Article image

Filmtips: Gode filmer med dyr i fokus

Disse vidt forskjellige filmene har en ting til felles: de handler om dyr.

Er du glad i dyr? Da er disse filmtipsene for deg! Her finner du både fascinerende dokumentarer og rørende spillefilmer- som alle har dyr i fokus. 
 

Megan Leavey (2017)

Megan Leavy er basert på den sanne historien om en ung marinekorporal hvis enestående disiplin og forhold til hennes militærhund reddet mange liv under krigen i Irak. I løpet av deres tjenestetid gjennomførte Megan og Rex over 100 oppdrag, helt til en eksplosjon såret dem og brakte deres liv i fare.

  • IMDb-score: 7,1

 

Kedi (2016)

Hundretusenvis av katter vandrer fritt i metropolen Istanbul, og I tusenvis av år har de gått inn og ut av menneskers liv, og bidratt til det som gjør denne byen så unik. Her har kattene alltid hatt en helt spesiell rolle som sjelesørgere og bærere av godt hell for byens innbyggere.

Kattene gir glede og mening til de utvalgte menneskene de selv velger å dele sin tid med, og gir de en unik mulighet til å reflektere over sine liv og deres plass i verden.

  • IMDb-score: 7,6

 

Gunda (2020)

På en idyllisk gård i Vestfold følger vi grisen Gunda og hennes nyfødte grisunger. Vi blir også kjent med noen kuer og en kylling med ett bein som prøver å fly. Gunda er en sanselig, vakker og rørende dokumentar om dyras hverdagsliv.

Filmen er produsert av Anita Rehoff Larsen i Sant & Usant, har regi av den prisbelønte filmskaperen Victor Kossakovsky, og foto av Egil Håskjold Larsen. Joaquin Phoenix er eksekutiv produsent, og har blant annet uttalt at filmen er «fundamentalt viktig og et fabelaktig kunstverk».

Med Gunda gir de oss en usedvanlig vakker og betimelig påminnelse om hvor verdifullt livet er for alle levende vesener.

  • IMDb-score: 7,2

 

Bjørnen (1988)

Bjørnen er det storslagne eventyret om bjørneungen Youk som lever lykkelig med sin mor i de majestetiske fjellene når tragedien slår til. Et steinras dreper mammaen, så Youk må klare seg selv. Han slår seg sammen med en gigantisk, skadeskutt Kodiakbjørn som først ikke vil vite av ham. Til ekkoet av geværkuler og hundebjeff flykter de mens deres vennskap vekkes og fordypes...

Den Oscarbelønnede giganten Jean-Jacques Annaud (Sju år i Tibet, Rosens navn) forberedte denne filmen i hele seks år. Hver scene krevde måneder av trening for de tolv bjørnene som deler på hovedrollene. Resultatet er en film av et slag som aldri er laget tidligere – eller senere. Den spilte inn utrolige 1.5 milliarder kroner jorden rundt og var lenge den største filmsuksessen i Frankrikes historie.

  • IMDb-score: 7,7

 

Honeyland (2019)

Honeyland skildrer en virkelighet som ligger så langt fra vår egen at det er vanskelig å tro at den er en del av vårt kontinent.

I denne forbløffende dokumentaren møter vi Hatidze, en enslig middelaldrende kvinne som bor sammen med sin blinde mor i en liten hytte på den makedonske landsbygden, og lever av å samle og selge honning. Når kamera følger Hatidze på halsbrekkende tokt langs bratte fjellskrenter og inn i store svermer av bier – uten beskyttelse eller et snev av frykt – er det både filmatisk spenning og dokumentarisme på høyt nivå.

Hatidzes arbeidsmetoder bygger på eldgammel kunnskap og håndverk, og hviler på en nedarvet forståelse av viktigheten av økologisk balanse. Når hennes nye nabo Hussein bestemmer seg for å starte med birøkting, er det derimot i langt mer kapitalistisk ånd – og med katastrofale resultater.

  • IMDb-score: 8,0

 

Red Dog (2011)

Han er mer enn menneskets beste venn, han er en kompis for hele samfunnet. Opplev filmen som trollbandt et kinopublikum og en hel nasjon.

Dette er den sanne historien om den vandrende og støvete hunden Red Dog som haiket sin vei til den lille byen Dampier og inn i hjertet til alle dens borgere.

Filmen er delvis basert på boka med samme navn skrevet av Louis Bernières, forfatteren av Kaptein Corellis Mandolin.

  • IMDb-score: 7,3

 

Cow (2021)

Cow er filmen om en melkekus virkelighet, en synliggjøring av det arbeidet den utfører for oss. Når regissøren Andrea Arnold (Fish Tank, Wuthering Heights) retter kameraet sitt mot en ku, får vi ikke bare et intimt og rørende innblikk i kuens hverdag, men også i vårt samfunn og rådende ideologi.

  • IMDb-score: 7,1

 

Heart of a Dog (2015)

Det som i utgangspunktet er en fortelling om hennes avdøde, pote-malende og pianospillende terrier Lolabelle, rommer en strøm av refleksjoner rundt eksistensielle temaer som kjærlighet, drømmer og tap, og ettervirkningene av terrorangrep.

Man trenger ikke å være hundeelsker for å la seg fascinere av Laurie Andersons personlige og hjertevarme filmessay om menneskets beste venn. Nesten 30 år etter hennes forrige spillefilm Home of the Brave, er avantgardemusikeren og filmskaperen Laurie Anderson tilbake med en film som ikke lar seg kategorisere.

Heart of a Dog befinner seg et sted mellom et lekent dikt, en nydelig komposisjon og et vakkert kunstverk – mellom drøm og virkelighet.

  • IMDb-score: 7,0

 

Zoo (2017)

Familiefilmen Zoo foregår i Belfast i 1941. Da Toms far bestemmer seg for å verve seg i andre verdenskrig, må den gjenværende familien ta seg av farens dyrehage. Når regjeringen bestemmer at alle farlige dyr må fjernes, er Tom og hans families dyrehage truet. Tom gjør alt han kan for å redde elefanten Buster. Han søker hjelp hos vennene sine, og sammen kjemper de for å redde denne vakre elefanten.

  • IMDb-score: 6,5

 

God film! 

 

Published: 18/10/2022   Last updated: 18/10/2022