnert" til barnehjemmet. Et pulserende spansk dansemusikaldrama.

 

LUKE 4

Cinema Paradiso

Varm, morsom og romantisk! Oscarvinnende italiensk film om den lille gutten som blir kinomaskinist.

 

LUKE 3

100 ting

Den tyske komedien 100 ting stiller spørsmål ved om vi egentlig blir lykkeligere av å eie flere ting. En morsom film som kanskje kan bidra til litt refleksjon i julestria.

 

LUKE 2

Night of the Living Dead

Denne pioneren innenfor B-filmskrekk var en av de første i amerikansk filmhistorie som lot groteske bilder av vold og gørr få en sentral plass «helt lovlig», akkurat rundt opphevelsen av den selvpålagte sensurordningen som hadde vært styrende i Hollywood i over 30 år!

Dagens luke er anbefalt av Kristoffer fra Mossebibliotekene.

 

LUKE 1

Den jagede

Har alltid tenkt at Paul Schrader er en bedre manusforfatter enn regissør, men her nailer han begge deler. Nick Nolte ble nominert til Oscar for beste hovedrolle, mens James Coburn dro i land Oscar for beste birolle. En sterk og tankevekkende film om mord, dårlige familieforhold og lidelse.

Dagens luke er anbefalt av Stian fra Deichman Bjørvika.

Published: 01/12/2022   Last updated: 01/12/2022