Article image

Filmtips: Knallgode filmer fra 90-tallet

10 fantastiske filmer fra 90-tallet du burde se.

 

Fucking Åmål (1998)

Elin har rotet med 70.000 gutter og synes alt er kjedelig og lengter etter at noe skal skje. Jessica er sammen med Markus som synes han er tøffest i hele Åmål. Johan, som er kompisen til Markus, er forelsket i Elin.

  • IMDb-score: 7,5

 

Léon (1994)

En perfekt leiemorder. En uskyldig jente. De har ingenting å miste, bortsett fra hverandre. Han beveger seg uten en lyd. Dreper uten følelser. Forsvinner uten et spor. Bare en tolv år gammel jente vet hans svakheter!

Jean Reno spiller Léon, en hensynsløs leiemorder, som utvikler et motvillig forhold til en 12 år gammel jente, Mathilda (Natalie Portman). Hennes familie er myrdet av den korrupte politimannen Stansfield (Gary Oldman), i forbindelse med en mislykket dophandel. Og nå er Stansfield ute etter Mathilda, det eneste vitnet til massakren.

  • IMDb-score: 8,5

 

What's Eating Gilbert Grape (1993)

Gilbert Grape (Johnny Depp) bor i Endora, en typisk amerikansk småby hvor det ikke skjer noe. Å bo der er som å danse uten musikk, sier Gilbert. Det virker som om livet går forbi han. Med ansvar for sin autistiske lillebror Arnie (Leonardo DiCaprio) og en mor som med sine 200 kg er svært bevegelseshemmet, er det lite tid til eget liv.

Maktesløs føler han at livet flyter avgårde mens han bruker alle sine krefter på å ta seg av andre. Han bor i Amerika - mulighetenes land, men er innesperret. Men en dag kommer Becky (Juliette Lewis) til Endora, og mellom henne og Gilbert oppstår det snart et skjørt og spesielt vennskap.

  • IMDb-score: 7,7

 

Chungking Express (1994)

To livserfaringer og kjærlighetshistorier krysses i Chungkingkomplekset, et hus fylt av butikker, hotell og forlystelser. En politibetjent har blitt forlatt av kjæresten og bestemmer seg for å forelske seg i den første kvinnen han ser. Den andre politibetjenten har også nylig forlatt et forhold, men er ikke klar for å gå videre. Men hans hemmelige beundrer har fått tak i nøkkelen til leiligheten hans..

Chungking Express er et vakkert postkort av svunnen kjærlighet og minnene av noe man elsket. Wong Kar-wai på sitt beste!

  • IMDb-score: 8,0

 

Frihetens regn (1994)

Den unge og fremgangsrike bankmannen Andy dømmes til livsvarig fengsel for mordet på sin kone og hennes elsker. I fengselet møter han en brutal og ødeleggende virkelighet, men også uventet vennskap så sterkt at det kan rive murer. Andy begynner steg for steg å meisle frem en plan for rettferdighetens skyld, men det kommer til å kreve tid, tålmodighet og hjelp fra selveste Rita Hayworth.

Basert på Stephen King-novellen "Rita Hayworth and the Shawshank Redemption".

  • IMDb-score: 9,3

 

Hemmeligheter og løgner (1996)

Når adoptivmoren dør ønsker den fargede kvinnen Hortense å oppspore sin biologiske mor. Til sin store forbauselse oppdager hun at moren, Cynthia, er hvit. Det hindrer ikke Hortense i å ta kontakt med henne. Cynthia går med på å møte sin datter, men insisterer på at det må være en feil når de først treffes. Men etterhvert som gamle og fortrengte minner vender tilbake, innser Cynthia at Hortense virkelig er hennes datter.

Etterhvert utvikler det seg et varmt og nært mors-datter forhold mellom dem. Det som gjenstår nå er at Cynthia introduserer Hortense for sine to andre barn - Roxanne og Maurice. Når hun først gjør det, skjer det på det verst tenkelige tidspunkt!

  • IMDb-score: 8,0

 

En gang var vi krigere (1994)

Hos familien Heke er ikke livet fryd og gammen. Jake Heke blir voldelig når han drikker, den ene sønnen er med i en gategjeng, og den andre står på tiltalebenken. Moren Beth og barna står overfor det vanskelige, men livsavgjørende valget mellom å bli værende i en håpløs situasjon og å frigjøre seg.

 En gang var vi krigere er et prisbelønt familiedrama om å akseptere skjebnen for å skape en fremtid.

  • IMDb-score: 7,9

 

Postmannen (1994)

Når den berømte dikteren Pablo Neruda rømmer fra regimet i Chile til en liten italiensk øy, forandres livet til den unge fiskeren Mario. Neruda mottar store mengder post, og for å takle den økte belastningen må Mario hjelpe den vanlige postbudet på øya.

Mario har ikke mye utdannelse, men begynner snart å like poesi, og et vennskap begynner å utvikles mellom ham og dikteren. Når Mario forelsker seg i Beatrice, som jobber på øyas eneste kafé, innser han at poesi kan hjelpe ham med å uttrykke hvordan han føler om henne.

Postmannen ble nominert til fem Oscar-priser i 1996, inkludert beste film, beste mannlige hovedrolle og beste regissør.

  • IMDb-score: 7,7

 

Blå (1993)

Filmen Blå er den første filmen i Kieslowskis trilogi med farger hentet fra den franske trikoloren, Blå for frihet, Hvit for likhet og Rød for brorskap.

En bil kjører av veien og to passasjerer dør. Den overlevende fra ulykken er en ung kvinne som heter Julie. De to som døde i ulykken var datteren og mannen hennes. Julie har mistet alt. Hun vil trekke seg tilbake fra verden og leve et helt uavhengig, anonymt og ensomt liv. Men etter den tragiske ulykken har hun også oppnådd noe uventet, noe annet. Kan det være frihet?

De filmatiske virkemidler, som ekstrem bruk av nærbilder, fargebruk og musikk, gir Blå en nerve og et gjennomført estetiserende filmspråk. Blå ble av flere kritikere omtalt som et filmatiske mesterverk.

Du kan også se Hvit og Rød på Filmoteket. 

 

En engel ved mitt bord (1990)

Filmen tar utgangspunkt i selv-biografiene til Janet Frame, New Zealands mest berømte forfatter og dikter. En besettende fortelling om en plaget jente som diagnostiseres som schizofren og tilbringer årevis i institusjoner før sitt gjennombrudd. 

En engel ved mitt bord forteller Jane Campion historien om Janet liv, slik hun selv skildret det i sin selvbiografi. Som barn var Janet relativt sky og sårbar, noe som bidro til å sette henne utenfor. Problemene forsvant ikke etter hvert som hun ble eldre, og hun utviklet en sosial redsel som ble mer og mer hemmende. Når hun feildiagnostiseres som schizofren, er det starten på et langt institusjonsopphold. Samtidig som dette gjør at hun mister flere år av sitt liv, er det da hun innser at det eneste hun vil og må gjøre, er å skrive.

En engel ved mitt bord er mye mer enn en tragisk sykehusskildring eller beretningen om et misforstått geni; det er en fargerik, medrivende fortelling om en person helt utenom det vanlige, som forsøker å komme nærmere en forståelse av egen identitet.

  • IMDb-score: 7,5

 

Se alle filmer fra 90-tallet her! 

 

God film! 

 

Published: 23/11/2022   Last updated: 23/11/2022